Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA: Tio döda och tre skadade när 18-årig gärningsman öppnade eld i Buffalo – dådet undersöks som rasistiskt motiverat

En parkeringsplats utanför en affär som heter Tops har spärrats av, en polis lutar mot en polisbil.
Bildtext En man öppnade eld i en affärslokal på ett svart bostadsområde i Buffalo på lördag eftermiddag.
Bild: John Normile/AFP/Getty Images/Lehtikuva

Tio personer har dödats i och tre har skadats en affärslokal i Buffalo i delstaten New York. En misstänkt gärningsman har gripits. Tio av de tretton offren var svarta och Brottet undersöks som hatbrott.

En kraftigt beväpnad 18-årig man öppnade eld i en affärslokal på ett svart bostadsområde i Buffalo på lördag eftermiddag. Mannen rapporteras ha varit beväpnad med automatgevär och iklädd militärliknade skyddsutrustning och hjälm. Han överlämnade sig själv till polisen.

Mannen uppges ha rest med bil från staden Conklin som ligger drygt trehundra kilometer söderut från Buffalo och han antas ha agerat ensam. Polisen rapporterar också att skytten livesände skjutningen med en videokamera som spänts fast i hans hjälm.

FBI utreder dådet som både ett hatbrott och som ett rasistiskt motiverat brott, enligt federal lagstiftning, uppger Reuters.

Enligt poliskällor har gärningsmannen publicerat ett manifest på nätet med rasistiskt och invandrarfientligt innehåll samt en detaljerad plan av tillvägagångssättet.

Han verkar ha påverkats av tidigare massmord med rasistiska motiv, bland annat i Christchurch i Nya Zeeland och i El Paso i Texas.

Artonåringen ställdes inför rätta samma kväll och han åtalas nu för mord i första graden vilket kan resultera i fängelse på livstid utan chans till frigivning.

New Yorks guvernör om dådet: En avrättning i militärisk stil

Myndigheter rapporterar att tio av de tretton offren svarta. Brottet utreds nu som ett hatbrott med rasistiskt motiv.

Flera amerikanska politiker har fördömt dådet.

– Jag lider med offren och deras familjer. Jag lider med Buffalo, skrev New York-senatorn och demokraternas majoritetsledare i senaten Chuck Schumer på Twitter.

New Yorks guvernör Kathy Hochul beskrev dådet i en presskonferens som en "avrättning i militärisk stil" och sade att hon hoppas att gärningsmannen "tillbringar resten av sitt liv bakom galler."

Källor: AP, New York Times, Reuters, CNN.