Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

"Visst har man saknat möjligheten att uppträda" – BoGy Show gör nu comeback

Från 2022
Elever gör musik på scen.
Bildtext Ella Rämö tolkar Another time, till höger om henne låtskrivaren Vilho Kosunen och Aron Forslund.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

I fjol var det distansshow som gällde, i januari satt restriktioner stopp för musiken, men nu i maj är det dags för BoGy show med elever, publik och allt igen.

Det råder en koncentrerad stämning i den stora mörka salen. Vid mixerbordet lyser några små lampor medan scenen badar i ett blåviolett ljus.

Repetitionerna av årets show är i full gång med studerande från Borgå gymnasium. Den här gången medverkar 25 elever.

En av dem är Vilho Kosunen, som har skrivit en helt egen låt Another time för en rätt stor uppsättning musiker.

– Jag tycker övningen gick riktigt bra. Hela helheten med BoGy Show är jättebra. Min låt handlar om en bättre tid, som kommer då man först kämpar genom sig genom lite tuffare tider, säger han.

För sången i hans låt svarar Ella Rämö och Olivia Halttunen.

Elever sjunger på scen.
Bildtext Olivia Halttunen och Ella Rämö.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

– Jag tycker den är helt jättebra och jag är imponerad av att någon jag känner har skrivit den. Den skulle jag annars också ha på mina spellistor, säger Olivia Halttunen.

Det första pandemiåret hann gymnasiet hålla sin show. I fjol hölls en distansvariant och nu blir det två kvällar på Grand.

– Visst har man saknat möjligheten att uppträda, i fjol var det lite tråkigt på distans men nu är det fint att samarbeta här och lära känna varandra, säger Ella Rämö.

– Jag har saknat BoGy Show otroligt mycket. Det har varit en tradition att se på den då mina systrar har varit med. Det har varit konstigt då den inte har ordnats och man själv har kunnat uppträda, så nu är det skönt att den kan ordnas igen, säger Olivia Halttunen.

Vilho Kosunen tvekar inte med svaret på frågan vad som är det bästa med BoGy Show.

– Jag måste nog säga att det är den här gemenskapen, att få öva och uppträda med andra människor och musiker är det bästa, säger han.

Personer på scen.
Bildtext Selma Lepistö får konstruktiv feedback av Rolf Danielsson.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

Musikläraren Rolf Danielsson står ena stunden och spelar bas på scenen för att den andra stunden noga följa med ett uppförande. Han är pappan till BoGy Show och Ströhö i toner och har lite tappat räkningen på antalet shower.

– Över 35 gånger är ganska nära sanningen. Distansshowen ska vi inte räkna med för det var ingen publik på plats, säger han.

Hemligheten med konceptet som lockar år efter år är enkelt.

– Eleverna är pigga på det. Utan dem skulle vi inte ha en BoGy Show. Pandemipausen har gjort att en del studerande har blivit lite blygare, men det är många som anmälde sig till den här kursen.

Konserten bjuder på omväxlande musik, från heavy till ballader.

Elever på estrad med instrument.
Bildtext BoGy Show ges två gånger i Kulturhuset Grand.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

På scenen står Selma Lepistö och sjunger en ballad av Ella Ayre, som blir intensivare mot slutet. Rolf Danielsson ger några goda råd.

– Han ger feedback på hur det låter och hur jag ska stå på scenen. Sen gäller det att inte stressa och att bara sjunga och njuta, säger hon.

Enligt henne ser åtminstone ettorna fram emot BoGy Show.

– Kom och titta nu på onsdag och torsdag säger alla nu åt varandra, säger Selma Lepistö.

BoGy Showtime är det på onsdag 18 maj klockan 18.30.

Diskussion om artikeln