Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ut ur skåpet – den 17-årige Blackpool-talangen Jake Daniels prisas världen över för sitt modiga utspel: "Jag har levt alltför länge i lögn"

Uppdaterad 17.05.2022 12:11.
Jake Daniels kom ut ur skåpet.
Bildtext Jake Daniels känner sig fri för första gången på flera år.
Bild: IMAGO/News Images/ All Over Press

Justin Fashanu var den första manliga öppet homosexuella proffsspelaren i fotbolls-England. Nu, över 30 år senare, är Blackpools 17-årige anfallare Jake Daniels den andre.

Det är en märkbart lättad Jake Daniels som öppnar sig för brittiska Sky Sports.

– Jag berättade för min mor och min syster, och i matchen följande dag mot Accrington (i en match för U18-laget) gjorde jag fyra mål. Det visar hur stor barlast jag hade på mina axlar, säger Jake Daniels för Sky Sports.

Nu är den barlasten borta i och med att hela fotbollsvärlden känner till Daniels "hemlighet": att han är och alltid varit homosexuell.

– Jag har levt alltför länge i lögn. Nu var tiden mogen att berätta min historia. Jag har redan länge funderat hur och när jag ska berätta om det, och nu var jag redo att vara mig själv, att vara fri och okej med det, säger Daniels.

För en oinvigd låter det kanske inte så märkvärdigt att år 2022 berätta att man är gay, men om man är man och proffsfotbollsspelare, så hör det till ovanligheterna. Engelsmannen Justin Fashanu (1961–1998) som spelade som proffs åren 1978–1997 var den förste öppet manliga homosexuella fotbollsspelaren.

Justin Fashanu var öppet homosexuell.
Bildtext Justin Fashanu var den första öppet homosexuella manliga fotbollsspelaren.
Bild: / All Over Press

Utöver Fashanu har åtminstone tysken Thomas Hitzlsperger, svensken Anton Hysén samt australiern Josh Cavallo berättat att de är homosexuella.

Ville inte leva i lögn

Nu har Jake Daniels sällat sig till skaran. Han säger att han vetat att han är gay sedan han var fem eller sex år gammal. Sedan dess har han levt i lögn, säger han. Han har haft flickvänner men i grund och botten vetat att det inte är hans grej.

Allt har varit en chimär.

Den fasaden ville han ha inte minst för att trygga sin karriär som proffsfotbollsspelare.

– Jag frågade mig själv om jag kanske borde vänta tills karriären är över. Inga andra proffs (i fotbolls-England) har ju kommit ut ur skåpet. Men det skulle ha krävt en lång tid full av lögner, och att jag inte skulle ha kunnat vara mig själv och leva ett sådant liv som jag vill leva, säger Daniels.

Den 17-årige talangen berättar att såväl familjemedlemmarna som lagkamraterna stött honom till fullo.

– Det har varit otroligt och kunde inte ha gått bättre.

"Det har varit otroligt"

Jake Daniels är i dag en glad och lättad ung man.

– Det har varit ett galet år. Jag är 17 år, jag har skrivit under mitt första proffskontrakt, jag har gjort 30 mål den här säsongen och debuterat i första laget i The Championship (näst högsta nivån i det engelska fotbollssystemet). Och nu har jag kommit ut ur skåpet.

– Nu vet folk det (att jag är homosexuell) och nu kan jag vara mig själv. Och vet ni vad? Det har varit otroligt.

Daniels berättar att det inom herrfotbollen fortfarande är ett tabu att höra till en sexuell minoritet. I herrfotbollen ska man vara maskulin och att vara gay förknippas med att vara svag.

– Så klart är jag medveten om att folk kommer att reagera på detta. Homofoba kommentarer är att vänta på fotbollsstadion och på sociala medier. Men som jag ser på saken så spelar jag fotboll och får lön för arbetet. Så om någon som betalar för att titta på mig vill slänga ur sig något så angår det inte mig. Jag måste lära mig att inte ta åt mig.

Daniels berättar att han hoppas fungera som en rollmodell för andra fotbollsspelare i samma situation.

– Jag är bara 17 men jag är på det klara med att jag vill göra detta. Om jag genom detta kan sporra andra att våga fatta samma beslut så vore det fint.

– Jag hatar att veta att det finns andra människor i samma sits som jag varit i. Det vore fantastiskt om en Premier League-spelare skulle komma ut. Det skulle kännas som att jag gjort mitt jobb och inspirerat andra.