Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ingåbon Elina Ahde gjorde sig av med bilen och började cykla – har inte kört bil på fyra år

Från 2022
Uppdaterad 06.06.2022 16:53.
Blond kvinna står med sportig cykel vid ett berg. Hon är klädd i svart, på cykeln hänger en gul cykelhjälm.
Bildtext Elina Ahde cyklar mellan 50 och 100 kilometer en vanlig vecka. Hon handlar och sköter alla ärenden i Ingå med cykel.
Bild: Helena Rosenblad / Yle

Elina Ahde slutade köra bil för att det var dyrt och började cykla för att få bättre kondition. I dag är det miljön och klimatet som styr hennes val.

– Jag cyklar för att det är roligt och för att jag kan. Den där känslan av att på riktigt vara vid liv när jag klarar uppförsbacken, den ger mig så mycket. Om det sedan är bra för miljön så är det bonus.

Elina Ahde är Ingåbo sedan år 2005. År 2006 åkte hon flygplan senast. För fyra år sedan slutade hon köra bil och började cykla.

Jag får njuta av naturens ljud och dofter, jag hör små bäckar när jag cyklar. Jag ser omgivningen på ett helt annorlunda sätt. Det ger mig en härlig känsla av frihet

Elina Ahde

Den främsta orsaken till att hon gjorde sig av med sin rätt så gamla bil var att den behövde ganska mycket service och det var ganska dyrt. En annan viktig orsak var den egna konditionen.

– I början var det mest av ekonomiska orsaker och välmående. Ju längre tiden har gått, desto mera har miljöskäl också börjat komma in i bilden. Just nu är den största orsaken att jag har förstått att jag inte behöver någon bil.

Elina Ahde slutade köra bil och började cykla: "Det ger mig en härlig känsla av frihet"

19:54

Det var en process att besluta sig för att lämna bort bilen. Elina Ahde började fundera på det för fem år sedan, och ett år senare var hon redo att fatta beslutet. Det har hon inte ångrat.

– Nu efter fyra år tycker jag att det fortfarande går jättebra att cykla. Det ger mig mycket energi och glädje i livet som jag annars skulle gå miste om.

Har inte kört bil eller tagit taxi

Ahde säger att hon får en speciell känsla av frihet när hon cyklar.

– Jag kan inte göra något annat än koncentrera mig på trampandet. Jag får njuta av naturens ljud och dofter, jag hör små bäckar när jag cyklar. Jag ser omgivningen på ett helt annorlunda sätt. Det ger mig en härlig känsla av frihet.

Under de här fyra åren har Elina Ahde överhuvudtaget inte kört bil. Hon var förberedd på att kanske ta taxi några gånger per månad, men det har hon heller inte gjort.

Hon bor ungefär två kilometer från Ingå kyrka och sköter nästan alla sina ärenden i Ingå centrum.

– Jag bor i ett 15-minuters samhälle; posten, banken, hälsocentralen, apoteket, butiker och kaféer finns inom räckhåll.

"Jätteroligt att cykla på vintern"

Den här vintern var det på grund av det hala vädret lite mer utmanande att cykla, men för det mesta tycker Ahde att det också är roligt att cykla vintertid.

– Visst går det långsammare och man måste ha mycket kläder på sig. Man måste vara försiktig och akta sig speciellt när man ska ta till höger eller vänster och ha koll på underlaget. I övrigt tycker jag det är jätteroligt att cykla på vintern också.

Till familjen hör också två tonårsbarn. När barnen var yngre gick de eller cyklade till skolan i Ingå centrum. Nu åker de buss till skolorna i Virkby i Lojo.

– Just nu fungerar allt riktigt bra. Barnen är ganska vana att använda kollektivtrafik och de har inte så hemskt mycket klagat på att vi inte har bil.

En typisk vecka varierar det mellan 50 och 100 kilometer. Med min tre år gamla elcykel har jag trampat lite över 7 000 kilometer

Elina Ahde

Ahde jobbar inom it-branschen i Mejlans i Helsingfors. Tidigare kunde hon jobba ungefär en dag per vecka på distans från Ingå, nu jobbar hon en eller två dagar per vecka på kontoret i Helsingfors.

Tidigare då hon körde bil tog hon ibland bilen till jobbet, en resa på 120 kilometer tur och retur. Det går i alla fall riktigt bra att ta sig till jobbet i Helsingfors utan bil.

– Vanligtvis tar jag bussen från Ingå till Helsingfors och sedan tar jag en HRT-buss i Helsingfors. När vädret är bra och det känns bra kan jag cykla till Sjundeå station, ta med cykeln i tåget och sedan cykla fem kilometer till jobbet i Helsingfors.

Elina Ahde cyklar mellan 4 000 och 5 000 kilometer per år.

– En typisk vecka varierar det mellan 50 och 100 kilometer. Med min tre år gamla elcykel har jag trampat lite över 7 000 kilometer.

Cykling populärt i Ingå

Då hon deltar i Kilometrikisa har hon lagt märke att det finns många Ingåbor som cyklar betydligt mer än hon.

– Jag sysslar mest med vardagscykling, men det finns jättemånga som har cykling som hobby och de cyklar ju jättemycket längre sträckor än jag.

Kilometrikisa är ett evenemang där cyklister tävlar i grupper med till exempel kollegor eller vänner. Under en viss tid skriver de upp hur långt de cyklar och hur många liter bensin de har sparat genom att cykla.

Elcykeln som Ahde har använde hon speciellt i början för att få bättre kondition. Tidigare och under vintern har hon cyklat mycket med en drygt tio år gammal sjuväxlad cykel som också har dubbdäck.

Sin nya favoritcykel hittade Ahde på en lokal Facebookloppis i Ingå:

– Jag har länge velat ha en ganska lätt cykel helt utan el så att det skulle kännas sportigare att cykla. Jag blev jättenöjd då jag lyckades hitta en äldre pojkcykel som tycks fungera bra. Den älskar jag att cykla med just nu.

Blond kvinna cyklar framför ett berg. Hon är klädd i svart och har en gul cykelhjälm.
Bildtext Det här är Elina Ahdes nya favoritcykel som hon köpt av en Ingåbo.
Bild: Helena Rosenblad / Yle

Även om Ahde mest cyklar för att sköta vardagsärenden så kan hon också till exempel cykla av och an till Barösund på sin fritid.

– Viss tyckte jag också för kanske tio år sedan att folk var helt galna då de sade att de skulle cykla till Barösund. Nu tycker jag att det är helt normalt.

Börja med att ta cykeln till butiken

Om någon annan funderar på att sluta köra bil och börja cykla så tipsar Elina Ahde om att det är viktigt att först fundera noggrant på om man behöver bilen.

– Jag skulle rekommendera att de som bor nära till service och kollektivtrafik åtminstone skulle fundera på saken. Nuförtiden har vi så pass bra biljettpriser att det finns ekonomiska orsaker att börja använda kollektivtrafik och cykla mycket mera.

Ahde säger att det är bra att börja med små steg som att ta cykeln till butiken och göra cykelturer i närmiljön.

Elina Ahde är också med i kommunalpolitiken i Ingå. Hon sitter andra perioden i Ingå kommunfullmäktige för De Gröna.

Hon säger att gröna värderingar och hänsyn till klimatet blir viktigare för henne hela tiden.

– Vi är ändå inte helt klimatvänliga för vi bor i ett ganska stort hus, och våra matvanor kanske inte är helt miljövänliga. Vi väljer vegetariska rätter när vi kan. Jag försöker göra små förändringar så att det inte ska vara så stressigt för familjemedlemmarna.

Blond kvinna stå vid ett berg. Hon är klädd i svart och har ett smycke som föreställer en prästkrage.
Bildtext Elina Ahde vill att det ska vara möjligt för Ingåborna att leva miljövänligt.
Bild: Helena Rosenblad / Yle

Kommunen har en viktig roll att göra det möjligt för invånarna att leva ett mera miljövänligt vardagsliv.

– Där tycker jag att Ingå delvis har lyckats, vi kan nu till exempel erbjuda resekedjor inom kollektivtrafiken. Det finns väldigt många engagerade människor i Ingå som vill värna om vår närmiljö och vårt hav.

Det är inte endast bilen Elina Ahde har avstått ifrån. Hon slutade flyga för femton år sedan främst på grund av klimatskäl. Hon reste utomlands senast år 2013.

– Många gillar att åka på semesterresa utomlands, men jag har mest semestrat här i Ingå och jag tycker att det är så roligt. Jag njuter av varje sekund här. Jag kan inte förstå varför jag skulle behöva åka någon annanstans.

Elina Ahde är en av dem som svarade på Yle Västnylands upprop i april 2022 då vi efterlyste västnylänningar som ändrat livsstil för klimatets och miljöns skull. Också Chris Alfthan och Christel Abborre är intervjuade.

Chris Alfthan drabbades av flygskam och reser nu med tåg, buss, båt eller bil

20:21

Christel Abborre bygger ekologiskt hus i Degerby: "Vi vill leva med naturen"

19:47