Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sverige ansöker om medlemskap i Nato – planerar lämna in ansökan tillsammans med Finland

Uppdaterad 16.05.2022 17:00.
Magdalena Andersson meddelar att Sverige ansöker om Natomedlemskap under presskonferens. I bakgrunden svenska flaggor.
Bildtext Statsminister Magdalena Andersson på pressträffen om Sveriges Natoansökan på måndagen.
Bild: Lehtikuva

Sveriges statsminister Magdaleda Andersson meddelade på måndagen att den svenska regeringen har fattat beslutet att meddela Nato att Sverige vill gå med i försvarsalliansen.

I riksdagen finns en bred majoritet för att Sverige ska gå med i Nato, konstaterade den svenska statsministern Magdalena Andersson på en pressträff tillsammans med moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

– Det bästa för Sveriges säkerhet är att vi går med i Nato och att vi gör det tillsammans med Finland, sa statsministern på presstillfället.

Regeringen har också fattat beslut om en proposition som möjliggör att Sverige kan ta emot militärt stöd av samtliga EU-länder och samtliga Natoländer.

Magdaleda Andersson berättade att Sverige har fått säkerhetsgarantier av USA, Storbritannien, Frankrike och Sveriges nordiska grannländer.

– Vi lämnar en era och går in i en annan. Men vi kan gå in i den nya tiden med tillförsikt. När vi gör det ska vi ta med oss det bästa av vårt lands historia, framför allt ska vi ta med oss insikten om att vi blir starkare när vi arbetar tillsammans, sa hon.

Bred politisk förankring

– Att vi står här tillsammans är ett styrketecken för Sverige, sa Andersson med hänvisning till moderatledaren vid podiet bredvid.

Ulf Kristersson konstaterade också att det var viktigt att han och statsministern informerade om Natobeslutet tillsammans.

Det gjorde man för att understryka den breda politiska förankring som beslutet att ansöka om ett svenskt Natomedlemskap har i Sveriges riksdag från höger till vänster, sa han.

Moderatledaren Ulf Kristersson och Sveriges socialdemokratiska statsminister Magdalena Andersson framför varsitt podium med svenska och EU-flaggor i bakgrunden.
Bildtext Moderatledaren Ulf Kristersson och Sveriges socialdemokratiska statsminister Magdalena Andersson på pressträffen.
Bild: Henrik Montgomery / EPA

"Bästa sättet"

Magdalena Andersson var tydlig om varför Sverige ska söka medlemskap i Nato:

– Vi fattar det här beslutet därför att vi bedömer att det på bästa sätt säkrar säkerhet och trygghet för svenska folket.

– Men det är ovedersägligen så att under själva ansökningsprocessen finns det en ökad hotbild mot Sverige och det tycker jag är viktigt att vara öppen och ärlig med, fortsatte hon.

Både Andersson och Kristersson hänvisade flera gånger till den ryska invasionen av Ukraina som en avgörande händelse för det svenska beslutet.

Sveriges formella ansökan lämnas in av Sveriges Natoambassadör under de närmaste dagarna, senast på onsdag.

– Vi planerar att göra det tillsammans med Finland, sa statsministern.

"Två tankar i huvudet samtidigt"

På en fråga om hur Natoansökan påverkar den svenska valrörelsen – Sverige går till riksdagsval i september – konstaterade Ulf Kristersson att det här är ett av de tillfällen då man måste klara av att ha två tankar i huvudet samtidigt.

– Vi måste klara av att både diskutera nationella säkerhetsfrågor, nu med en Natoansökan, och samtidigt göra det som man faktiskt gör i en demokrati: utkämpar viktiga inrikespolitiska frågor fullt ut. De är inte mindre viktiga idag än det var före invasionen. Ingen i Ukraina skulle önska att vi lade vår demokrati åt sidan.