Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lejonanalysen: Urstark hemmainsats – Finland förödmjukade buffligt USA

Från 2022
Marko Anttila brottas med en amerikan.
Bildtext Finland höll huvudet kallt då amerikanerna provocerade.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Slutresultatet 4–1 smickrar USA – Finland var överlägset. Lejonen fick amerikanerna att se komiskt dåliga ut i Tammerforskvällen. Detta var ett styrkebesked av Jukka Jalonens mannar, skriver Chriso Vuojärvi.

Ishockeylejonen visade sin storhet. Finland var klasser bättre än USA och det ledde till att sinnet rann över för amerikanerna.

Helhetsintrycket: Suveränt

Lejonen dikterade matchen från första nedsläpp. Målchanserna efter första perioden var 7–2 i Finlands favör och dominansen blev större ju längre matchen pågick. Tills man slog av på takten i slutskedet.

Amerikanerna må ha varit sturska men Finland var det avsevärt bättre kollektivet. Samtidigt som amerikanerna spelade överaggressivt, till och med huvudlöst, och tacklade allt som rörde sig, så skred Lejonen disciplinerat till verket.

Finlands var samspelt, man höll fast vid sin spelidentitet och förivrade sig inte. Detta trots att publiken skrek för fulla muggar och trots att amerikanerna försökte röra om i grytan med både råkurr och ojustheter. Det var en seger i sig att ingen av hemmaspelarna skadade sig.

Jag hade redan trott att USA lagt av med korplagstakterna i VM-turneringar för 10–20 år sedan, men årets lag bekräftar gamla stereotypier.

Finland visade senast nu varför man är vadslagningsbyråernas favorit till VM-titeln.

Avgörandet: Finlands powerplay

Finland ryckte i början av andra perioden. Två utsökta mål i numerärt överläge var tungan på vågen och framför allt en klockren replik på amerikanernas fuffensfasoner.

Sami Vatanens spel vid offensiva blå i samband med 2–0-målet var hockeygodis.

Mikael Granlund och Mikko Lehtonen jublar.
Bildtext Stämningen var på topp i Tammerfors.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Finlands spel i powerplay och boxplay har fungerat ypperligt i turneringen så här långt och det bådar gott inför de ännu viktigare matcherna. Finland har en powerplayprocent på 40(!), samtidigt som man inte åkt på ett enda baklängesmål i numerärt underläge.

Snackisen: Den amerikanska bråkstaken

På vilka meriter platsar råskinnet Austin Watson i det amerikanska VM-laget? Det kokade i Ottawa-ytterns pannrum redan i första perioden och han fullbordade sin floppkväll genom att armbåga Teemu Hartikainen i ansiktet. Solklart matchstraff. Hartikainen kan skatta sig lycklig att han inte åkte på en hjärnskakning.

Auston Watson lämnar rinken.
Bildtext Austin Watson skämde ut sig. En längre avstängning väntar?
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Austin Watson har på åtta NHL-säsonger samlat 489 utvisningsminuter. En ytterst begränsad ishockeyspelare som verkligen inte har mycket att hämta i en stor rink på VM-nivå. Det borde den amerikanska landslagsledningen ha förstått.

Att han dessutom är assisterande kapten gör det hela än mer bisarrt.

VM-stämningen: Närmar sig kokpunkten

Det börjar arta sig! Var det publiken som fick Lejonen att tända till eller var det den intensiva matchstarten som ryckte åskådarna med sig? Kanske både och.

Drabbningen bjöd på turneringens bästa stämning. Vågen gick runt arenan i tredje perioden då hemmafansen började känna sig säkra på att Lejonen vinner.

Onsdagens klassiker mellan Finland och Sverige lär väl ändå toppa det vi upplevde i Tammerforsarenan på måndagskvällen. Men ribban är nu högt uppe.

Frågetecknet: USA:s tröjor

Den som designade de amerikanska speltröjorna får ingen resultatpremie. Vita nummer på ryggen på en vit tröja. Hur tänkte man då?

För en glasögonorm som undertecknad var det oerhört svårt att skilja amerikanerna från varandra utgående från numren.

Lejonkungarna: Första femman levererade

Tre stjärnor: Sakari Manninen

Manninen glänste som Finlands offensiva dirigent. Gjorde ett lysande jobb vid offensiva blå i samband med 1–0-målet. Då kvällen var över var hans saldo 1+2 och han utsågs välförtjänt till matchens bästa hemmaspelare.

Två stjärnor: Mikko Lehtonen

Haltade en smula i intervjuzonen efter att ha åkt på en lårkaka i andra perioden. Det såg risigt då han låg på isen i smärta men han krigade på och punkterade matchen genom att stänka in 4–0-målet.

En stjärna: Teemu Hartikainen

Personifierade den blåvita kampviljan och disciplinen. Var i händelsernas centrum i snart sagt varje byte. Åkte på en stjärnsmäll i andra perioden men höll huvudet kallt och hämnades inte.

Fortsättningen: Matchen ishockey-Finland väntar på

Det är inte vardagsmat att Finland och Sverige möts i ett VM-gruppspel. De två ärkerivalerna har förbluffande ofta hamnat i var sin grupp de senaste åren. Men inte i år.

Det blir Lejonen mot Tre Kronor på onsdag. En match mellan två obesegrade lag, för Sverige tappar inte poäng mot Storbritannien på tisdag. Bollen är rund, men pucken är platt.

Diskussion om artikeln