Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

SDP säger ja till Nato: "Finns bara en slutsats att dra – det är att gå med i atlantpakten"

Från 2022
Uppdaterad 14.05.2022 20:50.
Marin: Finland strävar efter snabb ratificering - Spela upp på Arenan

SDP:s partifullmäktige har sagt ja till Nato. Partiordförande Sanna Marin kom till mötet med hälsningar från partistyrelsen som enhälligt rekommenderade att SDP går in för en Natoansökan.

Socialdemokraternas partifullmäktige är samlat i Helsingfors för att officiellt ta ställning till hur partiet förhåller sig till ett medlemskap i Nato.

– Ryssland har visat att landet inte respekterar internationella överenskommelser, sade statsminister och partibas Sanna Marin, och det finns bara en slutsats att dra och det är att det är dags att ansluta oss till försvarsalliansen Nato.

Partistyrelsens förslag godkändes med rösterna 53 för, 2 blanka och 5 nej.

Antti Lindtman
Bildtext Inga risker. Riksdagsgruppens ordförande Antti Lindtman konstaterade att riksdagsgruppen förordar en Natoansökan.
Bild: Mikko Ahmajärvi / Yle

Antti Lindtman: "Vi kan inte ta minsta risk att bli lämnade ensamma med Ryssland"

Likartade hälsningar förmedlade riksdagsgruppens ordförande Antti Lindtman.

– I samma stund som bomberna föll över Ukraina så ändrades allt, konstaterade han. Vi kan inte ta minsta risk att bli lämnade ensamma med Ryssland.

Partifullmäktige leds av kommunminister Sirpa Paatero konstaterade att partistyrelsen före fullmäktigemötet hade manglat frågan grundlagt.

- Alla effekter av beslutet kan ännu inte överblickas, konstaterade Paatero. Det är nu tre månader sedan Rysslands anfall mot Ukraina inleddes, konstaterade Paatero. Det är nu dags att omvärdera Finlands säkerhetspolitiska linje.

Sirpa Paatero betonade också att det viktigt att Finland och Sverige går hand i hand i Natoprocessen.

Kommunminister och SDP:s partifullmäktigeordförande Sirpa Paatero
Bildtext Dags att säga ja till Nato. Partifullmäktige leds av kommunminister Sirpa Paatero konstaterade att partistyrelsen före fullmäktigemötet hade manglat frågan grundlagt.
Bild: Matias Väänänen / Yle

Marin till HS: "När Ryssland anföll Ukraina visste jag att vi kommer att ansöka om Natomedlemskap"

SDP väntas gå in för Natomedlemskap mer eller mindre enhälligt.

Partiets ordförande Sanna Marin säger i en intervju för Helsingin Sanomat att hon redan en längre tid har varit för medlemskapet. När Ryssland anföll Ukraina visste hon att Finland kommer att ansöka om medlemskap i den nordatlantiska försvarsalliansen.

All vår rapportering kring det som på ett eller annat sätt tangerar Nato hittar du här.