Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Sjukhusskolan i Åbo finns till för att undervisa barn som vårdas på sjukhus – lärare: “Vi är en del av vården men samtidigt en egen enhet”

Uppdaterad 18.05.2022 11:09.
Gabriella Stenvall-Vihervuori i sjukhusskolan Kiinamyllyn koulus enhet i Åbo universitetscentralsjukhus byggnad Fyrsjukhuset i Åbo den 13.5.2022.
Bildtext Gabriella Stenvall-Vihervuori är special- och språklärare vid sjukhusskolan Kiinamyllyn koulus enhet i Åbo universitetscentralsjukhus byggnad Fyrsjukhuset. Hon undervisar cirka 100 elever per år.
Bild: Mikael Piippo / Yle

Som lärare på en sjukhusskola får man lov att fokusera på det väsentliga, säger specialläraren Gabriella Stenvall-Vihervuori. Hennes främsta uppgift är att se till att eleverna får en mjuk landning i sin egen skola efter tiden på sjukhuset.

fyrsjukhuset blev färdigt i februari kunde sjukhusskolans enhet i det gamla U-sjukhuset flytta in i den nya byggnaden. Kiinamyllyn koulu har två lärare i Fyrsjukhuset som ansvarar för sjukhusundervisningen på Åbo universitetscentralsjukhus barn- och ungdomsklinik. Båda stormtrivs i de nya lokalerna.

– De här nya lokalerna har möjliggjort att vi har lättare att få in och undervisa små grupper. Allt är vackert och snyggt, och överlag tycker jag att vården tar oss fint i beaktande. Vi är en del av vården men samtidigt en egen enhet. Vi är ju lärare, men ändå är vi en del av helheten här, säger Gabriella Stenvall-Vihervuori som är special- och språklärare vid Kiinamyllyn koulus enhet i Fyrsjukhuset.

Sjukhusskolan i Åbo har egentligen inga egna elever, utan den erbjuder undervisning åt elever från andra skolor under den tid de är intagna på sjukhus. Skolan undervisar elever till exempel från Vasatrakten och Åland.

Gabriella Stenvall-Vihervuori (bakom) och Maiju Syrjälä i sjukhusskolan Kiinamyllyn koulus enhet i Åbo universitetscentralsjukhus byggnad Fyrsjukhuset i Åbo den 13.5.2022.
Bildtext Gabriella Stenvall-Vihervuori (bakom) och Maiju Syrjälä arbetar som lärare vid sjukhusskolan Kiinamyllyn koulus enhet i byggnaden Fyrsjukhuset.
Bild: Mikael Piippo / Yle

Under ett år får cirka 200 barn och unga undervisning vid Kiinamyllyn koulus enhet i Fyrsjukhuset. Det totala årliga elevantalet vid sjukhusskolans fyra enheter är ungefär 450, men antalet varierar stort mellan olika år.

– Jag ser som min uppgift i första hand att hålla dessa elever ajour med sin klass och sin skola, så att de är välkomna och vet vad som hänt när de väl kan återvända till sin egen klass, säger Stenvall-Vihervuori.

Eleverna vid sjukhusskolan Kiinamyllyn koulu tillbringar ofta bara en kort period i skolan innan de återgår till sin egen skola. Stenvall-Vihervuori berättar att hon träffar nya elever varje dag och kan inte erbjuda en hel skoldag åt dem. Det handlar nämligen om kanske en eller två lektioner per elev.

– Då måste vi satsa på det mest väsentliga. Då handlar det om språk, fysik, kemi och matematik.

Bland sjukhusskolans elever finns bland annat cancerpatienter som får cytostatikabehandling, och som därför löper större risk att få infektioner. Sådana elever får ofta undervisning i sitt patientrum under den tid de är intagna på sjukhus.

Patientrum på avdelningen för hematologi och onkologi för barn och unga i Åbo universitetscentralsjukhus byggnad Fyrsjukhuset den 13.5.2022.
Bildtext Åbo universitetscentralsjukhus hematologiska avdelning och poliklinik för barn och unga finns i Fyrsjukhuset.
Bild: Mikael Piippo / Yle

Också barn och unga som är kopplade till någon apparat på sjukhuset kan få undervisning i patientrummen, säger Stenvall-Vihervuori.

Sjukhusskolan i Fyrsjukhuset har bara ett litet klassrum med 6–7 sittplatser, men enligt Gabriella Stenvall-Vihervuori räcker det mycket väl till för skolans behov.

– En del av undervisningen sker i patientrummen. Det är klart att de som kan komma hit till själva skolan är väldigt välkomna eftersom det blir en paus från vårdvardagen på avdelningarna, men alla kan inte komma.

Sjukhusskolan Kiinamyllyn koulus enhet i Åbo universitetscentralsjukhus byggnad Fyrsjukhuset i Åbo den 13.5.2022.
Bildtext Klassrummet i sjukhusskolan i Fyrsjukhuset har ugglor på väggarna.
Bild: Mikael Piippo / Yle
Sjukhusskolan i Åbo finns i Fyrsjukhuset - Spela upp på Arenan