Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Politisk snabbmatskonst bland nyheterna på Wasa Graffitilandia – besökarna kan också få testa på att måla själva

Från 2022
En kvinna står bredvid en figur föreställande Vladimir Putin som kassör i en snabbmatsrestaurang.
Bildtext Sandra Marins och restaurangjobbaren Vladimir.
Bild: Roger Källman / Yle

På lördagen öppnade Wasa Graffitilandia sina portar igen. Nytt för sommaren är bland annat snabbmat à la KGB och möjligheten för besökarna att testa på graffitimålning.

Sommaren 2021 förvandlades det nedlagda nöjesfältet Wasalandia till gatukonstgalleri och evenemangspark. Det var ordföranden i föreningen Katukulttuuri som fick idén till det hela.

– Jag minns hur han ringde och berättade om sin idé, säger Sandra Marins som är aktiv i föreningen. Nästa samtal han ringde var för att berätta att hyreskontraktet var fixat och att han hade nycklarna till området.

Det här var i mitten av maj 2021 och det gällde att arbeta snabbt för att kunna öppna till sommaren. Ordet spreds snabbt och möjligheten att använda ett helt nöjesfält som "målarduk" lockade många konstnärer.

En konstnär arbetar på en väggmålning föreställande en hund
Bildtext En konstnär lägger sista handen vid sin väggmålning.
Bild: Roger Källman/Yle

Graffitilandia har också lockat internationella deltagare. Under fredagen arbetade en polsk konstnär febrilt med att färdigställa en väggmålning innan hans flyg skulle gå.

– Vi har haft konstnärer från Sverige, Danmark, Tjeckien, Frankrike...

Stencilkonst föreställande Urho Kekkonen
Bild: Roger Källman/Yle

Sommaren 2021 lockade Graffitilandia omkring 12 000 besökare. Under vintern ordnades också en utställning som sågs av 3 000 personer. Gillade man vad man såg i fjol kan man få nya upplevelser i år.

– I sommar har vi omkring 50 nya konstverk. Det är delvis samma konstnärer som i fjol, men det har också kommit nya, säger Sandra Marins.

Ett rum med schackrutigt golv och muralmålningar på väggarna.
Bild: Roger Källman/Yle

Bland nytillskotten för sommaren finns bland annat en snabbmatsrestaurang i satirisk anda. Vladimir Putin står bakom disken och på menyn står bland annat molotovcocktails och gevärshylsor.

Bilar och väggar prydda med graffiti
Bild: Roger Källman/Yle

På Pool Party-området finns konst gjort av kända graffiticrews. En utställning med foton tagna av DJ:n och producenten Loasteeze är också nytt för i år.

– Vi kommer också att ha en öppen vägg här och vi säljer målarfärg, så det är bara att komma och testa om man vill, säger Sandra.

Reklamaffischer för graffitikonstutställningar
Bild: Roger Källman / Yle

Wasa Graffitilandia öppnar för sommaren den 14 maj och är öppet till slutet av juli. Det nya Seinäjoki Graffitilandia öppnar den 15.5