Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Två FSS-föreningar blir en: IF Minken och Norrvalla Ski Team går samman

Uppdaterad 17.05.2022 15:41.
Alexander Ståhlberg värmer upp.
Bildtext Alexander Ståhlberg kommer att representera IF Minken.
Bild: Tomi Hänninen

Norrvalla Ski Team lägger ner sin egen verksamhet och går istället ihop med IF Minken. De åkare som tidigare representerat Norrvalla kommer från och med nu att tävla i Minkens färger.

Vöråföreningen Norrvalla Ski Team och IF Minken från Nykarleby har bestämt sig för att inleda ett samarbete. Norrvalla Ski Team kommer att läggas ner och verksamheten övergår i Minkens regi, skriver Nykarlebyföreningen på sin webbplats.

Bakgrunden till beslutet ligger i att skapa så bra förutsättningar som möjligt för enskilda åkare. Samtidigt vill man undvika det problem som många föreningar dras med – svårigheter att få ihop stafettlag i nationella tävlingar.

"Mönstret i skidsporten i många länder, inklusive Finland, är att det blir ett mindre antal föreningar som har elitsatsning men där man bygger upp en teamkänsla. Man borde bygga på detta och jobba för att de bästa skidåkarna i regionen ska kunna åka i samma förening och samtidigt stärka FSS varumärke inom skidförbundet", skriver man.

Tidigare samarbete underlättar fusionen

Fusionen underlättas av att de två föreningarna har samma värderingar och man har haft lätt för att samarbeta tidigare.

"Eftersom föreningarna ligger nära varandra både sportsligt och geografiskt togs initiativet att slå ihop styrkorna som finns för att gemensamt kunna nå toppen i Finland", skriver man.

De åkare som tävlat för Norrvalla Ski Team tidigare kommer nu att representera IF Minken. Det handlar om Alexander Ståhlberg, Petteri Mattila, Casper Hjerpe, Mika Kärkkäinen, Sandra Jordman, Signe Jakobsson och Wilma Hjerpe.

Johan Granlund från Minken blir elitansvarig medan Norrvalla Ski Academys träningskoncept under ledning av Jonas Lindell fortsätter som tidigare.

"Med en stark elitsatsning skapas också synergieffekter i form av bättre förutsättningar för att stödja och utveckla juniorverksamheten", skriver man.

IF Minken förstärks också av Josephine Sundqvist, Elias Eriksson och Hannes Wägar från IF Femman.