Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Svensk försvarsexpert bar "mullipropeller" i SVT:s och Svenska Yles samsändning: "Det finaste jag har på min svenska uniform”

Från 2022
Uppdaterad 18.05.2022 10:34.
Joakim Paasikivi iklädd militäruniform.
Bildtext Överstelöjtnant Joakim Paasikivi är president JK Paasikivis barnbarnsbarn. Paasikivi bär Siikajokikorset på sin vänstra bröstficka.
Bild: Daniel Ivarsson / Yle

En av Sveriges kändaste försvarsexperter, överstelöjtnant Joakim Paasikivi, gjorde sin värnplikt vid Nylands Brigad. Nu visar han med stolthet upp Siikajokikorset i svensk tv.

Uppmärksamma tittare kan under gårdagens samsändning mellan SVT och Svenska Yle om Nato ha märkt att den svenska försvarsexpertern Joakim Paasikivi bar Siikajokikorset på sin uniform.

Siikajokikorset, eller "mullipropeller" som det kallas till vardags, är Nylands brigads truppförbandskors. Nylands brigads beväringar har rätt att efter en viss tjänstgöringstid bära Siikajokikorset.

– Siikajokikorset symboliserar för mig inte bara min tjänstgöring vid Nylands brigad, som jag är stolt över, utan också mina band till Finland. Därför är korset det finaste jag har på min svenska uniform, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi till Svenska Yle.

Siikajokikorset, även kallat mullipropellern.
Bildtext Siikajokikorset bärs av beväringar vid Nylands brigad.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Slaget vid Siikajoki

Under det finska kriget 1808-1809 utmärkte sig Nylands regemente under överste (senare general) Adlercreutz ledning i slaget vid Siikajoki.

Under slaget visade regementet att också en hopplös situation kan vändas till framgång genom målmedvetna insatser.

Därför har Nylands brigads beväringar rätt att efter en viss tjänstgöringstid bära det s.k. Siikajokikorset.

De som tjänstgör vid Nylands brigad visar samhörighet med truppen genom truppenhetsfanor, truppenhetsstandar och enhetsvimplar samt genom att bära brigadens truppförbandskors, Siikajokikorset.

Källa: merivoimat.fi

Joakim Paasikivi, som i dag är lärare i militär strategi vid Försvarshögskolan i Stockholm, är barnbarnsbarn till president JK Paasikivi och har dubbelt medborgarskap. Han gjorde sin värnplikt vid Nylands brigad i Dragsvik, kontingent 2/79.

– Jag har aldrig varit så förvirrad som under de två första veckorna när jag inte förstod kommandona asento, lepo eller käännös oikeaan päin. Men när jag väl förstod att det här var ord och inte bara ljud så gick det lättare, säger Joakim Paasikivi i en tidigare intervju.

Joakim Paasikivi har under våren blivit en av Sveriges kändaste försvarsexperter och uppträder ofta i tv, med Siikajokikorset på uniformen.