Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Prickfria saldot fortsätter för Kanada i VM – slog Slovakien i underhållande match

Uppdaterad 16.05.2022 18:57.
Slovakiens Adam Liska och Milos Roman mot Matt Barzal.
Bild: Lehtikuva

I fjol inledde Kanada VM riktigt svagt, men i år går det betydligt bättre. Efter tre matcher står man på fulla nio poäng. I den tredje gruppspelsmatchen slog regerande mästarna Slovakien med 5–1.

I måndagens tidiga match i A-gruppen bjöds publiken i Helsingfors på en av VM:s mest underhållande drabbningar hittills. Det var fartfullt, en del tuffa tag och två lag som mönstrade varsin välspelande målvakt.

Kanadas burväktare Logan Thompson fick det hett om öronen direkt i matchen men Slovakien missade några vassa chanser, och i stället var det "lönnlöven" som tog ledningen i mitten av den första perioden.

Adam Lowry spräckte nollan men Kanadas ledning höll bara i två minuter. Slovakien spelade i numerärt överläge då Samuel Takac styrde in kvitteringen.

Dubois nätade två gånger i andra perioden

Sex minuter in i andra perioden tog Kanada en ny ledning då Pierre-Luc Dubois skott styrdes in i eget mål av Juray Slafkovsky.

Några minuter senare var Slovakien riktigt när att kvittera men Thompson gjorde en fenomenal räddning på Michal Ivans skott. Thompson hade tappat klubban men slängde sig som en fotbollsmålvakt och lyckades stoppa pucken.

Adam Huska i Slovakiens mål gjorde också flera svettiga räddningar, men två minuter före den andra pausen tvingades han kapitulera för tredje gången. Dubois blev tvåmålsskytt i perioden då han liggande petade in 3–1.

Huska stod sedan för en liten tavla i början av sista perioden. Cole Sillinger gjorde 4–1 efter ett skott som gick in lite väl lätt bakom den slovakiske målvakten.

Efter det målet gick luften ur Slovakien som inte längre orkade bjuda upp till kamp, och Morgan Geekie fastställde slutresultatet då drygt nio minuter återstod att spela.

I B-gruppen öppnade Lettland poängkontot då man slog Norge med 3–2

Resultat:

Slovakien–Kanada 1–5 (1–1, 0–2, 0–2)
10.48 0–1 Adam Lowry (Damon Severson, Josh Anderson)
12.47 1–1 Samuel Takac (Simon Nemec, Pavol Regenda) pp
26.11 1–2 Pierre-Luc Dubois (Dylan Cozens) pp
37.56 1–3 Pierre-Luc Dubois Morgan Geekie, Ryan Graves)
41.08 1–4 Cole Sillinger (Adam Lowry, Josh Anderson)
51.18 1–5 Morgan Geekie (Dylan Cozens, Nick Holden)

Lettland–Norge 3–2 (1–1, 2–0, 0–1)
14.04 1–0 Rodrigo Abols (Ronalds Kenins, Rudolfs Balcers)
18.41 1–1 Mats Rosseli Olsen (Daniel Rokseth, Ludvig Hoff)
27.16 2–1 Nikolajs Jelisejevs (Rudolfs Balcers, Janis Jaks) pp
33.00 3–1 Roberts Bukarts (Kristaps Sotnieks, Sandis Smons)
47.12 3–2 Max Krogdahl (Mattias Nørstebø, Ken Andre Olimb)