Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Stor ökning av antalet sommarjobb i år – svårt att hitta tillräckligt många sommarjobbare i en del branscher

Från 2022
En tjej som står i kassan och jobbar på Cafe Carusel.
Bildtext Sommarjobbare på Café Carusel. Personen på bilden har inget med artikeln att göra.
Bild: Berislav Jurišić / Yle

Ansökningstiden har förlängts i båda ändarna och ändå finns det lediga sommarjobb. Enligt en undersökning av fackcentralen FFC verkar det också som om alla platser kanske inte kommer att fyllas.

I år har sommarjobbsannonserna varit rekordmånga. På nättjänsten Duunitori, Finlands största sida för arbetsannonser, släpptes 34 000 arbetsannonser mellan november och april. Det är över 50 procent flera än förra året.

Riika Leppinen jobbar som vägledare och ungdomsinformatör på Luckan Unginfo. Hon har också märkt att sommarjobben är fler i år.

– I fjol och år 2020 var det extremt svårt att få sommarjobb och då kontaktade många oss och funderade kring var kan man söka sommarjobb. Sådana frågor har vi inte nu fått på samma sätt som tidigare, säger Leppinen.

Riika Leppinen som jobbar på Luckan sitter vid en dator
Bildtext Som vägledare på Luckan Unginfo svarar Leppinen på ungas frågor kring sommarjobb.
Bild: Luckans bildbank

Det finns i år en rekordmängd sista minuten-sommarjobbsplatser. Lediga platser finns inom speciellt restaurang- och turismbranschen, social - och omsorgsbranschen, inom hälsovården och inom försäljning och handel.

"Arbetskraftsbrist bidrar till behovet av sommararbetare"

Aino Salonen, ansvarig för kommunikation och innehåll på Duunitori, berättar i en intervju för finska Yle att det går bättre för företag nu, vilket gör att de vågar investera i sommarjobbare.

Hon lyfter också upp att arbetskraftsbristen är en delorsak till att det behövs många sommarjobbare.

– Sommarjobbare behövs för att vikariera semestrande personal, men så kan det vara väldigt svårt att få personal också annars. Då behövs de mer än någonsin. Det finns ett behov av semestervikarier och utöver det arbetskraftsbrist, säger Salonen.

En del sommarjobbsplatser riskerar att inte alls fyllas. I en undersökning som utförts av fackcentralen FFC framkommer det att över 50 procent av förtroendevalda i den privata servicesektorn bedömer att det är svårt att hitta tillräckligt många sommarjobbare.

"Många fick inte jobb de senaste två somrarna och saknar därför erfarenhet"

Arbetskraftsbristen varierar mellan branscher och regioner. Salonen berättar att bristen på sommarjobbare är svårare då det kommer till sådana uppgifter som kräver erfarenhet eller utbildning, såsom till exempel i hälsovården.

Intresset för sommarjobb bland unga har varit stort även i år och alla har inte fått jobb.

Leppinen påminner om att många unga på grund av pandemin inte haft möjlighet att jobba och samla på sig arbetserfarenhet.

– Arbetsgivarna borde fundera kring att många som söker sommarjobb är utan erfarenhet. Till exempel arbetserfarenhet, eftersom det inte har funnits samma möjligheter att få ett sommarjobb de här två tidigare åren, säger Leppinen.