Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Miljardären Poju Zabludowicz vill satsa mer på Lovisa – öppnar restaurang på Sarvsalö i sommar

Gästbrygga i Härpe by på Sarvsalö.
Bildtext Sarvsalö är en gömd pärla där det ännu finns utvecklingsmöjligheter, speciellt vad gäller turism. Bland annat det kom man fram till mötet med paret Zabludowicz. Arkivbild.
Bild: Yle / Hanna Othman

Konst, inkvartering och restaurangverksamhet på Sarvsalö samt Drottningstranden. Det här diskuterade Lovisa stad med paret Zabludowicz på Sarvsalö i måndags.

Chaim "Poju" Zabludowicz är en finländsk miljardär, affärsman, konstsamlare och filantrop. Han har ett sommarställe och konstcentrum på Sarvsalö i Lovisa tillsammans med sin fru Anita.

Paret bjöd in en delegation från Lovisa stad på måndagen. Stadsdirektör Jan D. Oker-Blom berättar att tre saker diskuterades under träffen: konst, utvecklingen av Sarvsalö och bostadsmässan på Drottningstranden.

Bland annat handlade det om hur attraktivt och tillgängligt Östnyland är jämfört med Västnyland, och där var staden och paret Zabludowicz överens om att regionen har stort potential.

– Till det hör vissa satsningar de håller på med på Sarvsalö. Till exempel är det glädjande att kunna berätta att det öppnar en ny, mycket spännande restaurang på Sarvsalö i sommar. Paret Zabludowicz har skapat den i en gammal skolbyggnad, säger Jan D. Oker-Blom.

En medelålders man i jacka står i solskenet utanför stadshuset i Lovisa.
Bildtext Jan D. Oker-Blom är glad att paret Zabludowicz vill göra Sarvsalö mer attraktivt. Arkivbild.
Bild: Lone Widestam / Yle

Han konstaterar vidare att alla initiativ som bidrar till att öka utbudet i området och samtidigt göra det mer tillgängligt och attraktivt både för besökare och Lovisabor är välkomna ur stadens synvinkel.

– Vi fick också en hälsosam påminnelse om hur fint hela Sarvsalöområdet är. Trots att man vill hålla det så för privata ägare och boende så finns det också utrymme för att utveckla och utvidga turismen. Sarvsalö, liksom hela Lovisa ibland anses vara, är en gömd pärla vi har här.

Bättre inkvarteringsmöjligheter behövs

Nu efter mötet med paret Zabludowicz gäller det till exempel för staden att fundera mer på möjligheterna till inkvartering, vilket är en utmaning för Lovisa över lag.

– Det kom fram att det absolut skulle krävas mer inkvarteringskapacitet på Sarvsalö. Det är trots allt en viss väg dit, där finns mycket att göra och det skulle gynna helheten om man skulle kunna övernatta där, säger Oker-Blom.

Enligt honom skulle paret Zabludowicz eventuellt vara beredda att göra en investering på det området.

– Då måste vi se vad staden kan göra för att det ska bli möjligt på bästa sätt.

Konst till Drottningstranden?

Diskussionerna på måndagen tangerade också den kommande bostadsmässan på Drottningstranden. Enligt stadsdirektör Jan D. Oker-Blom är paret Zabludowicz intresserade av det nya bostadsområdet.

– Precis som vi tror de att Drottningstranden kommer att ändra Lovisas karaktär och skapa ett lyft för hela staden, säger han.

Paret är känt bland annat som mecenater och konstsamlare, och har en del utekonst på sina marker på Sarvsalö.

– Vi diskuterade möjligheten att eventuellt deponera något utekonstverk ur Zabludowicz Collection på Drottningstranden, och det tycker jag låter spännande. Vi tackar för sådana här privata initiativ som bidrar till den vackra estetiken på allmänna platser, säger Jan D. Oker-Blom.