Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sveriges socialdemokrater gör historisk vändning – säger ja till Nato

Uppdaterad 15.05.2022 21:22.
Sveriges statsminister Magdalena Andersson förklarar Socialdemokraternas beslut att Sverige ska ansöka om medlemskap i försvarsalliansen Nato.
Bildtext Magdalena Andersson redogör för beslutet att Socialdemokraterna kommer att verka för att Sverige ska ansöka om Natomedlemskap.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Sveriges Socialdemokrater har ändrat sig. Partiet stöder nu i ett historiskt beslut ett Natomedlemskap.

Den socialdemokratiska partistyrelsen har ändrat sig och stöder ett Natomedlemskap.

Partiet har historiskt kämpat för att Sverige ska vara militärt alliansfria, något som nästan blivit en identitetsfråga för landets socialdemokrater.

Men på grund av kriget i Ukraina har partistyrelsen nu ändrat sig och stöder ett Natomedlemskap. Socialdemokraterna har under våren haft en säkerhetspolitisk dialog med partiets medlemmar och landade i beslutet att stödja en Natoansökan.

– Vi socialdemokrater anser att det bästa för Sveriges och svenska folkets säkerhet är att vi går med i Nato. Det här är ett beslut som fattats efter mycket noggrant övervägande, sa partiledaren och statsministern Magdalena Andersson på söndagens pressträff.

Socialdemokraterna ska verka för att Sverige, om ansökan godkänns av Nato, uttalar unilaterala förbehåll mot utplacering av kärnvapen och permanenta baser på svenskt territorium, skriver partiet i ett pressmeddelande.

I och med beslutet är sex av åtta riksdagspartier för att landet ska skicka in en Natoansökan. En ansökan kan redan skickas in på tisdag, enligt källor till Svenska Dagbladet.

Enligt uppgifter till Aftonbladet är en svensk Natoansökan färdigställd, men inte undertecknad. Enligt uppgifterna kommer den svenska regeringen invänta Finland och ambitionen är att skicka in ansökningarna tillsammans.

På söndagens pressträff förklarade statsminister Andersson att hon på måndag ska säkra ett brett parlamentariskt stöd för en svensk medlemskapsansökan, varefter det kan fattas ett regeringsbeslut om saken.

Säkerhetspolitisk analys: Natomedlemskap konfliktavhållande

Enligt den svenska säkerhetspolitiska analysen som publicerades i fredags skulle ett Natomedlemskap fungera konfliktavhållande. Natomedlemskapet skulle stärka både Sveriges och likasinnade grannländers säkerhet, enligt analysen.

Redan i fredags var det klart att den socialdemokratiska regeringen stöder analysens slutsatser, och nu har alltså partistyrelsen officiellt bekräftat att ett Natomedlemskap är bäst för Sverige.

Politikexpert: Finlands beslut avgörande

Under våren är det Finlands raska steg mot ett Natomedlemskap som påskyndat den svenska processen.

– Det är Finlands ändrade kurs i Natofrågan som har fått den svenska regeringen att vilja följa efter. Hade inte Finland ändrat sig så tror jag inte att Sverige nu hade stått inför en Natoansökan, sade Dagens Nyheters politiska kommentator Ewa Stenberg i en intervju med Svenska Yle i fredags.

Stödet för ett Natomedlemskap ligger på ungefär 50 procent i Sverige, enligt de senaste undersökningarna. Det här kan jämföras med ett stöd på 75 procent i Finland.

Det troliga är ändå att opinionen för ett medlemskap kommer att höjas då både Finland och Socialdemokraterna bestämt sig för att stödja ett Natomedlemskap.

Vår Nordenkorrespondent Lucas Dahlström intervjuas i Tv-nytt om Natobeskedet från Socialdemokraterna. - Spela upp på Arenan