Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

"Allt känns rätt här" – Harriet och Phil flyttade på prov till Bromarv och nu vill de stanna kvar

Uppdaterad 29.05.2022 18:02.
En man och en kvinna går längs en kajkant och de håler hand. Hon heter Harriet Sundqvist-Mendez och han heter Phil Mendez.
Bildtext De trivs här i Bromarv. Phil Mendez och Harriet Sundqvist-Mendez planerar att så småningom bli Bromarvbor.
Bild: Marica Hildén / Yle

Här vill jag bo, säger Phil Mendez bestämt. Det är människorna i Bromarv som gör att du inte förstått vad du saknat, säger han och frun Harriet Sundqvist-Mendez.

I mars kom Phil Mendez och Harriet Sundqvist-Mendez till ett gult hus längs Rilaxvägen i Bromarv. Huset är byggt i en brant och på baksidan finns en uteplats där de kan se ut över Djurgårdsfjärden.

– Det var en konstig känsla, för allt kändes rätt här. Vi åker ett par gånger i månaden till Helsingfors där jag har mina barn och barnbarn, men jag kan pusta ut då vi kommer tillbaka till Bromarv – jag är hemma, berättar Harriet Sundqvist-Mendez.

Det är människorna som gör Bromarv - paret Mendez är förtjusta i sin nya hemort - Spela upp på Arenan

Helsingfors är trevligt, säger Phil Mendez, men det är i Bromarv han känner sig hemma eftersom han är uppväxt på landsbygden i Bridgeport i delstaten Connecticut på USA:s östkust.

– Jag skulle ha brutit armen om jag vinkade åt alla som hälsar på mig. Jag gör mitt bästa för att smälta in i byn.

En man plockar upp en boll som en hund väntar på att han ska kasta. En kvinna står på en uteplats och ser på.
Bildtext Taxen Dina trivs ocskå i Bromarv. Här kan hon springa löst och leka boll med husse.
Bild: Marica Hildén / Yle
Hunden Dina väntar på att husse ska kasta en boll.
Bildtext Hallå husse! Kasta den där bollen någon gång!
Bild: Marica Hildén / Yle

Harriet Sundqvist-Mendez och Phil Mendez har bestämt sig för att fortsätta bo i Bromarv efter att hyreskontraktet vid Rilaxvägen går ut. I juni flyttar de till Kivitok och i planerna ingår att så småningom bli fast bosatta Bromarvbor.

På spaning efter nya ortsbor

Det var nya ortsbor som bolaget My Bromarv hoppades på då man kläckte idén att erbjuda boende i Bromarv. Tanken var att barnfamiljer skulle få bo i ett hus med förmånlig hyra och de skulle förhoppningsvis bli så förtjusta att de bosatte sig på orten. Och i förlängningen skulle de också rädda byskolan.

Harriet Sundqvist-Mendez trodde därför inte att hon och Phil hade en chans att bli valda efter att hon sett bolagets annons, men man ringde faktiskt från bolagets sida så småningom och frågade om de är intresserade av att flytta till Bromarv.

I Bromarv har de hittat ärlighet och trygghet - Harriet Sundqvist-Mendez och Phil Mendez förälskade sig i Bromarv - Spela upp på Arenan

Nu har de upplevt Bromarv i nästan tre månader och de är lyriska. De pratar om fågelkvitter, björkar och tallar i naturen, hur bra hunden Dina mår då hon kan springa omkring på gården, men allra mest pratar de om människorna i Bromarv. Det är människorna som gör Bromarv, som Phil Mendez säger.

– Barnens ansikten är annorlunda här. Jag ritar hela tiden och var tvungen att ta bilder med kameran då vi såg på kosläppet på Rilax gård eftersom jag inte hann rita av deras ansikten. Här är alla glada och springer omkring.

Tecknare tecknar i Bromarv

Phil Mendez är glad över att han får rita av Bromarvborna. Han är tecknare och animatör och har jobbat för bland andra animationsbolagen Disney och Hanna-Barbera.

– Jag satt på en restaurang här i Bromarv och det var helt okej för dem som var där att jag ritade av dem. I Los Angeles skulle man argt ha frågat vad jag håller på med.

En man sitter och tecknar i en bok, han heter Phil Mendez.
Bildtext Phil Mendez har ritat i hela sitt liv. Numera jobbar han i Bromarv.
Bild: Marica Hildén / Yle
En mans hand med en penna och bilder på människor han tecknat.
Bildtext Känner du igen någon Bromarvbo?
Bild: Marica Hildén / Yle

Phil Mendez bodde i Los Angeles i delstaten Kalifornien innan han flyttade till Helsingfors. Han började sin karriär som tecknare på ett reklamföretag i New York innan han lockades till Los Angeles av de stora bolagen.

Phil Mendez - animatören som trivs i Bromarv - Spela upp på Arenan

Han åkte till filmfestivalen i Cannes i Frankrike 1984 och där träffade han Harriet Sundqvist. Det var en livsomstörtande händelse, men de bildade ändå familjer på var sitt håll.

Phil Mendez höll på att packa ihop sina saker i LA för att flytta hem igen då han plötsligt såg ett meddelande på datorn. Harriet Sundqvist kontaktade honom efter 28 år och det ledde till att de gifte sig. Och i stället för att flytta tillbaka till Bridgeport så bor han nu i Bromarv.

Finns det något ni saknar här i Bromarv?

– Vad finns här att sakna, kontrar Phil Mendez.

– Låt mig tänka efter … choklad! Nej, jag skojar. Jag saknar inget. Alla är trevliga och jag kan teckna här.

Vi har fått så mycket i Bromarv, säger Harriet Sundqvist-Mendez.

– Vi får så mycket mera än i stan, där är det bara buller och allt möjligt. Det här är som ett paradis.

En kvinna i blå kläder står vid ett blommande körsbärsträd, hon heter Harriet Sundqvist-Mendez.
Bildtext Harriet Sundqvist-Mendez är från Helsingfors och har bland annat jobbat som socialarbetare, som assistent på en skola och med att sälja begravningstjänster.
Bild: Marica Hildén / Yle

Phil Mendez berättar om första gången han besökte bybutiken och bara hann ta fem steg in i affären när han möttes av ett glatt hej!

– Det är det livet handlar om. Bromarv är som ett godis du aldrig smakat förr … Bromarvgodis. Och du inser att det är det här du saknat hela livet. Det är Bromarv för mig.

Drömmen om en konstskola

Paret Mendez säger att de inte saknar något i Bromarv, men det betyder ju inte att de inte skulle har drömmar om hur orten kunde utvecklas.

Det finns inte så många konstnärer på orten och det skulle de gärna jobba med för att förbättra. Phil Mendez skulle vilja starta en konstskola som han redan har ett namn på: The universal school of spiritual creativity.

– Jag skulle älska att ha en konstskola där det finns människor från hela världen.

Äldre kan locka unga till Bromarv

I höst har det gått två år sedan Bromarv byaråd beslöt sig för grunda bolaget My Bromarv. Tanken var att arbeta för att locka nya invånare och därmed rädda byskolan.

Tallar i förgrunden och en strand och vatten i bakgrunden.
Bildtext Det här är utsikten över Djurgårdsfjärden från stugan där paret Mendez bott i tre månader.
Bild: Marica Hildén / Yle

Styrelseordföranden Mikael Ingberg säger att projektet med att locka en barnfamilj till Bromarv kanske inte lyckades helt, men Bromarv får i alla fall nya ortsbor i paret Mendez.

Bolaget fortsätter projektet med att hyra ut en bostad i Kivitok. Dessutom finns planer på att bygga bostäder på Furumalm. Mikael Ingberg är inte bekymrad även om barnfamiljerna uteblir även den här gången.

– Äldre personer lockar de yngre generationerna att flytta till Bromarv. Bara vi får bostäder på Furumalm så kommer det barnfamiljer förr eller senare.

Du kan också läsa om Harriet och Phil i Hufvudstadsbladets arikel den 24 april 2022.

Artikeln förtydligades den 29 maj klockan 18.00 med att det är Bromarv byaråd som grundat bolaget My Bromarv.