Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sauli Niinistö till Sveriges riksdag: "Uttalanden från Turkiet har snabbt förändrats och hårdnat"

Från 2022
Uppdaterad 17.05.2022 14:33.
President Niinistö i svenska riksdagen.
Bildtext President Sauli Niinistö talar inför svenska riksdagen.
Bild: Lehtikuva

Sauli Niinistö höll ett historiskt tal i Sveriges riksdag. Presidenten pratade om Sveriges och Finlands beslut om att ansöka om medlemskap i Nato, samt om de turkiska reaktionerna.

En deltagare i den samlade presskåren muttrade att det är underligt med så mycket pompa och ståt då kungaparet och presidentparet åkte förbi med häst och kärra över Norrbro vid det Kungliga slottet.

– Allt vi väntar på är ju ett politiskt uttalande, sade han.

Presidentens statsbesök inleddes med en mottagning på slottet och ett gemensamt uttalande med den svenska Kungen.

– Sveriges avsikt är att samtidigt och i samförstånd med Finland ansluta sig till försvarsalliansen Nato. Det rör sig om ett historiskt vägval som vi gör sida vid sida med vårt broderland, säger Kung Carl XVI Gustaf.

Sauli Niinistö tackade för inbjudan.

– Vår säkerhetspolitiska linje har länge varit snarlik och även nu, när situationen kräver det, tar vi våra steg tillsammans, säger presidenten.

Hedersvakten bereder sig på att välkomna Finlands president Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio framför Slottet i Stockholm den 17 maj 2022.
Bildtext Sverige satsade stort då Finlands presidentpar anlände till landet.
Bild: Lehtikuva

Efter det var det dags för det politiska uttalandet.

President Niinistö höll ett 20 minuter långt anförande framför kungaparet, riksdagen och inbjudna gäster på temat “Ett ansvarstagande, starkt och stabilt Norden”.

Applåderna ville inte ta slut när Finlands president, för första gången i modern historia, välkomnades till talarstolen i Sveriges riksdag på tisdag.

– Sveriges och Finlands medlemskap i Nato skulle förbättra både vår och hela alliansens säkerhet, det är inte bort från någon. Jag värdesätter högt att vi går hand i hand i detta viktiga beslut, säger Niinistö.

President Putin var mycket "cool", jag väntade mig något annat

President Sauli Niinistö

Presidenten pratade om orsaken till att Sverige och Finland nu vill gå in i Nato och hänvisade till Rysslands krav i december på att stoppa Natos utvidgning.

– Rysslands krav på att stoppa Natos utvidgning syftade till att minska vår valfrihet och vår suveränitet. Detta försatte oss i en ny position, säger han.

Enligt president Niinistö hade man fram till den 24 februari tagit freden i Europa som en självklarhet.

– Den 24 februari bröts freden. Samtidigt bröts vårt förtroende för de traditionella sätten att garantera vår säkerhet och sköta våra relationer med Ryssland, säger Niinistö.

Niinistö om Turkiet: "Jag är säker på att vi kommer lösa situationen"

Under de senaste dagarna har Turkiets president Erdoğan kommit med flera uttalanden om att landet inte ser positivt på Finlands och Sveriges Natoansökningar. President Niinistö nämnde detta kort i sitt tal.

– Vi har nu genast fått en gemensam utmaning. Uttalandena från Turkiet har under de senaste dagarna mycket snabbt förändrats och hårdnat. Men jag är säker på att vi, med hjälp av konstruktiva samtal, kommer att lösa situationen, säger presidenten.

Recep Tayyip Erdoğan.
Bildtext Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan anklagar Finland och Sverige för att skydda terrorister och tänker blockera deras Natoansökan. Länderna behöver inte bemöda sig med övertalningsförsök, säger Erdoğan.
Bild: EPA

Under frågestunden efter talet fick Niinistö en fråga om de turkiska reaktionerna på Finlands och Sveriges Natoansökningar.

– Det betyder att vi måste fortsätta våra diskussioner, jag är optimistisk, säger Niinistö.

President Niinistö: "Putin var cool"

Under frågestunden efter talet berättade president Niinistö för en av de svenska riksdagsledamöterna på plats om hans samtal med president Putin förra veckan. Niinistö sade att han överraskades av Putins lugn.

– President Putin var mycket "cool", jag väntade mig något annat, säger Niinistö och syftar på hur lugn Putin lät.

En soldat gör honnör åt Rysslands president Vladimir Putin
Bildtext President Niinistö vill fortsätta ha en fungerande gränsverksamhet med Putins Ryssland.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Han säger att man måste fråga sig var det betyder när en rysk statsledare är "cool".

– När säkerheten är på bordet måste man vara mycket försiktig, säger han.

Niinistö poängterade vikten av att också i fortsättningen samarbeta kring vardagliga frågor med Ryssland, så som sjötrafiken i Finska viken.

– Där har vi tillsvidare samarbetat hemskt väl, inget har hänt.

Finland och Sverige närmare än någonsin

Niinistö hyllar det nordiska samarbetet, de starka demokratierna i regionen och motståndskraften mot desinformation i länderna.

Han tackar också för det stöd som Finland och Sverige fått av allierade inför den eventuellt riskfyllda ansökningsprocessen. Det främsta säkerheten är ändå vårt eget starka försvar, säger han.

– Våra starka och stabila samhällen står sig nog, säger presidenten.

President Niinistö avslutar med att tacka statsminister Magdalena Andersson för det intensiva samarbetet under de senaste åren.

– Vi har hundratals år av gemensam historia. Vårt samarbete har alltid varit förtroligt, men kontakten mellan våra statsledningar har knappast någonsin varit så nära som nu. Vi har talat med varandra nästan varje vecka, säger Niinistö.

På eftermiddagen ska president Niinistö hålla en gemensam presskonferens med Sveriges statsminister Magdalena Andersson.

Ambassadör Maimo Henriksson ler mot kameran

Finlands ambassadör i Stockholm: "Gemensam Natotidtabell sänder en stark signal"

Maimo Henriksson om Ryssland, Nato och svenska hyllningar.