Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Till och med Schweiz närmar sig nu Nato – Finlands och Sveriges Natoansökan stor nyhet i landet

Från 2022
Schweizisk jaktplan vid en flybas - himlen har färgats orange av sand från Sahara.
Bildtext Ett schweiziskt Mirage 2000-jaktplan står utställt utanför ingången till Payerne flygbas. Militärt alliansfria Schweiz beslöt år 2021 att köpa amerikanska jaktplanet F-35A, alltså samma jaktplan som Finland valde.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Schweiz neutralitet är förankrad i internationella avtal, men kriget i Ukraina har påverkat den politiska debatten också där. Redan nästa höst kan Nato-samarbetet bli tätare - ett medlemskap är avlägset.

Schweiz neutralitet och militära alliansfrihet är dna:t i landets identitet. Ja, neutraliteten är etablerad bland annat i Haagkonventionerna från 1907.
Ändå reagerar landet nu på Rysslands anfallskrig mot Ukraina - ett närmande mot Nato är på gång.
Schweiz försvarsministerium arbetar som bäst med en ny säkerhetspolitisk rapport som ska bli klar i september i år.
I en intervju för nyhetsbyrån Reuters säger Schweiz försvarsminister Viola Amherd att det mest sannolika resultatet är att Schweiz kraftigt utökar sitt samarbete med försvarsalliansen Nato. Ett fullt medlemskap tror försvarsministern inte på.
Sedan Ryssland startade kriget mot Ukraina har stödet för ett schweiziskt Nato-medlemskap ökat en aning.
Enligt en färsk opinionsmätning från analysföretaget Sotomo stöder varje tredje schweizare nu ett medlemskap. Det här är en ökning på omkring 10 % jämfört med vad opinionen varit tidigare.

"Finlands och Sveriges Natoansökan stor nyhet i Schweiz"

Precis som i övriga Europa har Finlands och Sveriges Nato-debatt och beslut att ansöka om medlemskap blivit en stor nyhet i Schweiz.

Journalisten Bruno Kaufmann tittar in i kameran.
Bildtext Korrespondenten Bruno Kaufmann är en av redaktörerna för schweiziska public service-sajten Swissinfo. Där pågår som bäst en neutralitetsdebatt på tio språk.
Bild: Swissinfo

– Det finns en stor förståelse i Schweiz för att Finland och Sverige nu väljer att ta det här steget, säger Nordeuropakorrespondent Bruno Kaufmann i en intervju för Svenska Yle.
Kaufmann är långvarig korrespondent för det schweiziska public servicebolaget SRF med fokus på Nordeuropa.
– I Schweiz inser man också skillnaderna mellan våra länder. Mycket handlar naturligtvis om geografin: Schweiz ligger mitt i Europa omgiven av andra länder, medan Finland har gemensam gräns med Ryssland och Sverige har gemensam vattengräns med Ryssland, säger Kaufmann.
Bruno Kaufmann ser Finlands Nato-ansökan som ett logiskt steg i en längre process där landet målmedvetet orienterat sig mot väst.
– Det har funnits ett väldigt stort intresse för Finlands och Sveriges vägval eftersom debatten om Schweiz ställning är ganska omfattande.

Fyra schweiziska soldater siktar med gevär på en militärövning.
Bildtext Scweiziska soldater utanför fortet Lavey-Morcles.
Bild: EPA-EFE/All Over Press


– Det finns ju också de som tycker att i Schweiz ska komma närmare Nato och att det inte är tänkbart att ha endast ett eget försvar utan att man ska samarbeta med andra. Schweiz har ju visst samarbete med Nato men inte alls i samma utsträckning som Sverige och Finland haft under åren, säger Bruno Kaufmann.

Kaufmann hänvisar till att Schweiz sedan 1996 deltagit i Natos så kallade partnerskap för fred. Det samarbetet har ändå inte varit lika omfattande som Finlands och Sveriges under de senaste åren.
Det är inte bara politikerna som för en omfattande debatt om Schweiz neutralitet och förhållande till Nato - också en bred neutralitetsdebatt pågår på public service -sajten Swissinfo. Den debatten förs på tio språk. Bruno Kaufmann är redaktionschef för demokratifrågor på Swissinfo.

– Det handlar också om hur Schweiz ställer sig i konflikten i Ukraina och hur vi kan hjälpa till att förhindra krigsbrott. Den diskussionen handlar också om att vi inte är neutrala mot aktörer utan man är lojal mot internationell rätt - där kan man inte vara hur neutral som helst, säger Bruno Kaufmann
En del av Schweiz nuvarande status har fört med sig att Schweiz inte skickat vapen till Ukraina. Däremot gick Schweiz, efter ett visst dröjsmål, med på att gå med i de ekonomiska sanktionerna mot Ryssland.

Irland och Österrike inte på väg in i Nato

Också i två andra länder som sedan länge varit neutrala och militärt alliansfria, Österrike och Irland, har Nato blivit ett samtalsämne. Men tills vidare finns inga signaler som tyder på att länderna skulle vara på väg in i den nordatlantiska försvarsalliansen.
Irländska tidningen Irish Times och opinionsinstitutet Ipsos frågade irländare i april om de vill att landet ska ansöka om ett Nato-medlemskap. Två av tre svarade nej på den frågan.
Också i Österrike är en klar majoritet mot ett Nato-medlemskap. Endast 14 % av befolkningen stöder tanken att Österrike ansöker om medlemskap i förvarsalliansen i en mätning som nyhetsbyrån APA gjorde i början av maj 2022.