Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sri Lanka står inför den värsta ekonomiska krisen på sju decennier – premiärministern: "Bränslereserverna räcker i en dag"

Från 2022
Man sitter på bensinstation omgiven av bränsledunkar.
Bildtext Bränslebristen märks av på de bensinmackar som fortfarande har öppet.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Coronapandemin, stigande bränslepriser och populistisk skattepolitik har lett till den ekonomiska kris önationen Sri Lanka nu befinner sig i. Den beskrivs som den värsta på sjuttio år.

En kronisk brist på utländsk valuta och den snabbt tilltagande inflationen har bidragit till en akut brist på läkemedel, bränsle och andra nödvändigheter. Nu varnar premiärministern för att bränslereserverna är näst intill tomma.

– För närvarande har vi bara bränslereserver för en dag. De kommande månaderna blir de svåraste i våra liv, säger den nyvalde premiärministern Ranil Wickremesinghe.

Det finns ändå en eventuell, om än tillfällig, lösning. En kreditlinje med Indien genom vilken man kunde finansiera bränsleimport inom de närmaste dagarna.

I dag var ändå de flesta bensinmackarna i och omkring huvudstaden Colombo stängda, medan köerna till de mackar som var öppna var massiva.

Bränslebristen riskerar att förlänga de redan omfattande elavbrotten till 15 timmar om dygnet. Merparten av allt bränsle är importerat.

Sri Lanka har dessutom slut på 14 nödvändiga läkemedel, såsom rabiesvaccin.

Nandalal Weerasinghe.
Bildtext Ranil Wickremesinghe valdes till premiärminister förra torsdagen. Han ska nu försöka få landet på fötter.
Bild: Saman Abesiriwardana / Getty Images

Det här är Sri Lanka

  • En önation utanför södra Indien.

  • Blev självständigt 1948 efter brittiskt styre.

  • Har 22 miljoner invånare.

  • Har tre huvudsakliga etniska grupper: Singaleser, tamiler och muslimer.

  • Familjen Rajapaksa har dominerat önationens politik i flera år, Mahinda Rajapaksa fick hjältestatus bland den största etniska gruppen singaleserna år 2019 när hans regering besegrade separatistiska tamilrebeller efter flera år av blodigt inbördeskrig. Hans bror Gotabaya (som nu är president) var försvarsminister i den regeringen.

Massor människor köar för att köpa bränsle i Sri Lankas huvudstad Colombo.
Bildtext Långa köer till bensinmackarna i huvudstaden Colombo.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Trycker nya pengar för att betala statliga löner

Sri Lanka är fem före bankrutt. Landet har utländska skulder till ett värde av 51 miljarder dollar.

Wickremesinghe meddelade i går kväll att landet akut behöver 75 miljoner dollar i utländsk valuta inom de närmaste dagarna för att kunna betala för importen av nödvändiga varor.

Dessutom är landets centralbank tvungen att trycka mer pengar för att staten ska kunna betala ut löner, uppger han.

– Jag är, mot min vilja, tvungen att godkänna att låta trycka upp mer pengar för att vi ska kunna betala statligt anställda, för nödvändiga varor och tjänster. Men vi måste komma ihåg att det leder till att rupien minskar i värde, sa han.

I försök att råda bot på det akuta läget föreslår han att sälja det statliga flygbolaget Sri Lankan Airlines. Bolaget blev dyrt i och med coronapandemin och minskat resande.

Indien har redan tidigare utökat miljardlån till Sri Lanka i försök att hjälpa landet betala för nödvändigheter. Kina har å sin sida valt att inte officiellt lägga sig i, men nog sagt att man stöder försöken att omstrukturera landets skulder. Kina har nyligen investerat massivt i infrastrukturella projekt runtom i Sri Lanka.

Hur gick det så här?

  • Många anser att familjen Rajapaksa – som har dominerat nästan alla sektorer i det lankesiska samhället under större delen av de senaste 20 åren – är skyldiga till krisen.

  • Analytiker anser att ekonomisk misskötsel försvagade landets offentliga finanser ...

  • ... situationen förvärrades sedan av häftiga skattenedskärningar av Rajapaksas regering år 2019.

  • Coronapandemin slog till bara månader senare och slog ut landets lukrativa turismsektor.

  • Pandemin ledde också till att färre lankeser som arbetade utomlands skickade hem pengar.

  • Kreditvärderingsinstitut oroade sig över regeringens finanser och oförmåga att återbetala utländska skulder och degraderade landets kreditvärdighet från och med år 2020, det ledde sedan till att landet låstes ute från den internationella finansmarknaden.

  • För att hålla skeppet flytande förlitade regeringen sig på sina utländska valutareserver, på två år användes 70 procent av dem.

  • Regeringen valde också att inte föra samtal med Internationella valutafonden trots att landets ekonomi försämrades i rasande takt, man hoppades helt enkelt på att turisterna skulle hitta tillbaka till landet. Först i april i år fördes samtal med IMF.

Nainen lakaisee katua kahden tuhoutuneen bussin edessä Sri lankan pääkaupungissa Colombossa
Bildtext Demonstrationerna urartade i kravaller.
Bild: Ishara S. Kodikara / AFP

Motion om misstroendeförklaring mot presidenten förkastades

Wickremesinghe har varit premiärminister sedan förra torsdagen efter att landets tidigare premiärminister Mahinda Rajapaksa tvingades avgå efter protester mot landets styre.

Demonstranterna har sedan mars krävt att Rajapaksa och hans inflytelserika familj avgår från sina maktpositioner på grund av att de anses ha vanskött landets ekonomi och främjat korruption.

Protesterna har tidvis varit våldsamma. Mahindas avgång föregick av blodiga sammandrabbningar mellan regeringsanhängare och demonstranter. Nio personer dog och över 300 skadades.

Wichremesinghe har ännu inte stakat ut sin regering trots att han stöds av de två främsta oppositionspartierna i fråga om att bilda en enhetsregering. Han är tidigare oppositionell politiker och utsågs av presidenten i försök att dämpa demonstranternas missnöje.

Sri Lankas ledare
Bildtext Bröderna Rajapaksa - presidenten till vänster och ex-premiärministern till höger.
Bild: Chamila Karunarathne / EPA

Hittills har presidenten inte visat några tecken på att avgå, senast i dag blockerade det styrande partiet en motion om en missförtroendeförklaring mot honom.

Motionen hade lagts fram av den oppositionella Tamilalliansen som sympatiserar med de tusentals regeringskritiska demonstranterna, och i den pekas Rajapaksa ut som ansvarig för den ekonomiska krisen. De anser att han infört skadliga skattelättnader och kritiserar honom för att ha förbjudit jordbrukskemikalier som enligt dem orsakade misslyckad skörd.

Det är oklart ifall den kan tas upp igen.

Ifall motionen hade antagits skulle den ändå inte ha varit bindande, alltså skulle presidenten inte ha tvingats att avgå. Det skulle ändå sannolikt ha inflammerat situationen ytterligare.

Källor: AFP, Reuters, AP, BBC, Al-Jazira