Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nu är det slut på rysk el i Finland – ersätts av vindkraft och Olkiluoto 3

Från 2022
Voimalinjoja
Bildtext Slut på ryska elen. I natt avbröt det ryska elbolaget RAO Nordic sina elleveranser till Finland på grund av strul med betalningstransaktioner. Det finska energibolaget Fortum har redan tidigare avslutat sin import av rysk elektricitet.
Bild: Karoliina Simoinen / Yle

Natten mot lördag avbröt det ryska bolaget RAO Nordic sina elleveranser till Finland. Det här betyder att det inte längre kommer någon rysk elektricitet till Finland.

Det ryska elbolaget RAO Nordic meddelade på fredagen att elleveranserna till Finland kommer att avbrytas. Beskedet kom inte som någon större överraskning, säger Reima Päivinen, direktör för stamnätsbolaget Fingrids systemanvändning.

– Med tanke på världsläget har vi förväntat oss att det i något skede blir slut på importen av rysk elektricitet. Men vi visste inte riktigt hur det skulle gå till.

Enligt nyhetsbyrån AFP uppger RAO Nordic att de haft problem med att motta betalningar för sin elektricitet. Elbolaget uppger inte om betalningssvårigheterna beror på sanktionerna som riktats mot Ryssland efter invasionen av Ukraina.

Reima Päivinen vid Fingrid vet inte om presidentens och statsministerns besked om deras Natoståndpunkt påverkat elbolagets tajming i ärendet.

Kärnkraft och vind ersätter rysk el

Under den senaste tiden har Ryssland stått för omkring tio procent av Finlands totala elförbrukning. Bortfallet kommer att ersättas av inhemsk elproduktion samt import från Sverige och Baltikum, berättar Päivinen.

yleiskuva - Olkiluoto 3. Ydinvoimalaitoksen reaktorirakennus numero kolme.
Bildtext Kärnkraftsreaktorn Olkiluoto 3 väntas börja producera el i höst.
Bild: Esa Syväkuru / Yle

– Vindkraften ökar hela tiden i Finland. Och efter sommaren kommer kärnkraftsreaktorn Olkiluoto 3 i kommersiellt bruk. Det här kommer att göra Finland ännu mer självförsörjande när det gäller el.

Försörjningstryggheten kommer alltså att vara lika god som den hittills varit, försäkrar Päivinen.

– Olkiluoto 3 kan ensam producera mer el än vad den ryska importen i sin helhet bidragit med.

Priset på el kan stiga

Den avbrutna elhandeln mellan Ryssland och Finland innebär att utbudet på elmarknaden nu blivit mindre. Det här kan leda till att börspriset på el stiger, men exakt hur mycket är svårt att förutspå.

Men det här kommer största delen av elanvändarna inte att märka av, säger Päivinen.

– De flesta konsumenter köper el till ett tillsvidarepris eller ett fast pris. Då märker man inte av en eventuell stegring av börspriset. Med en viss fördröjning kan höjda börspriser också synas i konsumentpriserna, men för en vanlig elanvändare förväntar jag mig inga betydande förändringar.

Så man behöver inte oroa sig över det här?

– Nej, man behöver inte vara orolig.