Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ful tackling avgörande i ny seger för Lejonen – effektivt powerplay sänkte frustrerade amerikaner

Från 2022
Uppdaterad 16.05.2022 23:24.
Mikko Lehtonen, Sakari Mannnien och Teemu Hartikainen jublar.
Bildtext Finland gjorde fyra mål mot USA.
Bild: Lehtikuva

De amerikanska spelarna verkade vara mer intresserade av att sitta i utvisningsbåset än att spela ishockey. Det utnyttjade Lejonen skoningslöst. Finland gjorde tre mål i powerplay innan matchen ens var halvvägs.

Efter segrarna över Norge och Lettland väntade det första riktiga testet för Lejonen i VM. USA som saknar riktigt stora profiler men som ändå har ett snabbt och talangfullt lag.

Lejonen tog sig an utmaningen, levde upp till förhoppningarna och vann igen. Det blev 4–1 och tre nya poäng in på kontot.

– Jag är väldigt nöjd. Vi spelade bra både i specialsituationer och i spel fem mot fem. Det fanns tillfällen då jag fick påminna spelarna om att hålla huvudet kallt och det lyckades nästan. Spelmässigt är vi där vi vill vara, säger Jukka Jalonen till C More efter segern.

Granlund nätade i powerplay

Det syntes tidigt att Lejonen var betydligt piggare i den här matchen än mot Lettland i lördags. Då hade laget stora problem i första perioden – nu nu var det full fart på bred front.

Det blev också en del gruff direkt från start och de amerikanska spelarnas humör satte tonen för matchen. Några minuter in i första perioden träffade Hannes Björninen ribban då USA precis hade dödat en utvisning.

Finland tog snabbt hand om taktpinnen och radade upp flera högklassiga lägen. Bland annat missade Mikko Lehtonen en kalaschans från närhåll.

När USA sedan drog på sig en andra utvisning i slutet av första perioden small det till bakom den amerikanske målvakten Strauss Mann. Sakari Manninen hittade Mikael Granlund som sköt mellan benen på Mann och nätade för andra gången i VM.

Mikko Lehtonen och Mikael Granlund jublar.
Bildtext Mikael Granlund gjorde Finland första mål mot USA.
Bild: Lehtikuva

Lejonen effektiva då Watson fick matchstraff

Direkt i början av den andra perioden tacklades Mikko Lehtonen av John Hayden och de finländska fansen höll andan för en stund. Lehtonen grinade illa på isen men efter en snabb sväng i omklädningsrummet repade han sig.

Kort därefter satte Austin Watson in en ful tackling mot huvudet på Teemu Hartikainen, och fick matchstraff.

Watsons dumma tilltag kom att avgöra matchen. Lejonen fick spela i numerärt överläge i fem minuter och tog vara på den möjligheten.

Laget snurrade upp amerikanerna och lagkaptenen Valtteri Filppula styrde först in 2–0 och sedan vispade Sakari Manninen in 3–0.

– Spelet i numerärt överläge var fantastiskt, säger Jalonen.

Filppula gratuleras efter sitt mål mot USA.
Bildtext Valtteri Filppula nätade i powerplay i andra perioden.
Bild: Lehtikuva

Olkinuoras nolla sprack i slutminuterna

Lejonens fjärde mål kom sedan i spel fyra mot fyra i mitten av andra akten. Manninen vann en tekning och pucken gick till Lehtonen som dunkade in 4–0.

– Det var många utvisningar, vi fick vårt powerplay att fungera och gjorde mål. Det gäller bara att fortsätta så här i 20 minuter till så blir det bra, sa Sami Vatanen till C More efter den andra perioden.

Några fler mål i powerplay eller överlag blev det dock inte för Lejonen i den sista perioden. Laget spelade av matchen på ett kontrollerat sätt, men i slutminuterna sprack Jussi Olkinuoras nolla.

Alex Galchenyuk bjöd på ett litet konststycke när han med klubban mellan benen lyfte in pucken bakom Olkinuora. Målvakten gjorde ändå en finfin match och stoppade 29 skott för Finland som bara släppt in två mål på nio VM-perioder.

– Vi gjorde två bra perioder men tappade kanske lite fokus i sista. I fortsättningen ska vi försöka göra tre bra perioder, säger Jukka Jalonen.

Resultat:

Finland–USA 4–1 (1–0, 3–0, 0–1)
17.20 1–0 Mikael Granlund (Sakari Manninen, Mikko Lehtonen) pp
24.42 2–0 Valtteri Filppula (Jere Innala, Sami Vatanen) pp
25.36 3–0 Sakari Manninen (Jere Sallinen, Mikael Granlund) pp
30.50 4–0 Mikko Lehtonen (Teemu Hartikainen, Sakari Manninen)
58.22 4–1 Alex Galchenyuk (Luke Hughes, Seth Jones)

Utvisningar: FIN 7x2 min, USA 5+20, 8x2 min
Målvakter:
Jussi Olkinuora FIN 8+6+15=29
Strauss Mann USA 10+8+3=21

Diskussion om artikeln