Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Utrikesminister Haavisto om Turkiets motstånd: Alla frågor kan lösas

Uppdaterad 17.05.2022 23:06.
Utrikesminister Haavisto om Turkiets motstånd: Alla frågor kan lösas - Spela upp på Arenan

Utrikesminister Pekka Haavisto tror att det går att hitta en lösning till det turkiska motståndet mot ett finskt och svenskt Natomedlemskap. Han kommenterade frågan i Svenska Yles och SVT:s samsändning om Sveriges och Finlands väg till Nato.

I dag på tisdag skrev både Finland och Sverige under var sitt beslut om att ansöka om medlemskap i Nordatlantiska fördragsorganisationen, Nato.

De flesta Natoländerna har välkomnat Finland och Sverige in i försvarsalliansen, men Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan har uttryckt sig negativt till ett finskt och ett svenskt medlemskap. Han sa rakt ut i måndags att landet inte tänker godkänna länderna som Natomedlemmar.

Utrikesminister Haavisto (Gröna) säger att både Finland och Sverige nu för en dialog med Turkiet.

– Jag tror att alla de frågor som Turkiet tar upp är sådana som kan lösas, säger Haavisto i Svenska Yles och SVT:s specialsändning om Nato på tisdagskvällen.

Haavisto tror ändå att Turkiets tveksamhet kan betyda att medlemskapsprocessen kan fördröjas.

– Vart och ett land har rätt att lyfta fram det som bekymrar dem. Det är naturligt i en union med 30 medlemsländer, och vi måste handskas med dem alla, säger Haavisto.

"Omröstningsresultatet nästan i stil med Nordkorea"

Finlands och Sveriges väg mot Nato har gått med stormsteg under de senaste dagarna. Haavisto skrev under Finlands ansökan, adresserad till Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, tidigare i dag efter att riksdagen röstade för en Natoansökan med rösterna 188–8.

– Omröstningsresultatet i riksdagen var nästan i stil med Nordkorea. Jag sa till Jens (Stoltenberg) att 180 är maximum, och att det antagligen landar närmare 160. Men till och med i Vänsterförbundet var majoriteten för ett medlemskap. Det är ett bra resultat, sa Haavisto.

President Sauli Niinistö och Sveriges statsminister Magdalena Andersson meddelade på tisdagseftermiddagen att planen är att Finland och Sverige tillsammans lämnar in sina Nato-ansökningar på onsdag.

Finlands Natodelegation uppgav senare på tisdagen på Twitter att Sveriges och Finlands Natoansökningar lämnas in till generalsekreteraren Jens Stoltenberg i Bryssel på onsdagsmorgonen klockan 9 finsk tid.

Stefan Winiger, Henrik Meinander och Anna-Lena Laurén i studion.
Bildtext Bland annat historieprofessorn Henrik Meinander (mitten) och Rysslandskorrespondenten Anna-Lena Laurén medverkande i tisdagens Nato-specialsändning.
Bild: Petteri Sopanen / Yle

"Ökad stabilitet, ökade möjligheter"

Tidigare statsministrarna Alexander Stubb och Carl Bildt, som också medverkade i tisdagens specialsändning, underströk båda att beslutet att ansöka om medlemskap i Nato betyder ökad säkerhet för hela Östersjöområdet.

– För första gången på ett halvt årtusende befinner sig hela Norden inom samma säkerhetsram. Det innebär ökad stabilitet, ökade möjligheter till samarbete och också en psykologiskt en skjuts för ökat nordiskt Östersjösamarbete, säger Carl Bildt.

Alexander Stubb, numera professor och enhetschef vid Europauniversitetet i Florens, säger att reaktionerna från ryskt håll hittills varit lugna. Stubb säger att Finlands och Sveriges långvariga nära relation med Nato innebär att Kreml kan ha räknat med ett Natomedlemskap

– Många har tänkt att ett finskt eller svenskt Natomedlemskap skulle ses på samma sätt som ett ukrainskt eller georgiskt, men det är det inte, och jag tror Ryssland inser det, säger Stubb.

Anna-Lena Laurén: Finns bara ett sätt att tackla Ryssland – med upphöjt lugn

Ryssland har hittills tonat ner betydelsen av ett finskt Natomedlemskap. Putin sa i måndags att ett finskt och svenskt medlemskap inte utgör ett hot, men att Ryssland kommer att svara om länderna bygger ut sin militära infrastruktur som en följd av medlemskapet.

Också Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov sa i dag att det inte har någon större betydelse om Finland och Sverige blir medlemmar i Nato.

Dagens Nyheters och HBL:s Rysslandskorrespondent Anna-Lena Laurén sa i tisdagens specialsändning att kommentarerna från Ryssland hittills varit blida. Laurén har förvånats av att man hittills inte hört anklagelser i stil med kampanjen mot Astrid Lindgren och andra kända svenskar, som kopplas ihop med nazism.

Men retoriken kan komma att hårdna, och det kan enligt Laurén endast bemötas på ett sätt – med upphöjt lugn.

– När man har att göra med ett propagandamaskineri vars strategi är att skrika kan man inte skrika högre, utan bara lugnt svara att det här inte stämmer och att vi vill ha normala relationer.

Laurén tror inte att Finlands Natomedlemskap på sikt kommer att ha så stor betydelse för den vanliga ryssens medvetande, även om hon just nu har börjat höra mycket kommentarer av vanliga människor som är oroliga.

Se hela specialsändningen om Nato här:

Finland och Sverige - på väg mot Nato - Spela upp på Arenan