Hoppa till huvudinnehåll

Sport

VM i dag: Nu börjar VM på allvar – oförutsägbara amerikaner utmanar Lejonen

Uppdaterad 16.05.2022 14:32.
Lejonsupportrar i Tammerfors 2022.
Bildtext Stämningen lär vara på topp i Tammerfors i kväll.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Finländsk rutin och vinnarkultur mot amerikansk energi och talang. Finland mot USA är en godbit. Kvällens match blir Lejonens första värdemätare i turneringen.

Finland–USA

Tammerforsarenan, klockan 20.20
Yle Sportens liveuppföljning från matchen öppnar klockan 20.00

Finlands läge: Ingen orsak till oro

Två matcher – två segrar och maximala sex poäng. Men insatsen mot Lettland var seg. Om Finland inte höjer sig kan det bli en lång kväll i Tammerfors i dag.

Lejonen hade stora problem att ens skapa målchanser mot letterna, men det lär det bli en annan matchbild mot USA. Amerikanerna vänder spelet blixtsnabbt så Finlands tyngre pjäser får se upp.

Men de fundament som Lejonen byggt sina framgångar på de senaste åren finns fortfarande där. Taktisk disciplin, kampanda och hög lagmoral står alltid högt i kurs i lag som lotsas av Jukka Jalonen.

Ishockeylejonen tackar publiken.
Bildtext Tredje raka för Finland i dag?
Bild: Tomi Hänninen / Yle

USA:s läge: Pinfärska förstärkningar ger ett lyft

USA har inlett VM precis som Lejonen: Med två segrar – en komfortabel och en svettig.

USA vann enkelt över Lettland i turneringens öppningsmatch, men Österrike vållade problem i går. USA vann först efter förlängning

Det amerikanska laget saknar superstjärnor men består ändå av gedigna NHL-spelare. I lördags presenterade man tre nya Minnesota-spelare som ger truppen spets. Ryan Hartman gjorde inte mindre än 34 mål den gångna NHL-säsongen och talangen Matt Boldy snittade nästan en poäng per match. Jon Merrill är, i sin tur, en tung försvarspjäs.

USA har tagit VM-brons tre gånger i de senaste sex VM-turneringarna. Undviker USA en kvartsfinal mot Kanada finns det goda möjligheter att man spelar om medaljer igen. För att det ska bli verklighet krävs piggare takter än i går mot Österrike. Det mesta talar för att amerikanerna tänder till då de får spela inför fullsatta läktare mot värdnationen.

Håll koll på: Finlands tredje kedja

Linan med Jere Sallinen, Juho Lammikko och Toni Rajala hade inte precis en bländande kväll i lördags. Kedjans center, Lammikko, såg tung ut och stod för några tveksamma beslut.

Är detta kedjan som sprängs om en NHL-forward ansluter sig till Lejonen? Landslagsledningen har redan reagerat. Jere Innala ersätter Rajala i tredje kedjan i dag.

Tidigare möten: Jämnt skägg

Kvällens match är den 112:e landskampen mellan Finland och USA. Finland har vunnit 55 och USA 41 av de inbördes mötena.

På sistone har Lejonen haft ett övertag. Finland har vunnit fem av de senaste sex VM-matcherna. Finlands vann över USA med 2–1 i Riga i fjol. Det var USA:s enda förlust i gruppspelet.

Å andra sidan. USA har levererat en del käftsmällar också. Finländska ishockeyvänner försöker förtränga 1–6-förlusten i OS-semifinalen i Vancouver 2010 (matchen stod 0–6 efter 13 minuter) och 1–2-nederlaget i hemma-VM i Åbo 1991.

Finlands femmor: Toni Rajala blir trettonde forward

Första femman:

64 Mikael Granlund (A) – 65 Sakari Manninen – 70 Teemu Hartikainen
4 Mikko Lehtonen – 38 Juuso Hietanen

Andra femman:
82 Harri Pesonen – 51 Valtteri Filppula (C) – 10 Joel Armia
50 Mikael Seppälä – 55 Atte Ohtamaa

Tredje femman:
21 Jere Innala – 91 Juho Lammikko – 76 Jere Sallinen
3 Niklas Friman – 42 Sami Vatanen

Fjärde femman:
80 Saku Mäenalanen – 24 Hannes Björninen – 12 Marko Anttila (A)
2 Ville Pokka

13:e forward:
25 Toni Rajala

Målvakt:

45 Jussi Olkinuora

Tipset: Förlängning väntar

Båda lagen höjer sig och bjuder publiken på en tät och intensiv drabbning. Matchen står 2–2 efter tre perioder. Finland vinner efter förlängning.