Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Riksdagen inleder historisk Natodiskussion – och fyra andra nyheter att ha koll på

Eduskunnan täysistuntosali 20. huhtikuuta 2022.
Bildtext I dag samlas riksdagen för att diskutera Finlands Natomedlemskap.
Bild: Silja Viitala / Yle

God morgon! Här listar vi fem nyheter att ha koll på den här måndagsmorgonen.

Riksdagen diskuterar Nato

I dag kommer riksdagen att diskutera Finlands Natoansökan efter att presidenten och regeringen i går officiellt meddelade att Finland ansöker om medlemskap i alliansen.

Riksdagen kan fatta sitt beslut på en dag, men det beror på hur mycket riksdagsledamöterna vill prata om saken. Diskussionerna kan fortsätta ännu i morgon.

Efter att riksdagen har fattat sitt beslut går ärendet vidare till statsrådet. Statsrådet gör en proposition som presidenten godkänner officiellt. Efter det kan Finland skicka in sin ansökan till Natos huvudkontor i Bryssel.

Statsrådet är berett på att mötas snabbt efter att riksdagen fattat sitt beslut.

Statsminister Sanna Marin (SDP) och republikens president Sauli Niinistö på presskonferensen om Finlands Natoansäkan den 15 maj 2022.
Bildtext Även gårdagen var en historisk Natodag. Då meddelade statsminister Sanna Marin och president Sauli Niinistö att Finland ska skicka in en ansökan till Nato.
Bild: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Finländska företag satsar på tveksam klimatkompensation

Klimatkompensation är en ständigt växande affärsverksamhet, men går det faktiskt att köpa till sig ett gott samvete?

Omkring trettio finländska företag, bland annat Hesburger, har storsatsat på ett klimatkompenserande projekt som säljer klimatvänliga spisar åt ugandier. Men då Svenska Yle besöker spisanvändarna i Uganda visar det sig att de inte har en aning om att de är en del av projektet.

Läs Svenska Yles granskning av det klimatkompenserande spisprojektet.

Den ugandiska kvinnan Ester Nansibirwa ser mot kameran, iklädd röda kläder och en lila sjal.
Bildtext Ester Nansibirwa i Kampala kompenserar för utsläpp som uppstår i bland annat Finland. Men ingen har berättat för henne att hon indirekt arbetar för ett amerikanskt företag.
Bild: Yle/Jessica Stolzmann

Helsingfors hemlighöll skyddsrummens skick

I Helsingfors räddningsverks arkiv finns en utredning från förra året, som visar att skyddsrummen på vissa områden är i undermåligt skick. Under ett längre anfall kan de inte skydda de som bor på området.

Då Ukrainakriget började beslöt räddningsverket att utredningen ska hemligstämplas. Allmänheten skulle alltså inte informeras om vilka skyddsrum som är odugliga.

Svenska Yles granskning visar att räddningsverket hemlighöll utredningen på diffusa grunder.

väestönsuoja kyltti.
Bildtext Vissa skyddsrum skyddar inte mot radioaktivt nedfall, andra har omfattande mögelproblem. Men vilka de är är hemligstämplat.
Bild: Yrjö Hjelt / Yle

Sveriges försvarsminister är inte längre Natomotståndare

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist har länge varit negativt inställd till Nato, men nu ser han inget annat alternativ längre. För Svenska Yle förklarar han varför han bytte fot.

– Det var en samlad bedömning av Sveriges position som att vara själv utanför Nato i ett sådant läge. Det handlar om att vi blir svagare i det nordiska samarbetet, att Finland i ökad utsträckning skulle koncentrera sig på Nato och att vi skulle få en ökad utsatthet i förhållande till Ryssland.

Hans slutsats är att Sverige, som varit militärt alliansfritt i över 200 år, ska gå med i Nato. I går meddelade de svenska socialdemokraterna att de vill bli ett Natoland.

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist står vid ett talarpodium framför Sveriges och EU:s flaggor.
Bildtext Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist har under vintern och tidig vår blivit ansiktet utåt för den svenska socialdemokratiska regeringens Natomotstånd. Men nu har han ändrat sin ståndpunkt.
Bild: EPA-EFE

Svårt att bevisa att ukrainska barn tvångsförflyttas till Ryssland

I Ukraina har landets människorättsombud Ljudmila Denisova under våren uppgett att de ryska myndigheterna har tvångsförflyttat tusentals barn utan vårdnadshavare till Ryssland.

Men det har visat sig vara omöjligt att bekräfta uppgifter om att ensamma barn tvångsförflyttas till Ryssland. Representanter för FN:s flyktingorganisation UNHCR i Ryssland har utan att lyckas försökt ta fram information om sådana barn. Det försöker också många av de ryska medborgarorganisationer som hjälper flyktingar.

Svenska Yle träffade prästen Grigorij Michnov-Vajtenko som försöker hjälpa ukrainska flyktingar i Ryssland.

Läs mer om kriget i Ukraina i vår liverapportering.

Ryska prästen Grigorij Michnov-Vajtenko.
Bildtext Prästen Grigorij Michnov-Vajtenko har hjälpt många flyktingar att resa till Estland, Georgien eller Finland.
Bild: Natalija Demina

Väder

Vi får inte riktigt ännu njuta av det varmare vårvädret. Från nordväst strömmar det in kall luft i landet.

I landets norra och östra delar kan det förekomma regn eller regnskurar som så småningom rör sig söderut.

Dagens högsta temperatur är mellan 3 och 14 grader, svalast i norr. Nattens lägsta temperatur är -3 till 7 grader.

Vinden är mestadels måttlig, men i väst och norr kan lokalt byiga vindar förekomma.