Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Tiden är ute för den invasiva vresrosen – trädgårdsrådgivare: "Varenda ros som man river bort är vacker och försvinner"

Uppdaterad 17.05.2022 06:15.
En grävmaskin river bort vresrosor.
Bildtext Vresrosorna tas nu bort på flera håll i landet.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Vresrosen är en av de få blommorna som klarar sig i Finlands kalla klimat. Blomman kan både vara en vacker trädgårdsväxt men även en främmande, så kallad invasiv art. Nu ska vresrosen bort.

Under de tre senaste åren har vi talat allt mer om att vresrosen ska utrotas. Och nu börjar det bli dags, eftersom vresrosen senast den 1 juni ska vara borta från alla våra trädgårdar.

Trädgårdsrådgivaren Sven Engblom påminner om att det inte är alla vresrosor som ska tas bort. Det växer nämligen åtminstone ett 50-tal vresrosor av olika slag som odlas i Finland. Endast den ursprungliga vresrosen, Rosa Rugosa, är en invasiv art.

En man i en blå t-skjorta står i en trädgård med blommande äppelträd
Bildtext Sven Engblom bland äppelblom i Pargas. Arkivbild.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Engblom oroar sig över att man nu gör sig av med alla vresrosor som inte behövs tas bort.

– Jag vet att man också till och med i kommuner nu redan har rivit bort sådana rosor som inte alls borde ha rivits. Problemet är att vresrosen har tagit över väldigt mycket av trädgårdar i Europa, och det finns också platser där den inte platsar hos oss.

Enligt Engblom sprider sig den invasiva arten sällan i Finland ifall man ser till att den inte förökar sig.

Ett enkelt sätt att vara säker på vilken vresros det är frågan om är att se om det är mycket rotskott som snabbt växer ut – då är den invasiv på ett eller annat sätt. En annan ledtråd är att själva blomman i den invasiva arten ofta är enkel, med fem kronblad och en ljus färg.

– Jag tycker man ska ta det lugnt, först kolla och se att är växten verkligen invasiv? Och sedan först då man har kommit till det att den är det, då river man bort den eller förstör den på ett eller annat sätt, uppmanar Engblom.

Valkokukkainen kurtturuusu lähikuvassa.
Bildtext Blomman på den invasiva arten är ofta enkel med fem kronblad.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Enligt Engblom finns ingen risk att alla rosor utrotas men just vresrosen, invasiv eller inte, kan nu vara historia.

– Det är lite synd när vi alltid i Finland haft problem med att få växter att växa. Vi som planerar trädgårdar har alltid sökt växter som trivs i här och som klarar våra dåliga förhållanden, och nu då man har hittat växter som klarar av våra förhållanden, så förkunnar man dem invasiva och så ska de rivas bort. Varenda en ros som man river bort är vacker och försvinner.