Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ekenäsbon Chris Alfthan slutade flyga och reser i stället långsamt

Från 2022
En man i röd vinterjacka, brun mössa och med ryggsäck och kameraväska väntar på tåget.
Bildtext Chris Alfthan uppmanar alla att tänka efter om det är nödvändigt att åka på semesterresa med flygplan. Bilden är tagen på Ekenäs järnvägsstation.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Att sluta flyga är ett beslut som kan vara svårt för många. Chris Alfthan drabbades av flygskam för fyra år sedan och reser nuförtiden utomlands med tåg, buss, båt eller bil.

Alfthan har en internationell bakgrund och har vuxit upp i flera olika länder. När han var barn bodde han åtta år i Singapore. Det innebar årliga flygresor på 16 timmar för att komma till Finland under sommarlovet.

Fram till för nästan fyra år sedan var han en ivrig resenär. Men nu är det slut med semester- och jobbresor med flyg för hans del.

– Det var kring 2018 som jag insåg att det inte är det bästa sättet att resa på längre. Det var roligt att flyga då på sin tid, men nuförtiden med allt som håller på att hända med klimatet är det viktigare att fundera på alternativa metoder att ta sig fram till olika ställen.

Chris Alfthan drabbades av flygskam och reser nu med tåg, buss, båt eller bil

20:21

Alfthan säger att han aldrig har varit intresserad av till exempel korta veckoslutsresor med flyg till till exempel London. När han tidigare flög så var det helt enkelt det lättaste sättet att ta sig till till exempel Asien.

– Det var ju förvånansvärt billigt, tyvärr. Man kunde få riktigt bra priser på flygbiljetter och kanske det inte var så bra. Det blev så mycket mer tillgängligt att kunna flyga vart som helst. Det är nästan för enkelt att flyga långa vägar nuförtiden.

Det var mycket roligare att planera resan med bil, buss, tåg och båt hela vägen från Ekenäs till Madrid

Chris Alfthan

Han säger att det var ganska lätt att besluta sig för att inte flyga längre. Det var uttryckligen med hänsyn till klimatet som han fattade beslut om att sluta flyga, och insåg att flygresorna inte behövs.

– Om det är ytterst nödvändigt så kan man flyga, men annars så skulle man kunna satsa på mera långsamma resemetoder.

En man med röd vinterjacka, brun mössa och ryggsäck står med ryggen till och väntar på en grön buss som anländer.
Bildtext Chris Alfthan tycker det är lugnare att åka buss eller tåg än att ta flyget.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Som en bonus slipper han stressen med att packa och ta sig till flygfältet för att checka in och ta sig genom säkerhetskontrollen och att hinna byta flyg under mellanlandningar.

– Det var ett mycket lätt beslut också på grund av resestressen.

Han säger att också omgivningen tog väl emot hans besked att inte längre flyga. Han har i stället börjat få frågor om restips utan flyg.

– Många har till och med blivit inspirerade.

Chris Alfthan flyttade till Finland för tio år sedan och bor nu med sambo och nyfödd dotter på landsbygden utanför Ekenäs.

Medan det för honom länge var naturligt att flyga hade hans sambo inte rest så mycket, och han har också vänner som nästan aldrig har flugit.

– Det öppnade ögonen för mig på ett nytt sätt att lära känna dem och inse vilken tur jag har haft att få resa så pass mycket, men också hur dåligt det har varit för klimatet.

Familj i Madrid

Alfthan har familj i Spaniens huvudstad Madrid, och i internationella familjer är flygresor oftast det enklaste och snabbaste transportsättet. Men det går att ta sig fram också på andra sätt.

År 2020 åkte Alfthan första gången till Spanien med andra transportmedel än flygplan.

– Det var mycket roligare att planera resan med bil, buss, tåg och båt hela vägen från Ekenäs till Madrid.

Han säger att det var ett bra beslut.

En man med röd vinterjacka, brun mössa, ryggsäck och kameraväska köper en tågbiljett vid en automat utomhus vid ett gammalt trähus.
Bildtext Klimatavtrycket blir betydligt mindre av att åka tåg än bil.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

– Jag fick se så mycket mer av Europa än vad jag hade tänkt mig när vi åkte buss och tåg. Det var mycket bra och jag skulle varmt rekommendera det.

Det är speciellt en bussresa med nattbuss från Köpenhamn som han minns.

– Det var ovanligt starkt grönt ljus ombord och folk hoppade ombord mitt i natten och pratade högljutt i telefon på alla möjliga språk. Det var ganska svårt att sova under den 13 timmar långa bussresan.

Han säger att han förstår att alla inte har den lyxen att de kan sitta på långa bussresor.

– Om jag ska resa långa resor så får jag se till att jag har tid att göra det. Det är för min del en liten sak som jag kan göra för klimatet.

Flyger inte på jobbresor

Chris Alfthan jobbar för ett produktionsbolag och han är också vildmarksguide. Beslutet att inte flyga gäller också jobbresor både i Finland och utomlands.

I Finland tar han tåget om det är möjligt. Ibland är han tvungen att ta bilen för att transportera utrustning. Han strävar efter att samåka med kollegor om det är möjligt.

I stället för att åka på arbetsresor till andra länder försöker de anlita människor som de känner utomlands.

– Då vi startade firman så tänkte vi att vi i stället för att resa runt världen skulle kunna försöka utnyttja vårt kontaktnät och utlokalisera jobbet.

Jag skulle komma hem med jättefina bilder och videomaterial, men vad leder det till? Ska jag ha dåligt samvete resten av livet för att jag flög dit bara för den sakens skull?

Chris Alfthan om att avstå från att flyga till Nepal

Det innebär att de kontaktar personer de känner i olika länder och ber att de här bekanta i stället gör jobben.

– I fjol hade vi ett projekt i Nepal, och vi ringde en kompis som är bergsguide där och anställde honom i stället. Han var mycket glad och det kändes jättebra för oss. Vi erbjöd honom jobb och vi behövde inte resa till Nepal och alla vinner på det.

Chris Alfthan medger att det skulle vara roligt att kunna resa runt världen i jobbet, men han är inte beredd att betala priset för det.

– Självklart, att kunna se Himalaya är ju drömmen, men jag måste också tänka att är det på riktigt nödvändigt för min del. Jag skulle komma hem med jättefina bilder och videomaterial, men vad leder det till? Ska jag ha dåligt samvete resten av livet för att jag flög dit bara för den sakens skull?

Alfthan säger att han funderar mycket på vad som är värt att göra och var gränsen finns.

– Jag har börjat titta mig omkring i Finland och här finns så många fina ställen. Vi har hela Norden egentligen, jag kan köra till Norge på 16 timmar så det är ganska skönt. Det finns berg, hav och skog. Inte kanske palmträd, men det är okej för min del. Jag har sett helt tillräckligt, tror jag.

Drömmer om Patagonien

Det finns i alla fall långväga platser som Chris Alfthan drömmer om att besöka:

– Patagonien, Alaska, Nya Zeeland, Kanada är sådana ställen som jag jättegärna skulle vilja besöka. Jag måste fråga mig själv igen om det är värt det. Det kan hända att jag någon gång skulle kunna tänka mig att åka till någon av de här fyra platserna.

Alfthan säger att han i så fall skulle jag vilja göra en resa där han får mycket gjort på en gång och inte enbart för att fotografera.

– Jag skulle kanske fundera på att det är något som jag gör en gång i livet och aldrig reser tillbaka. Att passa på att göra allt jag kan på den resan och sedan avslutar vi det kapitlet.

Alfthan säger att han inte vill döma människor som väljer att flyga på semesterresor, eftersom han själv har flugit så pass mycket i sitt liv. Men han säger att det är bra för var och en att tänka efter om det verkligen är nödvändigt att flyga på långväga solsemestrar. Han uppmanar folk att fundera på att resa litet närmare.

– För mig är det första samvetet: Får du dåligt samvete att tänka att du ska åka och surfa någonstans till julen? Är det viktigt att du får den där solbrännan och får surfa två veckor i Costa Rica under jullovet? Eller skulle du kunna tänka dig att satsa på sommaren istället och resa då?

En man i röd jacka och brun mössa står och väntar på tåget vid en järnvägsperrong. Det är mycket graffiti på väggarna vid den gamla väntplatsen.
Bildtext Alfthan vill inte döma dem som åker på utlandssemester med flyg. Han har själv flugit massor i sitt liv.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Han medger att det inte är någon enkel frågeställning. Men att tänka på samvetet och det ekologiska fotavtrycket och inverkan på miljön tycker han är en bra utgångspunkt.

Christian Alfthan planerar nästa utlandsresa för att åka och hälsa på familjen i Madrid i höst. Han ska åka med sambon, dottern och hunden och planerar därför att den här gången ta bilen.

– Nu funderar vi på vilket det mest effektiva sättet skulle vara med tanke på miljön. Ska vi åka via Estland eller ta båten till Sverige eller Tyskland?

Svårt klara sig utan bil

Alfthan säger att han inte räknade klimatavtrycket för den förra resan till Spanien, men att han och sambon den här gången funderar på att göra det i och med att de ska köra bil hela vägen.

Just bilen, som är en liten dieselbil, är något som Alfthan medger att han skulle ha svårt att klara sig utan i vardagen. Han skulle vilja kunna klara sig utan bil, men det är inte möjligt i dagens läge.

– Vi bor ute på landet så det är tyvärr absolut nödvändigt att ha en bil. Men vi kommer, om möjligt, en gång i veckan till Ekenäs centrum för att handla. Vi försöker använda bilen på ett klokt sätt och funderar på hur vi kan köra till stan så sällan som möjligt.

Eftersom han kör så pass lite bil är han inte övertygad om att elbil skulle vara det bästa alternativet. Han poängterar att råmaterialet till elbilar också påverkar miljön. Som vildmarksguide tar han sig dessutom till avlägsna platser där det inte är möjligt att ladda elbilar.

Han har som mål att leva ett så klimatsmart vardagsliv som möjligt:

– Vi gör det som vanliga människor kan göra: Vi äter inte kött, vi handlar inhemska produkter och inhemsk fisk, vi äter säsongsmässiga grönsaker och försöker fundera ut vad vi kan göra som inte påverkar. Vi köper lokalt via Rekogruppen på Facebook.

Klimatet vars och ens ansvar

Chris Alfthan säger att var och en borde ta ett så stort ansvar som möjligt för att leva klimatvänligt.

– Det som vi inte gör i dag kommer att påverka nästa generation och jag tror att det är det som de flesta har problem med. Det känns nästan att det är för mycket att anpassa sig till.

Han betonar att alla små klimatgärningar räknas, och att allt är en förbättring. Det finns mycket som var och en kan göra.

– Köp lokalt, kör mindre, ta cykeln, ät inte så mycket kött och använd sunt förnuft.

Chris Alfthan tror att människor efter hand kommer att förstå hur viktigt det är att satsa på klimatet och han hoppas att det blir lättare att fatta klimatvänliga beslut i alla aspekter av vardagslivet.

– Det är tyvärr viktigt att fundera på miljön. Vi lever i en sådan tid att det är nu som gäller. Satsa på det du kan göra, fast det är små steg. Jag har hopp för framtiden att vissa grejer går att fixa.

Chris Alfthan är en av dem som svarade på Yle Västnylands upprop i april 2022 då vi efterlyste västnylänningar som ändrat livsstil för klimatets och miljöns skull. Elina Ahde och Christel Abborre är också intervjuade.

Elina Ahde slutade köra bil och började cykla: "Det ger mig en härlig känsla av frihet"

19:54

Christel Abborre bygger ekologiskt hus i Degerby: "Vi vill leva med naturen"

19:47