Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Direkt: Svenska Yle och SVT i historisk samsändning om Finlands och Sveriges väg in i Nato

Uppdaterad 17.05.2022 21:00.
Finland och Sverige - på väg mot Nato - Spela upp på Arenan

De senaste dagarna har Finland och Sverige gjort det mesta tillsammans. Nu går också Svenska Yle och SVT ihop för att på djupet förklara Finlands och Sveriges gemensamma vandring in i Nato.

Sverige skrev på sin Natoansökan tidigare på tisdagen och på tisdagskvällen följde Finland efter. Samtidigt är president Sauli Niinistö i Stockholm där han bland annat har träffat Kung Carl XVI Gustaf och statsminister Magdalena Andersson, och hållit ett historiskt tal i Sveriges riksdag.

Finlands och Sveriges Natoambassadörer ska kanske redan i morgon också officiellt lämna in sina Natoansökningar – tillsammans.

Därför är det också passande att Svenska Yle och SVT går ihop och gör historia, med en gemensam Natosändning från Helsingfors och Stockholm.

– Vi har aldrig gjort en samsändning så här tillsammans med SVT förut, berättar sändningens producent Tove Virta.

Vi har försökt hitta de gästerna som bäst kan förklara det här och sätta det i sitt sammanhang

― Programvärden Stefan Winiger

Bland annat Haavisto, Stubb och Bildt medverkar

Det blir analys och en hel rad prominenta gäster, från ländernas tidigare statsministrar Alexander Stubb och Carl Bildt till Finlands utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna).

Från studion i Sverige deltar också bland annat de svenska socialdemokraternas tidigare ordförande Mona Sahlin, Sydsvenskans politiska chefredaktör, finlandssvenska Heidi Avellan och försvarsexperten Joakim Paasikivi.

Studion i Finland svarar med bland annat Rysslandsexperten, journalisten Anna-Lena Laurén, professorn i historia Henrik Meinander, ledande forskare Charly Salonius-Pasternak vid Utrikespolitiska institutet i Helsingfors och Finlands tidigare försvarsminister Stefan Wallin.

– Det här Natobeslutet är ett historiskt och svårt beslut. Vi har försökt hitta de gäster som bäst kan förklara det här och sätta det i sitt sammanhang, säger Stefan Winiger som är programvärd i studion i Finland.

Ann-Britt Ryd Pettersson är värd i Stockholmsstudion.

Du kan se sändningen via Yle Arenan och Yle Fem med start klockan 21.