Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Teemu Hartikainen såg stjärnor men skakade av sig den amerikanska gristacklingen: ”Nacken är styv”

Teemu Hartikainen är i kläm mellan två amerikaner.
Bildtext Teemu Hartikainen blev bryskt behandlad av amerikanerna.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

USA skämde ut sig mot Finland. Teemu Hartikainen råkade ut för det grövsta påhoppet – Austin Watson delade ut en tackling med armbågen i finländarens huvud.

Hartikainen tonade ned händelsen i intervjuzonen efter matchen. Han poängterade flera gånger att saker och ting sker snabbt i ishockey och att det är bara att gå vidare.

– Jag såg att han närmade sig så jag var förberedd på att ta emot en kroppstackling, men han träffade mitt huvud. Det är svårt att säga om det var avsiktligt, säger Hartikainen som är ytter i Finlands första kedja.

– Det skakade till men sådant händer då och då. Min nacke är styv, men jag mår okej.

Kyliga Lejon

Finland hade is i magen och behöll sitt lugn då amerikanerna tappade fattningen. Hartikainen såg inget speciellt i kampen som resulterade i 55 utvisningsminuter.

– Det var en helt normal ishockeymatch. Det var hårda dueller, några råkurr och tvärställda klubbor. Det hör till. Framför allt då man spelar mot nordamerikanska lag.

Han var nöjd över att Finland spelade smart då man tagit ledningen. USA skapade oerhört få målchanser mot det disciplinerade hemmalaget.

– Om rollerna hade varit ombytta skulle vi kanske också ha blivit frustrerade på samma sätt som amerikanerna. Det var en normal ishockeymatch. Det gällde för oss att behålla lugnet och inte spela lika dumdristigt som amerikanerna.

OS-hjältarna alltmer samspelta

Finland avgjorde matchen under Watsons matchstraff. Lejonen trasade sönder amerikanernas boxplay och gjorde två mål

– Då man spelar powerplay med skickliga och samspelta lagkamrater så ser det ut så där. Vi har ett starkt självförtroende, säger Hartikainen.

Han tyckte att Finlands takter även i övrigt såg lovande ut i andra perioden. Merparten i det finländska VM-laget var med om att ta OS-guld i Peking och man börjar finna varandra igen.

– Man såg att det är många i laget som spelat tillsammans förr. Det ser lovande ut.

Finlands nästa match går mot Sverige på onsdag. Teemu Hartikainen har en klar bild över hur Lejonen ska skrida till verket mot ärkerivalen.

– Vi gör det på samma sätt som mot USA. Målvakten spelar bra, vårt powerplay ger resultat och så försvarar vi vår ledning, säger han och traskar i väg mot omklädningsrummet med ett leende på läpparna trots att nacken är styv.