Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Finländsk historisk musik i Yle Arkivet i toner

Uppdaterad 09.06.2022 08:39.
Unga kvinnor i filmen Syndabocken (1935).
Bildtext Sången "I wienervals" med Georg Malmstén ingick i filmen Syndabocken (Syntipukki) år 1935. Du hittar den i Yle Arkivet i toner.
Bild: Elonet.

Yle Arenan innehåller fr.o.m. nu en ny tjänst, Yle Arkivet i toner, där du hittar bitar av Finlands historia i form av musik. Tjänsten har som mål att vara färdig till Yles 100-årsjubileum år 2026.

Den svenska musiksidan Yle Arkivet i toner lyfter fram specifikt de svenskspråkiga historiska sångerna i arkivet medan musikutbudet i sin helhet hittas i den finska tjänsten Yle Soiva arkisto. Via den svenska sidan kommer man också till den finska motsvarigheten.

Musiken som erbjuds är finländsk eller med finländsk anknytning, så att upphovsmakarna och/ eller artisterna är inhemska. Här ingår kommersiella inspelningar gjorda innan år 1963 samt Yles egna inbandningar, även efter 1963, där musiken spelats in i Yles regi. Största delen av musiken i Yle Arkivet i toner kan lyssnas till i hela världen utan tidsbegränsning.

Historien om Vårt land

Varje musikstycke bär sin historia och i det här fallet dessutom en bit av Finlands gemensamma historia.

En av de kändaste sångerna vi har i Finland hade sin premiär på Floradagen den 13 maj år 1848. Då tågade Akademiska sångföreningen mot Gumtäkt i Helsingfors. I något skede under färden stämde de unga männen för första gången offentligt upp i Fredrik Pacius nygjorda version av Vårt land.

Själva dikten hade Johan Ludvig Runeberg skrivit redan ett par år tidigare och en melodi hade den faktiskt också redan fått, eller i själva verket flera, både av August Engelberg, Fredrik Ehrström och Runeberg själv. Men nu var premiären för Fredrik Pacius version.

Den tyskfödda Pacius, musiklektor vid universitet i Helsingfors, var förövrigt den som hade grundat Akademiska sångföreningen år 1838 och som också innehade dirigentrollen de första åtta åren. Dikten Vårt land i sin tur fogades till Fänrik Ståls sägner då den utkom ett halvt år senare, till julen 1848.

Den majdagen skrevs alltså en bit historia, både i form av det första offentliga uppförandet av Pacius version av Vårt land som då senare kom att bli nationalsång men också på ett annat sätt. Den vita studentflagga som studenterna bar med sig medan de tågade fram hade prytts med storfurstendömets vapen, dvs ett lejon på rött botten, och sägs ha eldat under diskussionen om en egen flagga för det under Ryssland varande Finland. Bland andra Zacharias Topelius sägs ha inspirerats av den stunden.

Här kan du höra just Akademiska sångföreningen över 100 år och många sånggenerationer senare spela in Vårt land för Rundradion år 1963.

Fredrik Pacius: Vårt land

2:11
Vårt land

Du hittar här fler sånger insjungna av Akademiska sångföreningen under ledning av den mångåriga dirigenten, tonsättaren Erik Bergman.

I ovannämnda serie hittar du också Modersmålets sång, en annan sång med historisk koppling just till Akademiska sångföreningen. Johan Fridolf Hagfors tillägnade nämligen manskören sången år 1897.

Johan Fridolf Hagfors: Modersmålets sång

2:11
Modersmålets sång.

Fler inspelningar av Akademiska sångföreningen kommer att publiceras senare.

Jean Sibelius.
Bildtext Den unge Jean Sibelius fotograferad 1891. Musik av Finlands mest kända historiska musiker hittar du i många versioner i Yle Arkivet i toner/ Yle Soiva arkisto.
Bild: Museiverket/ Daniel Nyblin

Jean Sibelius: Finlandia

8:11
Finlandia spelas i livesändning för en amerikansk publik i januari 1939. Bilden av Jean Sibelius är tagen samma år.

I den svenska versionen Yle Arkivet i toner hittar du inledningsvis till exempel finländska tonsättare vars musik fått svenska texter, finländska klassiska sångare som sjungit in musik på svenska, olika varianter av Finlandia, Vårt land och Suomis sång, äldre tiders svenskspråkig dansmusik, finlandssvenska klassiker, snapsvisor m.m.

Plocka vill jag skogsviol

1:26
Plocka vill jag skogsviol med Greta von Haartman inspelad år 1928.

De allra äldsta inbandningarna på svenska är från 1900-talets första år. Här kan du till exempel lyssna på Vasafödda operasångaren Alarik Uggla vars första inbandningar är gjorda år 1904. Också han har gjort en inspelning av Modersmålets sång.

Johan Fridolf Hagfors: Modersmålets sång

2:34
Modersmålets sång med Alarik Uggla 1906/1907.

Yle Arkivet i toner kommer senare att utöver ljudsinspelningar också innehålla film/tv-material i anknytning till finländsk musik.

Georg Malmstén i filmen "Meidän poikamme merellä" (1933).
Bildtext Georg Malmstén gjorde sig ett namn på 1930-talet.
Bild: Elonet

En av dem som blev känd för sin musik såväl på ljudinspelningar som på film var Georg Malmstén. Vissa av de sånger han sjöng in redan på 1930-talet kan vi höra spelas - och sjungas - än idag. Här Flickan i Barösund och Hangövalsen.

Georg Malmstén: Flickan i Barösund

2:59
Flickan i Barösund

Georg Malmstén: Hangö-valsen

3:03
Hangövalsen

Lyssnar du på sångerna medan du är inloggad på ett Yle-konto så kan du göra en egen spellista. Surfa runt i musikarkivet och tryck på plusset (i webbläsaren)/ välj lägg till i spellista (i appen) på till exempel de svenska sånger du är intresserad av och lyssna sen på dem i den ordning du själv valt.

Yle Arenan
Bildtext Tryck på plusset på de sånger du vill ha med på spellistan.
Bild: Ulrica Fagerström / Yle
Spellista på Yle Arenan.
Bildtext Spela upp sångerna i önskad ordning.
Bild: Ulrica Fagerström / Yle

Hör gärna av dig med kommentarer om Yle Arkivet i toner på adressen arkivet@yle.fi.