Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Rektor och medarbetare flyttar tillbaka till Åbo Akademis huvudbyggnad: "Det finns ett stort symbolvärde i huvudbyggnadens placering"

Åbo Akademis huvudbyggnad vid Domkyrkotorget i Åbo.
Bildtext Flytten tillbaka till Domkyrkotorget är en del av Åbo Akademis fastighetsarbete.
Bild: Samuli Lintula / Creative Commons Attribution

Rektoratet har arbetat i byggnaden Humanisticum sedan 2019, men innan det fanns rektorn i huvudbyggnaden på Domkyrkotorget. Planen att flytta tillbaka till huvudbyggnaden är en del av akademins fastighetsplan.

Snart kommer bland annat Åbo Akademis rektor och ledning arbeta i huvudbygganden på Domkyrkotorget igen. År 2019 flyttade rektoratet från huvudbyggnaden till Humanisticum på Biskopsgatan på dåvarande rektor Moira von Wrights initiativ.

I våras presenterade akademin ett förslag på att helt avstå från huvudbygganden i ett utkast av fastighetsplanen. Förslaget fick kritik bland annat eftersom huvudbygganden anses vara en viktig del av Åbo Akademis bild utåt.

Flytten tillbaka till Domkyrkotorget är en del av Åbo Akademis pågående fastighetsarbete.

“Diskussionerna om byggnadens roll har visat att organisationens och allmänhetens åsikt i frågan är tydlig. Det finns ett stort symbolvärde i huvudbyggnadens placering, vars ståtliga fasad markerar början av campusområdet. Samtidigt ska vi komma ihåg att universitetets kärnverksamhet vet var den samlande ledningen finns och har tillgång till den. Adressen byts men tröskeln ska förbli låg”, skriver rektor Mikael Lindfelt på akademins intranät.

Före rektoratet, ledningskansliet och direktörerna på universitetsservice flyttar in i huvudbyggnaden igen ska fastigheten renoveras. Arbetet beräknas vara färdigt vid årsskiftet.

Diskussion om artikeln