Österbottniska riksdagsledamöter är positiva till ett finländskt Natomedlemskap: ”Vi har inga andra alternativ”
På måndag ska riksdagen behandla Finlands medlemskap i Nato. Riksdagsledamöter Yle Österbotten har talat med är positiva och säger att processen har skötts på ett bra sätt.
På söndagen meddelade Finlands president Sauli Niinistö och statsminister Sanna Marin att man fattat ett officiellt beslut om att Finland ska ansöka om medlemskap i försvarsalliansen Nato.
Även om beslutet i praktiken är fattat kommer riksdagen att ha en chans att behandla frågan på måndag.
Joakim Strand (SFP) säger att själva beslutet inte känns särskilt dramatiskt med tanke på den senaste tidens händelser. Han konstaterar också att Finland redan har ett tätt samarbete med Nato.
– När vi har en granne som bevisligen bombar barnsjukhus och kärnkraftverk har vi inga andra alternativ.
Strand är förvånad över de väldigt positiva reaktionerna som hörts från vissa håll sedan det har stått klart att Finland kommer att ansöka om ett medlemskap.
– Tyvärr är det ju en följd av en betydlig försämring av säkerhetsläget i Europa.
När vi har en granne som bevisligen bombar barnsjukhus och kärnkraftverk har vi inga andra alternativ
Joakim Strand (SFP)
Både SFP och Samlingspartiet har redan länge stött ett finländskt Natomedlemskap.
– Jag är nöjd över att det nu finns ett brett stöd också bland befolkningen, säger Paula Risikko (Saml).
Enligt Yles senaste enkät stöder 76 procent av finländarna ett Natomedlemskap. Risikko säger att Finland måste ta i bruk alla medel, för att det ska vara tryggt att bo och leva här.
– Det här är ett av de beslut som beslutsfattarna måste vara redo att ta. Det är därför vi är här.
Kriget fick många att tänka om
På lördagen beslöt Socialdemokraternas partifullmäktige att stöda att Finland går med i Nato. Partiets tredje vice ordförande Matias Mäkynen har tidigare varit kritisk till ett Natomedlemskap, men ändrade åsikt ganska snart efter att Ryssland inledde sitt anfallskrig mot Ukraina den 24 februari.
Enligt Mäkynen handlar det nu om att trygga att Finland inte står ensamt i händelse av ett krig.
– Rent ut sagt skulle man inte vilja vara i den här situationen. Det är ett beslut som måste fattas och som måste vara väl motiverat.
Mäkynen säger att frågan har utretts mycket grundligt. Riksdagsledamöterna har tagit del av information från experter inom förvarsmakten och andra sakkunniga.
– Nu är vi redo att fatta ett beslut.
Det är ett beslut som måste fattas och som måste vara väl motiverat
Matias Mäkynen (SDP)
Också Pasi Kivisaari (C) hör till dem som har ändrat åsikt i Natofrågan.
– I praktiken ändrade jag åsikt efter den 24 februari då Ryssland anföll Ukraina. Det var ett klart tecken på att vår säkerhetsomgivning har förändrats i grunden.
Kivisaari säger att övertygelsen har blivit starkare genom processen i riksdagen. Han är glad över att frågan har utretts grundligt och att de diskussioner som har förts mellan regering och opposition har varit uppbyggande.
Östman: ”Processen har skötts väldigt bra”
Juha Mäenpää (Sannf) motsatte sig tidigare ett finländskt Natomedlemskap, men efter att ha hört sakkunniga och sett hur situationen i Ukraina har utvecklats har han ändrat sin ståndpunkt.
– Nog är det bara så att vi måste gå med i Nato.
En sak som Mäenpää har sett som problematisk är hur ett Natomedlemskap skulle påverka den finländska försvarsviljan. Han tror ändå att de grymheter som har skett i Ukraina kommer att finnas kvar i finländarnas minne en lång tid, vilket kan öka försvarsviljan.
– Ur den synvinkeln anser jag att det är bättre att gå med i krigstid än under fredstid.
Kristdemokraternas första vice ordförande Peter Östman berättar att Natoprocessen i riksdagen startade snart efter att kriget i Ukraina bröt ut.
– Det har varit alla skäl att jobba långa dagar och sätta sig in i saken.
Det har varit alla skäl att jobba långa dagar och sätta sig in i saken
Peter Östman (KD)
Östman säger att KD har varit öppet för ett Natomedlemskap, fastän man inte stött det aktivt. Han konstaterar att så gott som alla partier står eniga i frågan, även om det kan finnas olika åsikter inom partierna.
– Jag tippar att vi kommer att ha en mycket bred majoritet bakom det här beslutet när omröstningen sker.
Östman berömmer såväl republikens president och regeringspartierna som riksdagens talman för hur ärendet har behandlats.
– Det har skötts väldigt bra och jag är tacksam för det.