Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

President Niinistö: "Militärt motdrag från Ryssland osannolikt" – meddelade Putin att Finland ansöker om Natomedlemskap

Från 2022
Uppdaterad 14.05.2022 14:59.
Sauli Niinistö tittar åt sidan medan han pratar.
Bildtext President Sauli Niinistö har talat i telefon med president Vladimir Putin i dag. Han gästade också Yles program Morgonettan.
Bild: Petteri Sopanen / Yle

President Sauli Niinistö tror inte att Ryssland kommer att reagera militärt på Finlands Natoansökan. Motdrag av andra slag är däremot sannolika och dem har Finland redan berett sina svar på, säger presidenten till Yle.

Niinistö talade i telefon med sin ryske kollega Vladimir Putin under lördagen. Presidenterna diskuterade bland annat Nato och Niinistö var tydlig med att säga att det är Rysslands attack mot Ukraina som ändrat Finlands säkerhetsmiljö.

Niinistö meddelade Putin att Finland kommer ansöka om ett medlemskap i Nato under de kommande dagarna.

"Diskussionen var rak och tydlig och fördes utan tillspetsningar. Att undvika spänningar ansågs viktigt", säger Niinistö om samtalet via ett pressmeddelande från presidentens kansli.

Niinistö förklarade för Putin att alla självständiga länder vill maximera den egna säkerheten – något Niinistö också sagt till Putin då de träffades för första gången år 2012. Niinistö säger att ett Natomedlemskap skulle trygga Finlands säkerhet.

Niinistö förde också fram sin oro kring situationen i Ukraina och uppmanade återigen Putin att dra tillbaka sina trupper. Han förde också vidare Ukrainas president Zelenskyjs krav på trygga evakueringar av civila.

Putin: "Misstag att ge upp finska militära neutraliteten"

Rysslands president Vladimir Putin kommenterar samtalet kort och säger att han till Niinistö sa att det skulle vara ett misstag att ge upp den finska militära neutraliteten. Det här enligt nyhetsbyrån Reuters som citerar Kreml via den ryska nyhetsbyrån RIA.

Putin säger fortfarande att det inte finns några säkerhetshot mot Finland.

Putin säger också att en förändring i Finlands utrikespolitik skulle få "negativa följder för de bilaterala förbindelserna".

"Ökad rysk militär aktivitet vid gränsen mot Finland"

Den gråa perioden mellan tydligt visat intresse för ett Natomedlemskap och ett slutgiltigt godkänt medlemskap har inletts för Finlands del, i och med att presidenten och statsministern meddelade sin ståndpunkt i veckan.

Många oroar sig nu för hur Ryssland reagerar på Finlands nya linje. Statsledningen har gått igenom alla tänkbara scenarier och är redo för dem, intygade president Sauli Niinistö i Yles Morgonettan på lördagsförmiddagen.

– Vi har analyserat de möjliga motdragen och vet också hur vi ska svara på dem, sa Niinistö.

Han tror inte att Ryssland tar till traditionella militäraktioner mot Finland, men ungefär allt annat är möjligt.

– Gränskränkningar, ökad militär aktivitet i närheten av gränsen mot Finland, ökad aktivitet i Östersjön, listar Niinistö.

Dessutom hör olika cyber- och hybridhot till den arsenal som Finland måste vara berett på, sa presidenten.

Is i magen med turkiskt utspel

På fredagen överraskade Turkiets president Recep Tayip Erdogan med att meddela att han inte ser positivt på ett möjligt finländskt eller svenskt Natomedlemskap.

President Niinistö är på samma linje som utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) som genast tonade ner utspelet.

– Erdogans uttalande nu går stick i stäv med det som Turkiet tidigare uttryckt, sa Niinistö.

Presidenten verkade också tvivla på att Erdogan var helt konsekvent i sitt resonemang, till en början nämnde den turkiske ledaren både Finland och Sverige, men gled sedan in på terrorismrelaterade frågor kring Nederländerna.

Niinistö ville inte spekulera kring vad det turkiska utspelet egentligen handlar om. Han konstaterade i stället att någon snöbollseffekt av liknande kommentarer från andra Natomedlemmar knappast är att vänta.

– Tvärtom, väldigt många har uttryckt sitt stöd för processen.

Niinistö tror inte att Turkiets agerande kan stoppa ett finländskt medlemskap i Nato.

Artikeln har uppdaterats klockan 14.05 med Niinistös kommentarer efter samtalet med Putin och klockan 14.56 med Putins kommentarer.