Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lejontränaren Mikko Manners hjärta klappar också för Sverige – Gävleborna omfamnade Brynäslotsen trots uteblivna framgångar: "Var inte värd all uppskattning"

Mikko Manner intervjuas av Yle Sporten.
Bildtext Mikko Manner hyllar Brynäsfansens tålamod och uppmuntrande hälsningar.
Bild: Lehtikuva

Finland möter Sverige i hemma-VM på onsdagskväll. Det blir en unik match för Lejonens assisterande tränare Mikko Manner som till vardags är huvudtränare för Brynäs i SHL. Han medger utan omsvep att han hejar på Sverige då Finland inte spelar.

Mikko Manner gjorde succé som huvudtränare för Kärpät i slutet av 2010-talet. Under hans ledning tog Uleåborgsklubben guld och silver. Hans fjärde och sista säsong i Kärpät var däremot mindre lyckad och parterna valde att gå skilda vägar våren 2021.

Manner behövde inte vara arbetslös länge. En av den svenska ishockeyns klassiska klubbar, Brynäs, värvade honom i slutet av maj i fjol.

Men hans första säsong i SHL var ingen dans på rosor. Brynäs slutade tia i grundserien och blev utslaget i åttondelsfinal i slutspelet.

Manner betonar ändå att året gav honom oerhört mycket.

– Jag har tänkt mycket på saken då jag vilat ut mig efter säsongen. Jag är tacksam över det stora stöd jag och laget fått i Gävle. Det känns speciellt, säger Manner till Yle Sporten.

Ser fram emot nästa säsong

Det är lätt att förstå att Brynäsfansen fattade tycke för Mikko Manner. Han bjuder på sig själv och räds inte prata svenska trots en tydlig finsk brytning. Rallysvenska kallar han den själv.

Mikko Manner instruerar spelare.
Bildtext Mikko Manner har varit assisterande tränare i Lejonen sedan 2016.
Bild: Valery Sharifulin/TASS/All Over

Då han jämför hur tränare behandlas i Finland ser han en tydlig skillnad.

– Tänk om en svensk tränare skulle leda ett lag till tia i finska ligan – det skulle orsaka en kritikstorm. Folk skulle säga: Vad gör den svenska tränaren här?

I Gävle var det tvärtom.

– Alla var positiva och uppmuntrade mig. Det kändes som att jag inte var värd all uppskattning. Jag är taggad inför nästa säsong. Jag vill göra ett bra jobb för alla de människor som stött mig.

Fjärde raka för Lejonen på onsdag?

Om säsongen med Brynäs inte slutade som Manner hade planerat så gick det desto bättre med Lejonen i OS i Peking. Då han återvände till Sverige med en guldmedalj i bagaget var det många som vill gratulera honom.

– De gladde sig över Lejonens framgångar och hyllade vårt samspel och harmonin i laget. När Sverige inte spelar så är det ganska många som hejar på oss. Det samma gäller omvänt för mig. Jag bor i Sverige och har lärt känna många fina människor där så det är lätt för mig att stöda Sverige när vi inte spelar.

På onsdagskväll har Mikko Manner emellertid inte sina svenska vänner i tankarna. Då står han i Finlands bås som assisterande tränare när Lejonen tar sig an Sverige.

Finland har inlett turneringen med tre segrar på tre matcher.

– Man måste vara nöjd. Vi har lyckats vinna jämna matcher. Matchen mot USA var lärorik. Det var stora känslor och vi lyckades hålla huvudet kallt.

Sveriges saldo är samma som Finlands. Tre Kronor tog sin tredje seger svit på tisdag då man tvålade till Storbritannien med 6–0.

– Vi kommer att få ett kvitto på var vi står just nu. Dessutom är vi revanschsugna efter att ha förlorat de två senaste matcherna mot Sverige.

Samtidigt betonar han att de viktigaste matcherna först är på kommande.

– Resultatmässigt så tror jag att matchen är viktigare för fansen än för oss. Båda lagen vill förstås vinna, men fansen vill verkligen känna den där stora glädjen efter en seger.

Miro Heiskanen på väg

Hur det än går mellan Finland och Sverige så återstår ännu andra halvan av turneringen. Lejonens aktier stärks i slutet av veckan då Dallasbacken Miro Heiskanen anländer.

Manner är säker på att Heiskanen kommer att finna sig till rätta i den disciplinerade spelstil som blivit Lejonens varumärke under Jukka Jalonens ledning.

– Världens bästa spelare är också de som lär sig snabbast taktiska detaljer. Det är bland annat därför de har nått toppen. Miro har spelat i Finlands juniorlandslag och i VM och OS 2018. Det blir inga problem för Miro att anpassa sig – han är en så klok ishockeyspelare.