Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Med mindre än ett halvår till mellanårsvalet i USA handlar mycket fortfarande om Donald Trump: "Han har mer makt inom den politiska arenan än vad många inser"

Uppdaterad 17.05.2022 07:15.
Besökare vid ett republikanskt valevenemang i Harleysville, Pennsylvania, inför mellanårsvalet 2022.
Bildtext Svenska Yle besökte republikanernas valevenemang i Pennsylvaniastaden Harleysville.
Bild: Ville Hupa / Yle

Valkampanjerna inför mellanårsvalet i november pågår för fullt i USA. För republikanernas del betraktas primärvalen som en ny mätare på Donald Trumps inflytande inom partiet.

Tisdagen är den livligaste valdagen i USA hittills i år, då primärval ordnas i fem delstater: Kentucky, North Carolina, Oregon, Idaho och Pennsylvania.

Ex-presidenten Donald Trump har aktivt involverat sig i flera av kampanjerna och offentliggjort sitt stöd för en rad republikanska primärvalskandidater.

För republikanernas del utgör primärvalsrörelsen således en ny mätare på hur mycket Trumps ord väger inom partiet.

Pennsylvaniarepublikan: Vi behöver fler kandidater som Trump

På ett republikanskt primärvalsevenemang vid en golfklubb i den lilla staden Harleysville i östra Pennsylvania framgår det snabbt att Trump fortfarande är en maktfaktor inom partiet.

Republikanerna Laura Stacey och Tim Hennessey på ett valjippo i Harlyesville, Pennsylvania.
Bildtext Pennsylvaniaväljaren Laura Stacey tillsammans med republikanske kampanjaktivisten Tim Hennessey.
Bild: Ville Hupa / Yle

Laura Stacey har säger att hon inte gillade Trump som person. Men hon hyllar honom som politiker.

– Skulle jag vilja vara hans vän? Nej. Men som politiker älskar jag honom. Han har fortfarande mer makt inom den politiska arenan än vad många inser.

Rick Sacks gillar Trump för att han talar klarspråk och "säger som det är".

– Men det bästa med Trump är att han inte är en politiker. Vi behöver fler sådana kandidater, säger geologen Rick Sacks.

Flera besökare som Svenska Yle talar med ger liknande kommentarer. Nästan ett och ett halvt år efter sin presidentperiod uppfattas Trump fortfarande av sina anhängare som en outsider som utmanar "etablissemanget."

Republikanska väljaren Rick Sacks på ett valevenemang i Harlyesville, Pennsylvania.
Bildtext Republikanerna behöver fler kandidater som Trump säger Rick Sacks.
Bild: Ville Hupa / Yle

Inflationen – valtemat som republikanerna hoppas ska leda till valseger

En av Pennsylvanias två senatsposter står på spel i november i och med att den sittande republikanen Pat Toomey inte ställer upp för omval.

Kampen väntas bli jämn bland de republikanska toppkandidaterna som alla anammat centrala element i Trumps politiska plattform: en sträng invandringspolitik, abortmotstånd, betonandet av amerikanska intressen framför andra och ett hårdnackat motstånd till allt vad president Joe Biden och demokraterna representerar.

Republikanska senatskandidaten David McCormick talar inför publik på valegenmang i Pennsylvania.
Bildtext Senatskandidaten David McCormick talar på ett valevenemang i Harleysville.
Bild: Ville Hupa / Yle

Ett självklart valtema för republikanerna är också den rekordhöga inflationen, som nyligen uppmättes till över åtta procent på årsnivå.

Joe Biden och demokraternas stimulanspolitik under pandemin utpekas som syndabockar.

– När jag började köra runt delstaten fyllde jag bensintanken för 90 dollar. I dag kostar det 125 dollar. Där har vi Joe Bidens energipolitik i ett nötskal, säger senatskandidaten David McCormick inför en grupp åhörare.

Mellanårsvalet 2022 i USA

  • I mellanårsvalet väljs ledamöter till USA:s kongress som består av senaten och representanthuset. Det ordnas också ett antal guvernörsval och val till lägre instanser.

  • Samtliga 435 platser i representanthuset står på spel och en tredjedel, det vill säga 34 platser, i senaten.

  • Mellanårsvalen avgör vilket av de två stora partierna som har makten i kongressen. Det parti som har kontroll över senaten eller representanthuset styr agendan i respektive kammare och beslutar vilka lagförslag som tas upp till omröstning.

  • Valdagen är den 8 november men längs med året ordnas primärval i delstaterna inom både republikanerna och demokraterna för att sålla fram huvudkandidaterna.

  • För närvarande har demokraterna en smal majoritet både i senaten och i representanthuset, men republikanerna förutspås vinna tillbaka majoriteten åtminstone i representanthuset.

Kändisläkare och tv-stjärna har Trumps stöd i Pennsylvania

McCormick är tidigare fonddirektör, mångmiljonär och han tjänstgjorde under Irakkriget. I sitt kampanjtal tonar han ner sin finansbakgrund men lyfter fram krigserfarenheterna.

McCormick sökte aktivt Trumps stöd under sin kampanj och besökte bland annat Trumps residens Mar-a-Lago.

Men Trump har i stället valt att stöda en annan republikan i Pennsylvania, nämligen kändisläkaren Mehmet Oz. Oz har i över ett decennium haft ett eget tv-program där han gjort sig känd som "Dr Oz" för en bred amerikansk publik.

Dr Oz i ett publikhav.
Bildtext Kändisläkaren Mehmet Oz har ett eget tv-program.
Bild: Lehtikuva

Politiska bedömare menar att tv-erfarenheten och kändisfaktorn bidrog till Trumps beslut att omfamna Oz i Pennsylvania.

Både McCormick och Oz har investerat tiotals miljoner dollar i sin kampanj, vilket ytterligare drivit upp intresset för primärvalet i vågmästarstaten Pennsylvania.

Kontroversiell republikan utmanar favoriter i Pennsylvania

Men på slutrakan inför valet har en tredje kandidat, Kathy Barnette, klivit fram som en stark utmanare till duon McCormick och Oz, som lagt ner mycket tid och pengar på att smutskasta varandra i sina respektive kampanjer.

Barnette är också den mest kontroversiella av kandidaterna. Hon har omfamnat Trumps falska påståenden om valfusk i presidentvalet 2020 och kommit med en rad antimuslimska utspel under åren, till exempel på Twitter.

Barnettes framfart verkar också ha gjort Trump nervös. Nyligen kom han med ett uttalande där han hävdade att Barnette vore chanslös mot en demokrat i novembervalet.

Senatsvalet i vågmästardelstaten Pennsylvania ses som en av de bästa chanserna för demokraterna att vinna över en senatspost från republikanerna i en valrörelse där mycket talar emot demokraterna.

Bland demokraternas kandidater heter förhandsfavoriten John Fetterman, en tidigare borgmästare och som väckt uppmärksamhet genom sin hårkokta framtoning, sin längd och en okoventionell klädstil.

Den över två meter långa Fetterman har gjort sig känd för att helst klä sig i gymshorts och munkjacka året runt.