Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Turkiet säger nej till Finland och Sverige i Nato, det snöar i norr och annat att känna till i dag

Recep Tayyip Erdogan skriver sitt namn på en turkisk drönare.
Bildtext Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan anklagar Finland och Sverige för att skydda terrorister och tänker blockera deras Natoansökan.
Bild: Murat Kula / AOP

God morgon! Här listar vi fem nyheter att ha koll på den här fredagsmorgonen.

Turkiets Erdoğan: Vi kommer inte att godkänna Finland och Sverige som Natomedlemmar

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan anklagar Finland och Sverige för att skydda terrorister och tänker blockera deras Natoansökan. Länderna behöver inte bemöda sig med övertalningsförsök, säger Erdoğan.

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan överraskade i går de övriga Natomedlemmarna med att rakt ut säga att landet inte tänker godkänna Finland och Sverige som Natomedlemmar.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan håller tal
Bildtext Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan tros ha problem på hemmafronten och vill därför vända uppmärksamheten till Natos utvidgning.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Natos medlemsländer måste enhälligt godkänna nya medlemmar, så ett turkiskt nej skulle innebära att Finlands och Sveriges ansökningar förkastas.

Statsminister Sanna Marin (SDP) säger att uttalandet är oroväckande, men anser inte de turkiska uttalandena vara sista ordet i frågan.

– Jag tror det här kan lösas genom samtal, säger Marin.

Svenska Yle granskar: Kan vi kompensera för vår livsstil?

Jessica Stolzmann reste till Uganda för att leta efter klimatsmarta spisar som kompenserar för våra utsläpp i Finland. Resan fick henne att ifrågasätta en av våra mest brännande klimatfrågor: kan vi kompensera för vår livsstil?

En ugandisk kvinna lagar mat på en spis i bakgrunden. I förgrunden en inklistrad porträttbild av journalisten Jessica Stolzmann.
Bildtext Vad betyder det att man köper en klimatkompenserad hamburgare i Finland? Det ville Svenska Yles reporter ta reda på.
Bild: Luke Dray & Alexander Uggla / Yle

Det är krasst sett vi i västvärlden, med vår konsumtion och livsstil, som skapar utsläppen. Medan någon annan, ofta i tredje världen där utsläppen är mindre, kompenserar för dem.

Vårdfackets kampanj har lett till över 1 500 klagomål till Södra Finlands regionförvaltningsverk

Vårdfacket Tehys kampanj om att göra klagomål belastar nu regionförvaltningsverket i Södra Finland. Risken är att det finns allvarliga klagomål som vi får kännedom om först senare, säger enhetschef Niina Väkeväinen.

Vårdfacket Tehy lanserade i april en kampanj där man uppmanar sina medlemmar att göra klagomål om social- och hälsovården till den övervakande myndigheten regionförvaltningsverk.

Sjukskötare i skyddsmundering står i en korridor och förbereder sig på att föra coronapatienter till isolering.
Bildtext De flesta klagomålen som granskats hittills gäller vården i huvudstadsregionen.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Kampanjen är ett led i vårdfackens kamp om högre löner och den ska visa hur patientsäkerheten äventyras på grund av personalbrist.

På grund av kampanjen har 1 558 klagomål hittills sänts till Södra Finlands regionförvaltningsverk. Det här uppgav enhetschef Niina Väkeväinen på måndagen.

– Alla har ännu inte registrerats i våra system. Vi har gått igenom omkring 400 klagomål och de flesta kommer från huvudstadsregionen, säger Väkeväinen.

Febern sprider sig i Nordkorea

Den nordkoreanska statsliga nyhetsbyrån KCNA uppger att 1,48 miljoner invånare har insjuknat i feber. På ett dygn har drygt 260 000 nya fall uppdagats.

Landet rapporterar sex nya dödsfall sedan i går, vilket höjer den officiella dödssiffran till 56. Enligt nyhetsbyrån får 663 000 personer vård mot febern.

Nordkorea uppger inte om dödsoffren hade fått ett positivt coronatestresultat. Utländska experter befarar att landet saknar resurser för omfattande testning.

Kaksi suoja-asuista henkilöä vierekkäsissä liukuportaissa.
Bildtext Nordkorea har gått till kamp mot febersjukdomen.
Bild: Kim Won Jin / AFP

Armén uppges ha fått i uppgift att distribuera läkemedel till apoteken och vidare till invånarna. Något vaccinprogram finns inte i landet, ingen av de 25 miljoner invånarna uppges ha vaccinerats mot coronaviruset.

Nordkorea rapporterade om de första feberfallen i slutet av förra veckan och sedan dess har smittans spridits snabbt.

Landets ledare Kim Jong-Un beskyller hälsomyndigheterna för ineffektivitet i skötseln av feberepidemin.

President Sauli Niinistö med fru på statsbesök i Sverige

Republikens president Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio avlägger ett statsbesök till Sverige i dag.

Tidpunkten för besöket är betydelsefullt i och med att Finland och Sverige meddelat om att de två tillsammans och samtidigt ansöker om Natomedlemskap.

Silvi ja Kaarle XVI Kustaa poseeraa Sauli Niinistö ja Jenni Haukion kanssa.
Bildtext Det svenska kungaparet och presidentparet träffades i Kungliga slottet också år 2017.
Bild: EPA-EFE

Niinistö ska under dagen träffa statsminister Magdalena Andersson som i går uppgav att Sverige beslutat ansöka om medlemskap i försvarsalliansen.

Presidentparet inleder dagen med att träffa kung Carl Gustaf och drottning Silvia i Kungliga slottet. På slottet träffar presidentparet också kronprins Victoria, prins Daniel, prins Philip och prinsessas Sofia.

Väder:

Vädret är kallt och lokalt ostadigt i norr och öster.

I landets västra del mest uppehåll, från i kväll mest klart. I dag 6 till 11 grader, i natt -1 till +3 grader.

I landets östra del regn eller regnskurar, även snöblandat regn i norra Karelen. I dag 5 till 9 grader, i natt 2 till 5 grader.

I landets norra del lokalt snöfall eller snöblandat regn, i Lapplands södra del även regn. Under dagen är det 5 till 10 grader, lägst i norr -1 till +5 grader. I natt 3 till -3 grader.