Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nu är det officiellt: Finland ansöker om Natomedlemskap

Från 2022
Uppdaterad 15.05.2022 13:44.
Statsminister Sanna marin och president Sauli Niinistö meddelar om regeringens beslut att lämna i en Natoansökan
Bildtext Statsminister Sanna Marin och president Sauli Niinistö presenterade beslutet.
Bild: Silja Viitala / Yle

Finland kommer att lämna in en Natoansökan. Det var beskedet då statsledningen höll presskonferens på söndagseftermiddagen.

Det officiella beslutet om att ansöka om ett medlemskap i alliansen fattades av presidenten och statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskott.

– Det här är en historisk dag. Vi lever i en ny era. Vi kommer att få säkerhet och vi kommer också ge den vidare, säger president Sauli Niinistö.

Niinistö konstaterar att säkerhet inte handlar om ett nollsummespel. Niinistö poängterar också hur viktigt det är att Finland och Sverige samarbetar.

– Man har länge i Sverige sagt att Finlands sak är vår, lika kan man säga att Sveriges sak är vår.

Också statsminister Marin säger att det är viktigt att fortsätta tätt samarbeta med Sverige.

– Det är viktigt att vi fattar beslut samtidigt i den här frågan. Den förändrade säkerhetssituationen drabbar oss båda. Vi kan samordna ett beslut tillsammans, även om bägge länder fattar självständiga beslut, säger Marin.

Marin: "Viktigaste för oss är Finlands säkerhet" – Natofrågan vidare till riksdagen

Statsminister Sanna Marin tackar Niinistö för det goda samarbetet.

– Det viktigaste för oss är Finlands och finländarnas säkerhet. I Nato kommer vi också fokusera på hela alliansens säkerhet. Medlemskapet medför nya möjligheter, bland annat för samarbetet i Norden, säger Marin.

Marin konstaterar att beslutet att gå med i Nato också kommer stärka hela EU, vars röst i Nato blir klart starkare. Marin säger att Finland inte vill ha en liknande framtid för barnen som den man ser nu i Ukraina.

– Vi ser ett helt annat Ryssland nu än för några månader sedan. Allt ändrade när de attackerade Ukraina. Vi kan inte förlita oss på att vi har en fredlig framtid framför oss när vi befinner oss bredvid Ryssland. Vi fattade det här beslutet eftersom vi aldrig mer vill ha krig i Finland.

Sanna Marin står vid ett talarpodium.
Bildtext Statsminister Marin säger att ett Natomedlemskap behövs för att trygga framtiden.
Bild: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

Riksdagen ska ännu behandla redogörelsen om en medlemsansökan på måndag – riksdagens behandling behövs egentligen inte, men presidenten och regeringen vill involvera alla politiker i Natofrågan. Hur länge behandlingen tar beror på hur många riksdagsledamöter som vill hålla tal.

– Hela fältet är med, säger Niinistö om riksdagsbehandlingen.

Efter behandlingen i riksdagen kan Finland officiellt lämna in sin ansökan om att gå med i Nato.

Niinistö: "Jag har stora känslor"

Niinistö säger till Svenska Yle att det funnits utmaningar och krav på beslutet och att man redan en längre tid gått mot ett medlemskap i Nato.

– Jag tror att alla förstod att vi måste göra någonting, att vi inte kan fortsätta som tänkt, säger Niinistö.

– Jag har stora känslor, säger han då han kommenterar hur det nu känns att officiellt ansöka om ett medlemskap i alliansen.

Niinistö kommenterade också lördagens telefonsamtal med Putin.

– Jag ville säga direkt det som andra talat om till honom. Samtalet var ganska lugnt och förklarande. Jag sa att vi kommer gå med i Nato och han sa att han anser att det är ett misstag.

Sauli Niinistö står vid ett talarpodium.
Bildtext President Niinistö och ministrarna på plats fick svara på massvis av frågor av de närmare 100 journalisterna på plats.
Bild: Silja Viitala / Yle

Marin tror på smidig och snabb process som möjligt

Marin säger att man inom Nato inte sett några tecken på att någon skulle sätta käppar i hjulen för ett finländskt eller svenskt medlemskap.

– Vi har sett i allmänheten att det finns några öppna frågor, exempelvis från Turkiet, men vi kommer föra lugna diskussioner om de här, säger Marin.

Hon säger att hon tror att Natoprocessen kommer gå snabbt och smidigt.

– Vi hoppas att ratificeringsprocessen blir så kort som möjlig, säger Marin.

Förhandlingar med Turkiet – förberedelser inför eventuella ryska reaktioner

President Niinistö konstaterar att beskeden från Turkiet har varit förvirrande – en dag har de sagt ja angående ett finländskt Natomedlemskap och följande dag har de sagt nej.

– Jag är redo att diskutera med president Recep Tayyip Erdoğan om det här, säger Niinistö.

Statsminister Marin säger att Finland under hela våren förberett sig för att Ryssland plötsligt kan vända sig mot Finland och att man även nu förbereder sig på olika reaktioner.

– Finland är ett beredskapsland, det har vi sett också under pandemin, och vi förbereder oss för olika alternativ, säger Marin.

Här kan du följa med vår Natoliveblogg där vi samlar alla Natorelaterade nyheter.

Presidenten och regeringen fattade Natobeslut - statsledningen var uppenbart lättad

2:24