Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Arsenal tappade terräng i jakten på Champions League – Chelsea kirrade sin CL-plats utan att behöva spela

Newcastle firar, Arsenal sörjer.
Bildtext Arsenals spelar deppar när Bruno Guimarães firar Newcastles mål tillsammans med Ryan Fraser.
Bild: IMAGO/Pro Sports Images/ All Over Press

Arsenal hade allt i egna händer, men sjabblade bort övertaget. Nu får Londonklubben hoppas att lokalkonkurrenten Tottenham tappar poäng borta mot Norwich på söndag. Arsenals förlust innebar att Chelsea är bland de fyra bästa i årets liga.

Med en bortaseger över Newcastle hade Arsenal fortsättningsvis haft övertaget i kampen om fjärdeplatsen i årets Premier League, och i förlängningen – vilket är det viktigaste – en plats i Champions League 2022–2023.

Men det gick helt åt pipan.

I den 55:e minuten bokfördes Ben White för ett självmål som betydde 1–0 till hemmalaget Newcastle och några minuter innan slutet fastställde Bruno Guimarães slutresultatet 2–0 till The Magpies.

I samma veva såg Arsenals guldkantade drömmar om Champions League ut att bytas mot Europa League vars mediala lyskraft och prispengar inte går att jämföra med konceptet Champions League.

Ännu för två omgångar sedan hade Arsenal Tottenham på betryggande fyra poäng bakom sig – med en match kvar att spela för bägge lagen är det Tottenham som har två poäng ner till Arsenal.

Litet hopp för The Gunners

Avgjort är det förstås inte ännu. Arsenal, också känt som The Gunners, möter Everton på hemmaplan på söndag medan Tottenham spelar borta mot Teemu Pukkis Norwich som med säkerhet kommer att falla till The Championship.

Everton har däremot väldigt mycket på spel, eventuellt en ligaplats. Den anrika klubben har bara samlat ihop 36 poäng medan Leeds flåsar på i nacken med 35 poäng och Burnley med 34 poäng. En av trion ska ut.

Mycket är med andra ord öppet i Premier League, men det som däremot blev klart i och med Newcastles seger på måndagskvällen är att Chelsea slutar bland de fyra främsta. För tillfället ligger Londonklubben trea men Tottenham lurar två poäng bakom – Arsenal kan däremot inte längre passera Chelsea. Och femman Manchester United ligger långt bakom.

Manchester City ligger bäst till för att vinna titeln, Liverpool har en match mera att spela men ligger fyra poäng bakom. För Chelseas del ser en tredje plats mest sannolik ut, medan Tottenham har häng på fjärdeplatsen, tillika den sista Champions League-platsen.

De lag som slutar femma och sexa – i skrivande stund ser det ut som Arsenal och Manchester United – spelar i Europa League i höst, medan tabellsjuan West Ham (som har en liten chans att stiga till sexa) skulle få spela i Europa Conference League.