Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Här vill lodjuret åka Pellingefärjan: "Jag var inte av samma åsikt den tiden på dygnet"

Katter, rävar och harar smyger då och då ombord på Pellingefärjan, men det var första gången Christer Andersson fick se ett lodjur på nära håll. Lokatten tittade sig omkring och tassade sedan tillbaka i land efter ett kort besök ombord.

Christer Andersson kör Pellingefärjan över sundet mellan Tirmo och Suni eller Sundön. Vid ettiden natten till tisdagen fick han oväntat besök när ett fullvuxet lodjur tassade ombord.

– Jag satt på Pellingesidan med färjan på natten och hade motorerna avstängda. Då fick jag mitt i allt en känsla av att jag inte var ensam och när jag såg ner på däck så då gick den där, säger Andersson

Hur reagerade du på det?

– Jag blev ju först lite förvånad, att är det faktiskt en lo. Det brukar vara djur ombord, men det brukar vara mindre djur som katter, rävar och harar. Det här var första gången jag varit med om att det var en lo.

Vintertid har förarna tidigare observerat spår av lodjur bakom bommen, men inte ombord på färjan.

Hur betedde sig lodjuret ombord?

– Den var som alla kattdjur, mycket nyfiken och såg sig omkring. Så såg den upp mot styrhytten och såg på mig, den hörde säkert ljud fast jag försökte röra mig tyst när jag försökte få den på bild och video, säger Andersson.

Lodjuret såg sig omkring på däck i kanske en halv minut och gick sedan tillbaka i land.

– Den ville kanske över till Tirmo men jag var inte av samma åsikt den tiden på dygnet.

Lodjuret hör till de mest sällsynta djur Christer Andersson sett på Pellingefärjan, men är inte främmande för mindre djur som trivs ombord.

– Det här börjar nog höra till de mest exotiska för de är så pass skygga djur att man inte får syn på dom. Sälar dyker upp lite titt som tätt i Sunisundet, senast här i veckan. Så finns det både utter och skarvar desto mer. För många herrans år sedan fanns det en sothöna som tyckte om att åka fram och tillbaka över sundet.

Husdjur som fripassagerare

Tamkatter som bor i närheten av färjfästet har också benägenheten att stiga ombord för några turer över sundet.

Andersson konstaterar att lodjur visserligen är vackra djur men också orsakar skador bland husdjur och får som hålls på Suni. Han uppskattar att det kan finnas en handfull lodjur på Pellinge.

– De hade observerat ett lodjur till igår kväll på Storpellinge så åtminstone två. Det här hade knappast hunnit förflytta sig dit på ett par timmar. Vi har haft av dem i många år, det här var fjärde gången som jag själv har råkat stöta på ett eller fått syn på ett lodjur.

Andersson uppskattar att det finns ett litet bestånd tack vare god tillgång till mat. På Pellinge finns gott om rådjur och hjort samt småvilt.

Diskussion om artikeln