Morgonkollen: Natoansökan lämnas in i Bryssel, estnisk expert förklarar Rysslands lama reaktioner på Finlands ansökan och tre andra nyheter den här morgonen
Här är onsdagsmorgonens viktigaste nyheter från Svenska Yle.
Natoansökan överlämnas i Bryssel på morgonen
Finland och Sverige lämnar in sina officiella ansökningar om att få inleda medlemskapsförhandlingar med Nato i Bryssel på onsdagsmorgonen.
Finlands Natoambassadör Klaus Korhonen ska lämna in Finlands Natoansökan och Sveriges ambassadör Axel Wernhoff Sveriges till generalsekreterare Jens Stoltenberg klockan 9 finsk tid.
Yle följer med ögonblicket live.
Estnisk expert: Rysslands reaktion logisk
Ryssland har aldrig i sitt militära tänkande utgått från att Finland och Sverige skulle vara neutrala. Därför har också den häftiga reaktion som en del befarade på ländernas Natoansökningar uteblivit.
– Det är inte mycket som ändras för Ryssland, varken praktiskt eller militärt, säger Teperik.
Estniska diplomatkällor uppger till Svenska Yle att USA kommer att bearbeta de länder som väntas krångla mest under ratificeringsprocessen, Ungern och Turkiet, som redan inlett sitt ifrågasättande av Finlands och Sveriges Natomedlemskap.
Spannmålsexport från Odessa problematisk
På grund av kriget har den världsledande producenten av spannmål, Ukraina, nästan 20 miljoner ton av varan i lager. Det här är spannmål som av flera anledningar inte kan exporteras.
Estlands president Alar Karis har på sistone lyft fram idén att exportera spannmålen via hamnstaden Odessa, men den tanken får ett svalt mottagande bland experterna.
Bland annat borde sjöminor röjas hela vägen in i hamnen.
För det och de övriga arrangemang skulle det krävas internationellt samarbete och en utomstående aktör, säger Martin Hurt, forskare på RKK/ICDS, Estlands utrikespolitiska institut till Svenska Yle.
– Det måste vara någon som ser på problemet ur ett bredare perspektiv än bara regionalt. Någon som tittar på de negativa konsekvenser som brist på livsmedel kan ställa till med i Mellanöstern och i Afrika.
Företag kan föras bakom ljuset när de försöker vara miljömedvetna
Efter Svenska Yles avslöjande om hur systemet kring klimatkompensation kan brista, är det många som undrar hur företag kan vara säkra på att deras klimatåtgärder faktiskt fungerar.
Konsumenter kan vända sig till konsumentmyndigheterna, men vad kan företag som känner sig vilseledda och som betalat för klimatkompensation göra?
Ville Laasonen, specialsakkunnig vid Miljöministeriet, medger att det inte är en lätt uppgift att granska företagens klimatpåståenden. De internationella regelverken för vad som till exempel är ett klimatneutralt företag har ännu inte slagits fast.
– Om man misstänker att den klimatkompensationstjänst man betalat för inte håller vad som lovats lönar det sig i första hand att reklamera direkt till företaget. Företaget är förpliktigat att visa att marknadsföringspåståendena håller streck, säger i sin tur Satu Wideen, jurist och specialsakkunnig på Konkurrens- och Konsumentverket.
Allt större båtmotorer – men inga utsläppsbegränsningar
Samtidigt som fritidsbåtarnas motorer blir allt större, och så gott som alla sektorer utsläppsgranskas, har frågan om det borde införas utsläppsbegränsningar för dem väckts.
Det enkla svaret på frågan är nej.
Några sådana åtgärder finns åtminstone inte på ansvariga Kommunikationsministeriets bord.
Det finns visserligen ett EU-direktiv som begränsar båtmotorers utsläpp. I direktivet finns inga begränsningar på koldioxidutsläpp, medan de gränsvärden som finns tillåter mera utsläpp per liter bränsle än trafik på land.
Båtfolk säger att konsumenterna ändå är intresserade av frågan och att teknologin utvecklats, så att bränsleförbrukningen minskat tydligt med fyrtaktsmotorer.
Vädret
Det är mest halvklart till mulet och uppehåll på de flesta håll. I öster och norr är regnskurar möjliga och i landets norra del är enstaka snöbyar också möjliga.
Soligast och varmast är det i väster, där kan temperaturen stiga till 18 grader. I öster är dagens högsta temperatur 15 grader och i norr 10 grader.
Varning för hård vind:
Finska viken: Västlig vind 14 m/s.
Meddelande för båtförare:
Norra Östersjön, Ålands hav och Skärgårdshavet: Sydvästlig vind 11 m/s.