Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sveriges försvarsminister till Svenska Yle: "Då hade jag rätt klart för mig att Finland går mot ett Natomedlemskap"

Peter Hultqvist.
Bildtext Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) har bytt fot när det kommer till Nato.
Bild: Claudio Bresciani / EPA

Sveriges försvarsminister har länge varit negativt inställd till Nato, nu ser han inga alternativ längre. Till Svenska Yle förklarar han varför han bytte fot.

När svenska socialdemokratiska politiker uttalat sig om Nato under de senaste veckorna har det varit svårt att få ur dem något konkret. Men på söndag kväll förändrades allt.

– Vi socialdemokrater anser att det bästa för Sveriges och det svenska folkets säkerhet är att vi går med i Nato, säger statsminister Magdalena Andersson (S) på en pressträff på Socialdemokraternas högkvarter i centrala Stockholm.

Sverige vill enligt Magdalena Anderssons socialdemokrater bli ett Natoland utan permanenta baser och kärnvapen i landet.

Nordenkorrespondent Lucas Dahlström om Socialdemokraternas besked. - Spela upp på Arenan

Försvarsminister Hultqvist: "En känsla av allvar och ansvarstagande"

Efter presskonferensen träffar försvarsminister Peter Hultqvist (S) finsk media på plats.

– Det som Putin säger eller inte säger kan inte styra vårt sätt att besluta. Det som är intressant att ta ställning till är hur Ryssland agerar, och utifrån det drar vi våra slutsatser, säger han.

Och slutsatsen är att Sverige, som varit militärt alliansfritt i över 200 år, ska gå med i Nato.

– Det är en känsla av allvar och ansvarstagande, det är det det här handlar om. Vi har en ny säkerhetspolitisk situation och då måste vi ta ansvar för den, säger Hultqvist.

ministerit antti kaikkonen ja peter hultqvist tiedotustilaisuudessa.
Bildtext Peter Hultqvist (S) tillsammans med Finlands försvarsminister Antti Kaikkonen (C) på Gotland i mars.
Bild: Daniel Ivarsson

Sveriges försvarsminister har under vintern och tidig vår blivit ansiktet utåt för den svenska socialdemokratiska regeringens Natomotstånd. I ett känt uttalande i november 2021 sade Hultqvist att han aldrig kommer att medverka till att Sverige ansöker om medlemskap i Nato.

Men samtidigt har den svenska debatten handlat om Finland. I januari försvarade Peter Hultqvist sin kritiska hållning till Nato genom att säga att det inte fanns några signaler från finskt håll om att landet är i färd med att ansöka om ett Natomedlemskap.

Svenska Yle frågar när han började få signaler om att Finland kommer att ansöka om ett medlemskap i försvarsalliansen.

– Det tänker jag inte gå in på. Jag bestämde mig för egen del den 11 april att det är dags att byta fot i det här och då hade jag rätt klart för mig att Finland kommer att gå mot ett Natomedlemskap, säger Hultqvist.

Varför bytte du fot?

– Det var en samlad bedömning av Sveriges position som att vara själv utanför Nato i ett sådant läge. Det handlar om att vi blir svagare i det nordiska samarbetet, att Finland i ökad utsträckning skulle koncentrera sig på Nato och att vi skulle få en ökad utsatthet i förhållande till Ryssland. Jag gjorde bedömningen att det inte går längre, vi måste gå vidare och gå in i Nato.

Förslag om förstärkt samarbete med Finland prövades

I början av april skapade riksdagsledamoten Erkki Tuomioja (SDP) rubriker i både Sverige och Finland då han, i en intervju med HBL, menade att Peter Hultqvist hade föreslagit en finsk-svensk försvarsallians med amerikansk uppbackning.

I en intervju med Dagens Nyheter bekräftar Hultqvist att han i mars prövade olika alternativ till Nato, som ett förstärkt samarbete med Finland. Svenska Yle frågar varför det inte blev av.

– Det är klart att man prövar olika alternativ i ett sådant läge och ser vad man kan göra säkerhetspolitiskt, vilka arrangemang kan man vidta? Vi konstaterade att det inte fanns några förutsättningar så därför lämnade vi den typen av tankar.

Vem lämnade de tankarna?

– Att pröva det här måste man ha tillåtelse till att göra, det är ett fullt normalt agerande. Och sedan vad exakt som har sagts och inte sagts går jag inte på, säger Hultqvist.

Nu väntar Sverige på Finland

På måndag förmiddag ska den svenska riksdagen debattera ett Natomedlemskap och efter det kan regeringen skicka in en ansökan. Sveriges regering har bekräftat att ambitionen är att skicka in en ansökan tillsammans med Finland.

Trots att Finland under vårens gång hela tiden har varit före Sverige i Natoprocessen är det nu Sverige som väntar på Finland.

Sauli Niinistö står vid ett talarpodium.
Bildtext President Sauli Niinistö besöker Sverige på tisdag och onsdag.
Bild: Silja Viitala / Yle

Finlands riksdag ska ännu behandla redogörelsen om en medlemsansökan på måndag. Hur länge behandlingen tar beror på hur många riksdagsledamöter som vill hålla tal.

Efter behandlingen i riksdagen kan Finland officiellt lämna in sin ansökan om att gå med i Nato.

På tisdag kommer Sauli Niinistö att besöka Sverige för att bland annat diskutera säkerhetspolitik med Magdalena Andersson.