Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Se HIFK:s Sergei Eremenko agera målvakt och bli utvisad i slutminuterna – Benjamin Källman sumpade straffen och Inter fick nöja sig med en poäng

Programmet är inte längre tillgängligt
FC Inter och HIFK kryssade – Eremenko lekte målvakt och räddade poäng - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

I fotbollsligan stod en match på programmet på lördagen: FC Inter-HIFK. Matchen bjöd på stor dramatik och Sergei Eremenko, som blev utvisad och orsakade en straff, räddade HIFK från ett sent baklängesmål.

HIFK, som har en färsk chefstränare i Mixu Paatelainen, har fått en tung start på säsongen och Helsingforslaget slog ur underläge då laget gästade Inter i Åbo.

HIFK fick en kalasstart då Eero Markkanen snyggt nickade in bollen i den tredje minuten. Sakari Mattila tog hand om en HIFK-frispark och det precisa inlägget hittade Markkanens panna i straffområdet.

Inter kvitterade en halvtimme senare. HIFK-målvakten Beto misslyckades totalt med sitt uppspel som laddade på Tommi Jyrys fötter. Den tidigare HIFK-spelaren testade bössan och skottet, som avfyrades en bit utanför straffområdet, gick in i klykan.

Strax efter halvtidsvilan högg Jyry till för andra gången och även 2–1-målet var snyggt. Den här gången högg Jyry till med vänstern strax utanför straffområdet och Beto i IFK-målet var chanslös.

Källman missade straffen

Slutet bjöd på stor dramatik. I den 80:e minuten kvitterade Mattila till 2–2 på straff och fem minuter senare orsakade HIFK:s Sergei Eremenko en straff. Bollen var på väg i mål då Eremenko på mållinjen räddade bollen med handen. Det resulterade i en utvisning för Eremenko och en straff för Benjamin Källman.

Källman sumpade straffen, som flög högt över målet, och vissa paralleller kunde dras till den omtalade VM-kvartsfinalen 2010 mellan Ghana och Uruguay då Luis Suarez orsakade en straff i slutet av förlängningen.

Matchen slutade 2–2 och lagen premierades med en poäng var. HIFK är fortfarande sist med saldot tre poäng på sju matcher. Inter, som endast har tagit en poäng i de tre senaste matcherna, ligger på fjärdeplats.

Det såg kanske dumt ut att Sergei gjorde det han gjorde

Mattila kommenterade efter matchen den omtalade situationen i Ruutus intervju.

– Det såg kanske dumt ut att Sergei gjorde det han gjorde, men det visar om något att vi verkligen inte vill förlora matcher.

I HIFK-lägret var man nöjda med det oavgjorda resultatet.

– Man måste vara realist. Att ta poäng mot ett topplag som Inter måste vi som jumbo vara nöjda med, säger Mattila.

Förlust för PIF

I herrarnas division 1 togs Pargas IF ner på jorden. I måndags vann PIF derbyt mot TPS i Åbo med 2–0, men hemma mot KPV blev det på lördagskvällen en 1–2-förlust.

Harri Heiermann gjorde KPV:s båda mål, det första i den 59:e minuten och det andra i den 66:e.

John Adolfsson reducerade strax därefter och PIF fick inte in någon till boll i jakten på en kvittering.

Resultat, fotbollsligan:

FC Inter–HIFK 2–2 (1–1)
3' Eero Markkanen 0–1
17' Tommi Jyry 1–1
47' Tommi Jyry 2–1
80' Sakari Mattila 2–2
85' Sergei Eremenko (HIFK) utvisad

Publik: 1 691 åskådare

Resultat, division 1:

Pargas IF–KPV 1–2 (0–0)
59' Harri Heiermann 0–1
66' Harri Heiermann 0–2
71' John Adolfsson 1–2

Publik: 354 åskådare

Diskussion om artikeln