Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Sjundeå kan få ett nytt privat serviceboende för äldre

Från 2022
Uppdaterad 20.05.2022 11:05.
Sjundeå centrum från luften
Bildtext Vårdbolaget vill bygga i närheten av kommunens centrum.
Bild: YLE / Linus Westerlund

Företaget OT Kodit vill bygga ett nytt serviceboende för äldre i centrum av Sjundeå.

Företaget planerar ett effektiverat serviceboende med 32 platser.

Företaget anhåller därför om en tomt där bygget kunde förverkligas.

Kommunen anvisar nu efter preliminära diskussioner en tomt på Befästningsvägen där företaget kunde förverkliga sitt bygge.

Vill köpa tomten när verksamheten är i gång

Byggnaden skulle vara cirka 1 200 kvadratmeter stor. Byggstarten är planerad till augusti och tanken är att serviceboendet kan tas i bruk redan i mars nästa år.

Företaget erbjuder sig att köpa köpa tomten för 252 000 euro. De betalar först en årshyra på 12 600 och sedan resten av köpesumman när bygget är klart.

Behövs ett nytt boende?

Tekniska nämnden i Sjundeå godkände formellt planerna 17.5, men nämnden beslöt också att begära ett utlåtande från grundtryggheten om behovet av resurserad äldrevård. Tanken är också meddela företaget så de vet det faktiska behovet.

I Sjundeå finns sedan tidigare kommunalt serviceboende med 22 platser delat på två enheter, Azalea och Villa Charolotta, och serviceboende som drivs av företaget Esperi med 34 platser.

Tidningen Västra Nyland (bakom betalmur) har berättat att Västra Nylands välfärdsområde, som snart tar över ansvaret för social- och hälsovården i regionen, vill begränsa antalet platser som Sjundeå kommun bygger för resurserat serviceboende. Grundtrygghetsdirektören i Sjundeå undrar därför i tidningen om det är klokt att låta ett företag bygga nytt serviceboende i kommunen.

Resurserat äldreboende betyder i praktiken boende för äldre med personal på plats hela tiden eftersom det är avsett för äldre som behöver hjälp och stöd dygnet runt.
Artikeln kompletterades fredag 20.5.2022 klockan 11.05 med uppgifter om avdelningarna på kommunens serviceboende samt platsantalet på kommunens och Esperis boenden.