Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

JäPS tar sin första seger i fotbollsettan på EIF:s bekostnad – ”Vi hade verkligen inget flyt i dag”

Från 2022
En spelare springer med bollen och jagas av motståndarna.
Bildtext JäPS slår EIF i fotbollsettan. Matchen spelades i Träskända. Den här bilden är från en träningsmatch i våras. (Arkivbild)
Bild: Patric Westerlund / Yle

Serienykomlingen Järvenpään Palloseura tog sin första seger någonsin i herrarnas nästhögsta serie i fotboll. Ekenäs IF pressade hela andra halvleken, skapade lägen men kunde inte göra mål.

Matchen som spelades på centralplanen i Träskända slutade 1-0 (0-0).

EIF var spelmässigt det klart bättre laget i matchen som spelades på en gulbrun ojämn spelplan. Hemmalaget JäPS gjorde matchens enda mål redan i den åttonde spelminuten och försvarade förtjänstfullt efter det.

EIF-backen Yassin Daoussi felbedömde ett inlägg som Aleksi Ristola snyggt tog ned och sköt bollen i EIF-målets vänstra kryss.

Före hemmalagets ledningsmål hade Adam Larsson ett drömläge att föra gästerna i ledning. Han fick chansen redan efter 40 sekunders spel, men matchhjälten Janne Laiho i JäPS-målet drog det längre strået.

Laiho gjorde mer än ett halvt dussin kvalificerade räddningar i matchen. JäPS-försvaret spelade också väldigt uppoffrande matchen igenom.

Urusel plan och långbollar

EIF:s målvakt och lagkapten Mehdi El Moutacim var besviken efter matchen.

– JäPS gjorde allting precis som vi väntade att de skulle göra. De hämtade matchen hit till en urusel plan och försökte knappt spela utan slog långbollar.

– De hade ett målläge i matchen och det läget utnyttjade de mycket snyggt. Det känns som om vi hade något slags förbannelse över oss. Vi hade verkligen inget flyt i dag, säger El Moutacim.

Aleksi Ristola i HIFK:s tröja
Bildtext Aleksi Ristola gjorde matchens enda mål. Bilden är från år 2017 då Ristola spelade för HIFK. (Arkivbild)
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Hans kollega i motståndarmålet Janne Laiho sken sol en sol i Ruutus intervju efter matchen.

”Vi lyckades glömma den fruktansvärda förlusten mot Gnistan i söndags och spelade en fin match i dag. Underlaget var utmanande. Bra att vi fick ett mål i början och efter det försvarade vi fint”, säger Laiho.

Gnistan slog JäPS i söndags med hela 10-1.

Total dominans i andra halvleken

Spelmässigt gjorde EIF ingen dålig match.

– Jag är inte besviken på hur vi spelade, men nog på resultatet, säger El Moutacim.

Speciellt i andra halvleken var EIF:s dominans närmast total. JäPS kom inte ens i närheten av EIF:s mål.

– Jag rörde inte många gånger i bollen under andra halvleken. Kanske ett par gånger med fötterna, säger El Moutacim.

Janne Laiho i JäPS-målet var matchens absolut bästa spelare. Också försvarsspelaren Olli Valto var stark. Han vann de flesta luftduellerna han gick in i.

EIF:S mittbackar Iiro Äijö och Oliver Pettersson spelade bra. Simon Lindholm gjorde en hyfsad insats på mittfältet och anfallstrion Valdrin Rashica, Adam Larsson och Stanislav Efimov kan inte beskyllas för att de inte skulle ha försökt hitta luckor i JäPS-försvaret.

EIF:s Kevin Moihedja verkade lida mest av det dåliga spelunderlaget. I första halvleken fick han inte många passningar till rätt adress.

Första matchen på naturgräs

Det här var Ekenäslagets första match på naturgräs den här säsongen. Varför EIF inte tränat en enda gång på naturgräs före matchen är ett mysterium. I fjol gjorde man exakt samma misstag då man åkte till S:t Michel och säsongens första match på naturgräs. Det blev förlust för EIF också den gången.

Matti Roth dömde matchen inför 428 åskådare. Matchprotokollet finns på Bollförbundets webbplats.

JäPS lämnade jumboplatsen i den haltande serietabellen och steg till sjätte plats. EIF fortsätter som femma.

Om en dryg vecka (21.5) möter EIF Helsingforslaget PK-35 på Centrumplan i Ekenäs.

– Vi tar med oss vårt lagspel till den matchen. Det som också var bra i dag var att vi fortsatte spela vårt eget spel trots ett tidigt baklängesmål, säger El Moutacim.

JäPS spelar på fredag (20.5) en ny hemmamatch. Då kommer KTP från Kotka på besök.

Diskussion om artikeln