Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Floridas förbannelse över efter rysare – vann en slutspelsserie för första gången på 26 år: "Det har funnits i bakhuvudet, men nu är det borta"

Uppdaterad 14.05.2022 09:29.
Florida passitti Washingtonin kesälomille, Barkov onnistui maalin edestä - Spela upp på Arenan

Snacka om ett förlösande mål. Carter Verhaeghe petade in pucken i början av förlängningen och skickade Florida vidare för första gången sedan 1996. Det har varit mycket snack om att vi inte vinner en slutspelsserie, säger Aleksander Barkov.

Det var nära ett avgörande redan under ordinarie speltid. Aleksander Barkov gjorde 3–2 då drygt sex minuter återstod av tredje perioden och det började lukta avancemang för Florida.

Men Washington kom tillbaka. Då en dryg minut återstod av tredje perioden satte T.J. Oshie 3–3 i numerärt överläge och tvingade den sjätte matchen till förlängning.

Väl där fixade ändå Florida biffen. Carter Verhaeghe satte punkt för förbannelsen då han såg till att Florida vann en slutspelsserie för första gången sedan konferensfinalen 1996.

– Det här betyder väldigt mycket. Det har varit mycket snack om att vi inte vinner en slutspelsserie. Det har funnits i bakhuvudet, men nu är det borta, säger lagkaptenen Barkov på presskonferensen efter segern.

"Jag älskar det här laget"

Något större firande blir det dock inte efter den historiska segern för Florida.

– Det var ett snabbt firande i omklädningsrummet. Vi vill bara åka hem nu, säger Barkov.

Floridas spelare jublar.
Bildtext Florida är klart för andra slutspelsomgången.
Bild: AFP / Lehtikuva

Florida kommer att möta antingen regerande mästarna Tampa Bay Lightning eller Toronto Maple Leafs i nästa slutspelsomgång. Tampa Bay och Toronto möts i en sjunde och avgörande match under natten till söndag.

– Det är fortfarande en lång väg till vårt mål. Det gäller att ta ett byte, en match och en period i taget. Jag älskar det här laget och kan knappt vänta på att få spela igen, säger Barkov.

Lejonen får vänta på förstärkningar

Inga potentiella NHL-förstärkningar blev lediga för Jukka Jalonen i natt. New York Rangers utjämnade matchserien mot Pittsburgh Penguins, och Dallas Stars kämpade fram en sjunde match mot Calgary Flames.

Rangers låg under med 0–2 mot Pittsburgh efter första perioden men kom tillbaka och vann till slut med 5–3.

– Vi har haft tuffa tider under året och det har gjort oss sammansvetsade. Jag är stolt över hur vi presterar oavsett om vi ligger under eller leder, säger tvåmålsskytten Chris Kreider efter Rangers seger.

Dallas vann i sin tur sin match på hemmaplan med 4–2. Roope Hintz inledde målskyttet för Dallas i första perioden och Miro Heiskanen satte 3–2 i slutet av andra akten.

Stars pakkovoittoon suomalaispelaajien johdolla - Spela upp på Arenan

Dallas punkterade sedan matchen med ett mål i tom kasse då 42 sekunder återstod att spela. Hintz kunde ha blivit tvåmålsskytt men valde osjälviskt att passa pucken till Tyler Seguin som fastställde slutresultatet.

– Vi borde väl egentligen vara på golfsemester just nu, men det var inte vår avsikt när slutspelet började. Vi gick inte in i slutspelet för att vara ett annat lags språngbräda till andra omgången. Här är vi nu och ska spela en sjunde match, killarna förtjänar mycket beröm, säger Dallas tränare Rick Bowness.

Matchparen Pittsburgh–NY Rangers och Dallas–Calgary avslutar den första slutspelsomgången under natten till måndag.

Resultat:

Pittsburgh–NY Rangers 3–5
PIT:Kasperi Kapanen 0+1, +1, 13.14
NYR: Kaapo Kakko 0+0, -2, 12.25

3–3 i matcher

Washington–Florida 3–4 efter förlängning
FLA: Aleksander Barkov 1+0, +2, 26.33
FLA: Anton Lundell 0+0, -1, 7.31
FLA: Eetu Luostarinen 0+1, +1, 14.52

Florida vidare efter 4–2 i matcher

Dallas–Calgary 4–2
DAL: Roope Hintz 1+1, +2, 17.47
DAL: Joel Kiviranta 0+1, +/-0, 13.25
DAL: Jani Hakanpää 0+0, +1, 20.46
DAL: Miro Heiskanen 1+0, +/-0, 20.16
DAL: Esa Lindell 0+0 , +1, 24.53

3–3 i matcher

Bildkälla: Viaplay