Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lejonanalysen: Den blåvita ishockeymaskinen väller fram – spelarna klart mer på hugget än publiken

Från 2022
Finland gör mål mot Norge i VM.
Bildtext Finland manglade Norge i VM-premiären.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Detta var precis vad doktorn ordinerade. Finland fick en klockren start på hemma-VM. Lejonen levererade på bred front i VM-premiären. Insatsen bådar gott inför fortsättningen, skriver Chriso Vuojärvi.

Helhetsintrycket: Mycket gott

Jukka Jalonens lag har efter alla framgångar nått en punkt som väldigt få blåvita landslag kommit till. Förlustsviter, likt den som Lejonen hade inför VM, tas emot med en axelryckning. En hel ishockeynation visste innerst inne att Finland levererar då VM startar.

Och så gick det ju. Lejonen öppnade med en urstark 5–0-seger över Norge. De små frågorna som fanns inför turneringen rätades ut. Vem som klarar av att göra mål förutom första kedjan, till exempel.

Landslagets replik var: Precis alla. Sakari Manninens första lina gjorde en stark match, men var den enda formationen som gick mållös av planen.

Finland visade att man har många strängar på sin lyra. Det gjordes fullträffar efter oerhört långa anfall, efter snabba spelvändningar och i numerärt överläge.

Och allt detta utan att tumma på fundamentet: ett kompakt försvarsspel.

Avgörandet: Klasskillnaden

Finland var bättre på allt. Hemmalagets spelare var skickligare, mer samspelta och taktiskt mer solida än Norges dito.

En viktig detalj i Jukka Jalonen framgångsrecept är att Finland ska rulla på med fyra hela femmor. Det ger en fördel i slutet av matcher och i slutet av turneringar. Finlands spelare är helt enkelt fräschare än motståndarnas nyckelspelare vid det skedet. Så gick det också mot Norge. Efter en pigg start tröttnade norrmännen betänkligt.

I dagens seger över Norge gjorde Jalonen ett minimalt avkall. Finland gick runt på sju backar. Kors i taket!

Inte ens Jukka Jalonen kan motstå tanken på att förstärka laget med Miro Heiskanen.

VM-stämningen: Farhågorna besannades

Förväntningarna var högt uppskruvade efter de blytunga coronaåren. VM-suget har sällan varit större bland de finländska ishockeysupportrarna.

Inledningen var hoppingivande. President Sauli Niinistö drog ner enorma applådåskor då han höll ett tal på jumbotronen. Så folkkär är han i det nuvarande världspolitiska läget.

Därefter hände det som många befarade. I och med att biljettpriserna har trissats upp till närmast ohemula nivåer så bestod publiken till stor del av folk som fått sina biljetter i gåva.

Norsk supporter i VM i Finland 2022.
Bildtext Den här norska supportern var inte imponerad av hemmafansen.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Manchester Uniteds förre råskinn Roy Keane totalsågade under sin spelarkarriär de åskådare som hellre tuggade på räkmackor än sjöng i klacken. Jag gissar att Keane skulle ha uttryckt sig på samma sätt om han hade upplevt Tammerfors-publiken på fredagen. De mest entusiastiska fansen satt på de billigaste platserna.

Snackisen: Haloo Helsinki!

Rockbandet Haloo Helsinki! framförde Vårt land strax innan nedsläpp. Den riviga versionen väckte starka reaktioner på sociala medier. Både för och emot.

Yle Sporten bemanning i Tammerfors är starkt i Team Haloo Helsinki!:s läger.

Haloo Helsinki! framför Vårt land.
Bildtext Haloo Helsinki! framförde en rockig version av Vårt land.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Frågetecknet: Fem minuters utvisning – för det där!?!

Juho Lammikko och Christian Kåsastul blev utvisade i fem minuter för en situation som vanligtvis inte ens resulterar i två minuters utvisningar. Duon brottades och gruffades i nästan kamratlig anda framför kassen och blev utvisade. I fem minuter per man. Varför?

Om VM-domarna delar ut fem minuters utvisningar för alla snarlika småbråk så kommer årets turnering att slå alla utvisningsrekord.

Lejonkungarna: Många om budet

Oerhört svårt att utse matchens bästa spelare. Valtteri Filppula gjorde en bra match. Liksom Jere Innala, Mikko Lehtonen, Niklas Friman och Harri Pesonen. Och Jussi Olkinuora höll nollan. De får vänta på sin tur.

Tre stjärnor: Toni Rajala

Sken som en sol i intervjuzonen efter matchen. Känner kanske på sig att han är på fallrepet om och när ytterligare en NHL-forward dyker upp. Rajala visade inför släkt och vänner i hemstaden Tammerfors att han gott kan få fortsatt förtroende. Knäckte Norges ryggrad med 2–0-målet och spelade fram till ytterligare två baljor.

Två stjärnor: Joel Armia

Mål och en assist i VM-debuten. Armia var självkritisk efter matchen och konstaterade att han inte riktigt hunnit vänja sig vid den stora rinken än. Om han spelar på den nivån trots rinkrostigheten (ursäkta ordvitsen), så kommer han att vara svår att stoppa då han är varm i kläderna.

En stjärna: Sami Vatanen

Backbesättningens ledargestalt. Sade efteråt att det känns kul med VM. Lejonfansen håller med.

Fortsättningen: Ny trepoängare på söndag

Finland möter Lettland klockan 20.20 på lördag. Det finns ingenting som talar för att Lettland skulle kunna vara ett bananskal för Lejonen. Det blir tre nya poäng.

Diskussion om artikeln