Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Svårt bakslag för förbundskansler Olaf Scholz socialdemokrater – CDU tar hem valsegern i tyska Nordrhein-Westfalen

Från 2022
Uppdaterad 15.05.2022 22:39.
Kristdemokraten och den sittande regeringschefen Hendrik Wüst i en vallokal den 15 maj 2022.
Bildtext Den sittande regeringschefen Hendrik Wüst i en vallokal på valdagen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Kristdemokratiska CDU går mot en klar seger i valet i det västtyska förbundslandet Nordrhein-Westfalen. För förbundskansler Olaf Scholz och hans socialdemokrater handlar det om det andra bittra valnederlaget inom en vecka.

Delstatsvalet i Nordrhein-Westfalen är inte vilket val som helst. Valet i det folkrikaste tyska förbundslandet brukar kallas för det lilla förbundsdagsvalet och resultatet har utan tvekan också betydelse för politiken i Berlin.

Rösträkningen är fortfarande på hälft, men redan i det här skedet är det klart att valsegern går till kristdemokraterna och den sittande regeringschefen Hendrik Wüst.

I det här skedet ser CDU ut att få knappt 36 procent av rösterna. Socialdemokraterna, ledda av Thomas Kutschaty, landar på ungefär 27 procent, vilket är det hittills sämsta resultatet för SPD i Nordrhein-Westfalen.

De Gröna gör däremot sitt bästa val någonsin i delstaten och enligt prognosen får partiet omkring 18 procent av rösterna. Det här är en förbättring med närmare 12 procentenheter jämfört med valet för fem år sedan.

Liberala FDP backar däremot rejält och verkar nu med nöd och näppe komma över röstspärren på fem procent.

I valkampanjen har kristdemokraterna hårt kritiserat socialdemokraternas Rysslandspolitik och förbundskansler Scholz dalande popularitet har sannolikt haft en viss betydelse för valutgången.

De Gröna däremot har utan tvekan haft uppbackning av sina för tillfället populära ministrar i Berlin. Utrikesminister Annalena Baerbock och ekonomiminster Robert Habeck gäller som de två mest populära politikerna i Tyskland just nu

De centrala frågorna i valet har kretsat kring hanteringen av coronapandemin och utbildning, men också kriget i Ukraina och dess följder har haft en central betydelse.

På den här punkten har det framför allt handlat om energifrågor och hur Tyskland ska göra sig av med sitt beroende av framför allt rysk gas.

Regeringspartier går nu med CDU?

Nordrhein-Westfalen, med sina ungefär 18 miljoner invånare, har traditionellt varit ett starkt fäste för de tyska socialdemokraterna.

Nu verkar det ändå som att man för andra gången på raken hamnar i opposition. För förbundskansler Olaf Scholz kan det här betyda att valnederlaget också kopplas ihop med hans velande gällande Tysklands hållning i Ukrainakriget.

Samtidigt kan resultatet också betyda att de två övriga partier som sitter med i Scholz regering, det vill säga De Gröna och det liberala FDP, knyts närmare kristdemokratiska CDU.

Efter det för socialdemokraterna fullständigt katastrofala delstatsvalet i Schleswig-Holstein för en vecka sedan, kommer en koalition bestående av CDU, De Gröna och FDP att fortsätta styra delstaten.

Samma koalitionsvariant kan nu komma att sitta på regeringsmakten också i Nordrhein-Westfalen.

Den nuvarande koalitionen bestående av CDU och FDP kommer enligt prognoserna inte att ha en majoritet i delstatsparlamentet och det mest sannolika steget blir därför nu att försöka få De Gröna att ställa upp på ett regeringssamarbete.

En regering bestående av endast CDU och De Gröna skulle också ha en majoritet i parlamentet.

Redan före söndagens val har det gällt som nästan säkert att det knappast kommer att gå att bilda en regering i Nordrhein-Westfalen utan De Gröna.