Christel Abborres dröm blir verklighet – ett ekologiskt hus i halm och lera i Degerby i Ingå
Söder om stamväg 51 i Degerby i Ingå ligger vidsträckta åkrar och fält. Där kommer ett ekologiskt och klimatvänligt hus att vara klart för inflyttning till julhelgen.
Det är Christel Abborre och hennes man som har planerat huset och de kommer att delta i hela byggnadsskedet.
Det är ett hus som Christel Abborre länge har drömt om ska kunna bli verklighet. Hon har bott på många platser under sitt snart 62-åriga liv, men det här kommer att vara den sista. Här ska hon slå sig ner tillsammans med sin man och bo där resten av livet.
– Det är en dröm som jag har haft så länge som jag kommer ihåg. Jag har sett det här hemmet i mitt hjärta och mitt inre så många år.
Abborre och hennes man letade efter en tomt där de skulle kunna bygga huset, och den hittade de i Degerby. De har nu bott i Ingå i tre år.

Christel Abborre bygger ekologiskt hus i Degerby: "Vi vill leva med naturen"
– Vi är jättenöjda med det bemötande vi har fått i Ingå, och den här omgivningen här i Degerby är alldeles underbar.
Abborre och hennes man har själva planerat huset och tagit reda på vilka material som de ska använda och hur det ska byggas.
– Vi ska bygga vårt nya hus i halm och lera. Det kommer att vara ett mycket ekologiskt alternativ. Vi kommer att ha solpaneler, brännande toalett, ett slutet avloppssystem, egen brunn. Vi kommer att odla en del av vår mat själv, vi använder mycket återanvänt material, fixar upp möbler. Vi vill leva med naturen.
Huset kommer inte heller att ha någon murad grund utan ska byggas på pålar.
– Eftersom huset kommer på pålar så behöver vi inte använda någon betong. Betong är en ganska stor miljöbov. Huset kommer att hållas väldigt friskt eftersom det inte ligger på marken.
Det är dyrt att bygga i dagens läge och att bygga ekologiskt är definitivt inte billigare än att bygga vanligt. I och med att både Abborre och hennes man är händiga och kan göra mycket själva kan kostnaderna i alla fall bli lite lägre.
– Det är svårt att räkna ut vad det skulle kosta om man inte skulle göra något själv. Elementen är inte så farligt dyra, det är ungefär som att bygga ett stockhus. Men sedan har vi vissa ekologiska lösningar som kanske är lite dyrare.
Brännbar toalett slösar inte vatten
Huset kommer inte att ha en toalett som går att spola med vatten utan det kommer att vara en brännbar toalett där allt som produceras bränns med el och blir till ren aska.
– En brännbar toalett kostar betydligt mycket mera än en vattenburen toalett. I det långa loppet betalar den sig.
Att inte ha en toalett som spolas med vatten är viktigt för Christel Abborre.
– Jag har sett sådana på mässor och tänkt att så borde alla ha det. Det är helt idiotiskt att vi i det här landet spolar toaletterna med dricksvatten. Det är helt försvarslöst helt enkelt.
Paret kommer att bygga bostadshuset på drygt hundra kvadratmeter i snabb takt, och det ska inte ta längre än ett halvt år innan det ska stå klart. Planen är att de ska fira jul i det nya huset.
– De färdiga huselementen består av halm i träramar, och vi tror att vi kommer igång med att sätta upp väggarna efter midsommar. Så det kommer att gå undan ganska snabbt.
Huset kommer att se ut som ett vanligt rappat hus, säger Christel Abborre.
– Det kommer att rappas med lera invändigt och utvändigt kommer det att vara en kalkstensrappning. Det kommer också att ha ganska många fönster. Fönster är egentligen ett energisnålt sätt att bygga väggar.
Abborre säger att det kommer att vara ett ganska öppet hus där hon och hennes man slopar lister och öppnade dörrar. De kommer att ha några skjutdörrar.
– Där kommer att finnas ett stort allrum med kök och vardagsrum och matsal. De andra rummen är ganska få och anspråkslösa. Vi vill göra det lätt för oss när det gäller städning och vi vill att det ska rymmas andra människor i vårt hem. Därför vill vi ha en öppen yta.
En viktig del av Christel Abborres drömhus är en plats där det går att odla växter året om.
– Vi kommer att ha en egen liten vinterträdgård där jag kan odla örter året om och sitta under ett blommande apelsinträd och dricka en kopp te.
Abborre har bott på kring 30 olika platser under sitt liv och säger att det här kommer att bli det mest energieffektiva huset. De 40 centimeter tjocka halmväggarna i träramar gör att huset är väldigt energisnålt, säger Christel Abborre. Det kommer också att gå åt väldigt lite energi för att värma upp huset.
– Det kan hända att det finns något som vi ännu skulle kunna göra som vi inte vet om. Och det finns kanske också sådana lösningar som vi inte har råd med. Att bygga ett hus kostar vansinnigt mycket. Vi försöker göra det så energivänligt som vi bara kan och har råd.
Kring huset i Degerby håller Christel Abborre på att skapa något av en ekologisk oas.
– Vi försöker bli självförsörjande i väldigt hög grad vad maten beträffar. Vi odlar mycket själva och plockar i skogen. Jag har gjort olika små biotyper för olika insekter och djur.
– Här finns insektshotell och fjärilsbarer och äng för humlor och bin. Här finns massor av växter som lockar till sig insekter. Här finns en hel del fågelholkar, fladdermusholk, växthus och olika vattenelement.
Platsen har fått namnet Villa Sukka, som är en lek med ord (det finska ordet villasukka betyder yllesocka).
– När vi köpte tomten så hette den Tontti, alltså tomten. Det var tråkigt och vi ville att stället skulle ha något namn.
Yllesockor blev Villa Sukka
Abborre bad att väninnor och bekanta att komma och röja i trädgården som var helt igenvuxen. Hon frågade på Facebook om någon kan komma, och lovade bjuda på lunch och sticka ett par yllesockor till alla som kommer.
– Därifrån blev det sedan Villa Sukka.
Abborre har en Facebooksida för Villa Sukka där det går att följa med arbetena på gården. Och det kommer också att vara möjligt att komma på plats för att följa med byggprocessen.
När huset är klart har hon också planer på att ordna olika kurser för vuxna och barn vid Villa Sukka.
– Jag har tänkt att det ordnas en del evenemang här och så kommer jag att ha ett flaggsystem med en flagga som man ser från stamväg 51 och som visar när det är fritt fram att komma hit oinbjuden.
Vegetarian och miljömedveten sedan unga år
Boendet, bilen och biffen är de tre B: na som var och en kan tänka på för att minska på klimatavtrycket. Biffen skippade Abborre redan när hon var ung, hon har i över 40 år endast ätit vegetariskt eller veganskt och väljer ekologiskt.
En stor del av grönsakerna odlar hon dessutom själv. Hon kör bil, men försöker ändå att minimera resorna. Och boendet kommer nu att bli så klimatneutralt som bara är möjligt.
Jag är nog lite besviken. Jag hade hoppats att vi skulle vara längre än så. Det har gjorts så jättemöjligt att sortera, det finns fina produkter som man kan köpa begagnat
Christel Abborre om vad som gjorts för miljön och klimatet
Abborre säger att oberoende var hon har bott så har hon alltid funderat på att leva så klimatvänligt som möjligt.
– Jag har funderat på temperaturen. Man kan ha lite lägre temperatur speciellt i sovrummet. Man sover bättre och det är bättre för hyn. Man sparar ganska mycket energi genom att sänka på temperaturen inne.
Abborre säger att det hos henne är Earth Hour året om.
– Jag har inte onödiga elapparater på och duschar ganska snabbt och jag duschar inte 1–2 gånger per dag. Jag funderar också på hur jag tvättar kläder och andra små grejer.
Abborre hade ett ekologiskt tankesätt redan under tonåren på 1970-talet. När hon var ung studerade hon miljövetenskap på universitet i London. Hon sorterade, åt vegetariskt eller veganskt och levde miljömedvetet redan långt innan det blev vanligt, och hon blev van vid att betraktas som lite konstig.
– Man kan väl säga att jag på många sätt har varit en föregångare som en del har beundrat och andra har tyckt att "vad är det där för en märklig typ?" Det är också okej att ha den åsikten om mig.
Producerar väldigt lite blandsopor
Hon har sorterat sopor nästan hela livet och producerar nästan obefintliga mängder blandsopor.
– Jag har sorterat sopor så länge som jag kommer ihåg. Jag gjorde det långt innan det var kommunalt möjligt. Per år så för jag fyra eller fem små påsar sopor till blandavfallskärlet per år. Resten sorterar jag. Och jag komposterar allt köksavfall och trädgårdsavfall.
– Jag tycker inte alls att det är svårt. Det är en sak som jag har börjat göra och fortsätter göra. Nya vanor får man på några veckor, det är början som kan vara lite svår.
Jag vill lämna en så ren värld som möjligt efter mig, inte bara för mina barn och barnbarn utan för alla
Christel Abborre
Abborre är ändå besviken över att vi inte har kommit längre när det gäller att värna om miljön och klimatet.
– Jag är nog lite besviken. Jag hade hoppats att vi skulle vara längre än så. Det har gjorts så jättemöjligt att sortera, och det finns fina produkter som man kan köpa begagnat.
Hon räknar upp att det i matbutikerna finns ekologiska alternativ; tvättmedel, mat och kosmetik. Det finns allt tänkbart miljövänligt, till och med miljövänliga engångsblöjor.
Abborre säger att det långt är en attitydfråga.
– Det är inte svårt, men om man inte har den där attityden och tycker att det är svårt så blir det svårt, då blir allting svårt. Det är klart att man ibland måste ge avkall på något, men man får något annat i stället.
Hon säger att det inte fattas något i hennes liv och att hon egentligen lever ett ganska rikt liv.
– Jag tittar på den här världen som helhet och anser att jag är en viktig liten, liten del av den. Jag vill lämna en så ren värld som möjligt efter mig, inte bara för mina barn och barnbarn utan för alla.
Individen har ett stort ansvar för miljön
Christel Abborre säger att det gäller att börja med konsumtionen om man vill leva mera miljövänligt.
– Man kan lite fundera vad man köper. Behöver jag byta telefon så ofta? Behöver jag nya skor? Måste allting vara nytt som jag köper? Måste jag alltid ta en plastpåse eller kan jag ta min tygkasse med till butiken?
Om man vill så är det lätt att leva ekologiskt. Abborre tipsar om att man kan börja med små saker.
– Man kan byta ut någon matprodukt till en mera ekologisk, man kan sortera sina sopor, man kan plocka skräp i naturen, man kan återanvända saker, man kan köpa begagnat. Det finns hur många möjligheter som helst och de är lättillgängliga jämfört hur det var för 30–40 år sedan.
Christel Abborre tycker att var och en har ett väldigt stort ansvar för miljön, mycket är upp till individen.
– Jag tänker att all förändring börjar från mig. Jag kan inte vänta på att myndigheterna eller företagen eller de där i Kina eller USA eller Indien börjar producera miljövänligare produkter. Om jag slutar köpa de där miljöförstörande produkterna så slutar de tillverkas. Jag tycker att vi röstar med vår plånbok och med våra fötter och så har jag gjort i tiotals år.
Christel Abborre är en av dem som svarade på Yle Västnylands upprop i april 2022 då vi efterlyste västnylänningar som ändrat livsstil för klimatets och miljöns skull. Chris Alfthan och Elina Ahde är också intervjuade.

Elina Ahde slutade köra bil och började cykla: "Det ger mig en härlig känsla av frihet"
