Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

BK-46:s handbollsdamer har grubblat färdigt – i höst tar Karislaget steget till FM-serien i handboll

Uppdaterad 20.05.2022 12:21.
En spelare rundar en annan.
Bildtext BK:s Jannica Kullberg med bollen i en nivåmätningsmatch mot Kyrkslätt IF i våras. Arkivbild.
Bild: Bubi Asplund / Yle

Tre säsonger i näst högsta serien räcker. Så resonerar Karisklubben BK-46:s damlag och ansöker hos Handbollsförbundet om rätt att spela i högsta serien igen.

Det var inget lätt beslut att ta steget tillbaka till högsta serien. Saken har dryftats i flera repriser. Spelartruppen har ansetts vara för tunn och för ung.

Men nu gör alltså BK-damerna comeback. Det bekräftar ordföranden för BK-46 handboll, Roger Roos.

"Satsningen är ett långsiktigt projekt där målsättningen är att ge de nuvarande spelarna möjlighet att utvecklas", skriver Roger Roos i ett pressmeddelande.

Roos tillägger att också juniorerna och ungdomarna får ett mål att sträva efter, det vill säga att också de en dag kan få spela på FM-nivå.

Det var i juni 2019 som beskedet kom att BK-damerna drar sig ur spel i högsta handbollserien, FM-serien. Beslutet kom från BK-46:s handbollsstyrelse.

Spelarna i damlaget var besvikna och skulle helst ha fortsatt i högsta serien. Då tyckte många att klubben inte satsade tillräckligt för att få ett slagkraftigt lag på benen.

– De bara sade att nu är situationen så här och nu måste ni klara er. Ni kan hitta något annat lag eller sluta spela. Det känns inte alls som att de tar hand om oss, sade spelaren Sirja Lassinharju-Heinonen sommaren 2019.

Päivi Mitrunen är verksamhetsledare för Handbollsförbundet i Finland. Hon reagerade också med besvikelse 2019 när BK-46:s ledning meddelade att klubben lämnar sin plats i damernas serie i handboll.

– BK har ju hela tiden varit med och de hör till finska handbollen både på herr- och damsidan, sade Mitrunen i samma intervju för Yle Västnyland.

– Det känns jättejobbigt och jag är helt i chock. Vi hade ingen aning om att det skulle hända. Vi trodde att allt var bra och att vi ska spela som vanligt med en lite mindre trupp, sade Lassinharju-Heinonen då.

Gustaf Ahlroos blir ny huvudtränare

I början av maj kom BK-46 med nyheten att laget ska få en ny tränare efter Nils-Erik Heerman. Gustaf Ahlroos är ett namn som det spekulerades om då.

Det är nu klart att Gustaf "Gutte" Ahlroos blir huvudtränare för damlaget.

Manager för laget är Jussi Laaksonen som fungerat som lagledare för BK:s damlag i division 1.

BK-46 spelade första gången i högsta damserien säsongen 1983-84. Då kom laget femma. Våren 2004 tog BK-damerna sin första FM-medalj och var tvåa. Följande vår upprepade Karisdamerna bedriften.

BK-46 har avslutat som trea tre gånger, senast våren 2018. Våren 2019, året då BK-46 på sommaren kastade in handduken, spelade BK i bronsmatch. Sjundeå IF knep bronsmedaljerna.