Statsvetare Kimmo Grönlund: Maratondebatt om Nato behövs trots att utgången är given
Även om det har varit klart från början att riksdagen kommer att godkänna att Finland ansöker om Natomedlemskap, har debatten en grundläggande demokratisk funktion.
Riksdagen debatterade Finlands Nato-ansökan i en maratondiskussion som inleddes måndag förmiddag. Över 200 anföranden hade hållits då debatten avslutades sent på måndag kväll.
Varför behövs en så utförlig debatt om det råder så stor enighet bland ledamöterna? Det finns flera orsaker, säger Kimmo Grönlund, professor i statskunskap vid Åbo Akademi:
– Jag antar att statsministern och presidenten vill försäkra sig om att det t.ex. inte finns kappvändare, man vet ju aldrig vad som händer med det säkerhetspolitiska läget. Man vill på något sätt se till att alla kommer till tals.
Många riksdagsledamöter har bytt åsikt i frågan och känner nu ett behov av att officiellt förklara sin ståndpunkt, menar Grönlund.
Målgruppen är dels kollegorna i riksdagen, dels de egna väljarna.
Grönlund: Argumenten kunde vara mångsidigare
– Det blir ju ganska repetitivt och tråkigt att lyssna på när de flesta inleder med att "den 24 februari förändrades säkerhetsläget i Europa". Det torde nog vara känt vid det här laget.
En övervägande majoritet av riksdagsledamöterna har uppgett att de kommer att rösta för ett Natomedlemskap. Även om resultatet av omröstningen är klart i förväg, betyder det inte att en debatt bland folkvalda skulle vara onödig, konstaterar Grönlund.
– Ett idealtillstånd för demokratin är ju just ett parlament där man lägger fram argument och försöker motivera sin åsikt och så kommer det andra åsikter, och de här argumenten vägs samman.
– Utgången är ju given, men det här fyller en sådan grundläggande demokratisk funktion.
Kimmo Grönlund tycker att Natodebatten varit lam hittills och att det vi nu ser är en slags "ketchupeffekt" – först händer inget, men sedan plötsligt väller åsikterna fram på en och samma gång.
– Riksdagsledamöterna kanske tänker att det här är ett så historiskt beslut att de vill att det protokollförs att “när jag satt i riksdagen så tyckte jag så här”.
Riksdagen väntas senare i dag eller i morgon godkänna att Finland ansöker om att bli medlem i försvarsalliansen Nato.
Sverige beslöt på måndagen att man ansöker om medlemskap.