Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Högre lön, boende och tipspeng – krögare i Borgå försöker hitta restaurangpersonal med ljus och lykta men bristen är stor

Från 2022
Uppdaterad 18.05.2022 10:38.
En man bär på en låda med bestick och några kar med kryddor på en uteservering.
Bildtext Krögaren Jarmo Grönman är redo att själv jobba många timmar på restaurangen i sommar, då det är svårt att hitta serveringspersonal.
Bild: Mick Närhi / Yle

Bara några veckor före starten på sommarsäsongen letar flera restauranger i Borgå fortfarande efter personal. Om företagen inte hittar folk får krögarna själva göra långa dagar och i värsta fall lider lönsamheten.

Inom restaurangbranschen finns det många lediga jobb just nu. På arbetsbyråernas webbplats finns det just nu över 20 jobbannonser bara för Borgåtrakten.

Sommarsäsongen knackar på dörren men ännu saknas personal på flera restauranger i Borgå

4:30

Krögaren Jarmo Grönman skulle behöva fem servitörer med arbetserfarenhet till sin restaurang Wilhelm Å i Borgå.

I mars uppgav Grönman för Yle Östnyland att det verkar vara lite svårare att hitta personal i år. Nu, i mitten av maj, beskriver han situationen som extremt svår.

Personporträtt på Jarmo Grönman, sittandes i sin restaurang vid Borgå å.
Bildtext Jarmo Grönman tycker det känns ologiskt att så många i Finland är arbetslösa samtidigt som restaurangbranschen kämpar med att hitta personal.
Bild: Mick Närhi / Yle

– Jag har inte fått en enda arbetsansökan av arbetskunnig personal på fem månader. Det berättar ganska mycket om situationen, säger han.

Hans företag har lyckats rekrytera många ungdomar men kunnigt branschfolk med erfarenhet lyser med sin frånvaro.

Brist på kockar

Också Ranta-Aitta i Gamla stan i Borgå söker personal. Restaurangen behöver två till tre nya kockar.

Det här är restaurangens fjärde säsong och företaget har än så länge inte haft problem att hitta servitörer, berättar krögaren och köksmästaren Robert von Bell.

En kvinna jobbar vid en bardisk vid en uteservering. I förgrunden syns ett parasoll och några gröna blad.
Bildtext Ranta-Aitta i Borgå har hittat serveringspersonal men letar ännu efter några kockar.
Bild: Mick Närhi / Yle

Restaurangen anställer studeranden för de fyra till fem månader som man har öppet. De utbildas på plats och många återvänder följande år, konstaterar von Bell.

Att sommarjobbare återvänder år efter år underlättar läget. Därför försöker han se till att personalen trivs genom att se till att de äter, dricker och tar pauser. Speciellt serveringspersonalen har lite kortare dagar.

Långa dagar

Robert von Bell är inte så oroad över att han ännu inte hittat alla kockar som behövs. Eftersom han själv är köksmästare så jobbar han så mycket som det behövs. Han har också vänner och bekanta inom branschen i Helsingfors som kan hjälpa till vid behov.

Medelålders man i ett kök.
Bildtext Robert von Bell är köksmästare och kan själv hoppa in och jobba ifall restaurangen inte hittar fler kockar. Arkivbild.
Bild: Yle / Lone Widestam

Också Jarmo Grönman är redo att jobba långa dagar under sommaren. Om restaurangen inte får mera serveringspersonal går väldigt mycket av försäljningen förlorad.

– Så gick det i fjol, vi var tvungna att ha ena uteserveringen stängd nästan hela sommaren, berättar Grönman.

Branschen är inte sexig mera. Tidigare fanns det mycket kockprogram på teve som gjorde branschen intressant. Nu med coronan har många bytt jobb

Robert von Bell

Grönman försöker locka personal genom att erbjuda dem mera lön än vad kollektivavtalet rekommenderar. Han kan också fixa boende och betala en tipspeng till den som tipsar om lämplig personal.

I fjol betalade han tipspeng för att hitta kökspersonal och i år lyckades han rekrytera en barmästare från Kuopio tack vare att han kunde erbjuda boende.

Boende till personal kan Robert von Bell inte erbjuda i dagsläget, men det är en lösning som han funderat på.

Branschen måste förändras

De båda företagarna försöker hitta personal på flera olika sätt. Jarmo Grönman letar via kontakter, sociala medier och genom att annonsera på lokaltidningarnas webbplatser.

Robert von Bell håller kontakt med företag som förmedlar hyrpersonal och har en annons på arbetsbyråernas jobbmarknad.

Han tror ändå att det största problemet är att det helt enkelt inte finns personal att tillgå och att branschen står inför ett brytningsskede.

– Branschen är inte sexig mera. Tidigare fanns det mycket kockprogram på teve som gjorde branschen intressant. Nu med coronan har många bytt jobb, säger von Bell.

För många människor nuförtiden är jobbet bara ett jobb. Unga respekterar sin fritid mera

Robert von Bell

Det finns många frågor men det är svårt att ge svar och hitta lösningar, säger von Bell. Men något måste restaurangbranschen hitta på för råda bot på den stora bristen.

Det kan handla om förändringar som gäller allt från löner till arbetsvillkor.

– Själv har jag frivilligt jobbat 15–16 timmars dagar. Men för många människor nuförtiden är jobbet bara ett jobb. Unga respekterar sin fritid mera, konstaterar Robert von Bell.

Diskussion om artikeln